Receptura lodów z solonym sosem karmelowym powstała zupełnie przypadkiem. Została mi odrobina sosu, którą wymieszałam z tłustą śmietaną i zamroziłam. Nie spodziewałam się cudów, bo już kiedyś próbowałam zrobić lody z kajmaku, ale niestety bez powodzenia. Lody kajmakowe były niezbyt dobre i dużo gorsze w smaku od najgorszych sklepowych, więc przestałam sobie nimi zaprzątać głowę. Tym większe było moje zdziwienie, gdy ta odrobina karmelowej ochłody, którą wyjęłam z zamrażarki okazała się megasłodka i megapyszna i to bez użycia maszyny do robienia lodów. Problem tkwił tylko w tym, że wszystko robiłam wtedy na oko nie zaprzątając sobie pamięci konkretnymi proporcjami. ale dla takich pysznych lodów musiałam się poświęcić i popracować nad recepturą. Nie będę ukrywać, że to rozpracowywanie receptury było bardzo przyjemne ;-)
As you most probably know, salted caramel is amazing. I'm one of its biggest fans. Maybe that's why one day I started to wonder how could I transform it into ice-cream to make it a perfect summer dessert. Surprisingly making salted caramel ice-cream was easier than expected and much more delicious that I could ever imagine. Oh sooooo sweet and a little bit crunchy because of pecans. Caramel heaven on earth :-)
70 g masła / 70 g of butter
100 ml wody / 100 ml of water
250 - 300 ml śmietany 30-36% / 250-300ml of heavy cream (30-36%)
mielona sól morska / ground sea salt
Składniki na lody z solonym karmelem / Ingredients for salted caramel ice-cream with pecans
solony sos karmelowy / salted caramel sauce
0,5 L tłustej śmietany (30-36%) / 0,5 L of heavy cream (30-36%)
garść orzechów pekanowych posiekanych / handful of pecans, chopped
Przepis na sos karmelowy z solą morską / Recipe for salted caramel sauce
1. W rondelku podgrzewaj cukier z wodą aż do chwili, kiedy utworzy się gęsty syrop o karmelowym kolorze / Heat sugar with water in a saucepan until thick, caramel colour syrup is formed
2. Dodaj śmietanę i łyżkę masła i mocno mieszaj, żeby składniki dobrze się połączyły / Add heavy cream and butter and stir vigorously until all ingredients are well combined.
3. Podgotuj jeszcze parę chwil, żeby sos zgęstniał / simmer for a few minutes until sauce thickens
4. Zestaw z ognia i wmieszaj mieloną sól morską
w jeszcze gorący lub już ostudzony sos karmelowy - efekt końcowy będzie
troszkę inny w zależności od tego czy dodasz sól do zimnego czy
gorącego sosu. Po dodaniu soli do gorącego sosu otrzymasz słodko słony
sos. Jeżeli dodasz sól do ostudzonego sosu, odczujesz słoną
niespodziankę to tu, to tam / Remove from heat source and stir
in ground sea salt either into still hot or cooled caramel sauce. The
final result will slightly differ in taste. In case of adding salt into
hot caramel, the sauce will be salty and sweet in the same time. If you
add salt to cooled sauce, you will be able to enjoy salty surprises here
and ther5. Ostudź sos / Allow to cool
Przepis dla osób posiadających maszynę do robienia lodów / Version for ice-cream maker users
1. Odpowiednio wcześnie zamroź pojemnik chłodzący twojej maszyny do robienia lodów (ok. 24 h wcześniej) / Freeze the cooling bowl of your ice-cream maker (around 24h before ice-cream preparation)
2. Wymieszaj ostudzony sos karmelowy z orzechami i śmietaną / Combine salted caramel sauce with pecans and heavy cream
3. Ostudź / Allow to cool
4. Umieść masę na lody w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z intrukcja obsługi twojej maszyny do robienia lodów / Place the ice-cream mixture in the cooling bowl of your ice-cream maker and proceed according to user manual
Przepis dla osób nie posiadających maszyny do robienia lodów / Version for those of you who do not have ice-cream maker
1. Wymieszaj ostudzony sos karmelowy z orzechami i śmietaną / Combine salted caramel sauce with pecans and heavy cream
2. Ostudź / Allow to cool
3. Umieść masę na lody w pojemniku i włóż do zamrażarki / Place ice-cream mixture in a container and freeze
4. Kilka razy, dopóki masa mocno nie zgęstnieje, mniej więcej co pół godziny wyjmuj masę lodową i miksuj, żeby rozbić kryształki lodu i nadać lodom puszystości / Few times and until ice-cream thicken, remove ice-cream from the freezer and mix well in order to crush small ice crystals and make the texture smoother
domowa lodziarnia! ekstra bardzo, ja takie lato nic lepszego!
OdpowiedzUsuńOj tak, domowe lody podczas upałów są przepysznym sposobem na ochłodę :-)
UsuńAch,jedne z moich ulubionych!
OdpowiedzUsuńTylko bez orzechów.
Robię od kilku lat z przepisu D.Lebovitza.
Pozdrawiam lodowo!
A właśnie Amber, przypomniałaś mi o Davidzie. Muszę odświeżyć znajomość z jego lodową książką :-) Pozdrawiam Cię serdecznie :-)
UsuńJezyk mi wpadl nie powiem gdzie :)) Juz pokochalam te lody. Od piewszego spojrzenia na przepis :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Wcale się nie dziwię Majko ;-) Pozdrawiam najserdeczniej :-)
UsuńWobec takiego przepisu trzeba odkurzyć maszynę do lodów :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-D
Usuńteż chcę takie lody !!! pycha!
OdpowiedzUsuńNo to zapraszam na kuleczkę albo dwie :-)
UsuńPyszne! Jadłam podobne w Wieliczce.
OdpowiedzUsuńTeraz możesz je mieć w swojej własnej zamrażarce :-)
UsuńAsi ale kusisz tymi lodami. Teraz to już naprawdę nie wiem które mam zrobić:)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię, bo mam ten sam problem. Wszystkie pyszne a zamrażarka niestety nie jest z gumy. Poza tym to jeszcze nie koniec lodowych przepisów. Czerwiec miesiącem ślizgawki w brzuchu :-)
UsuńSuper te Twoje lody :). W przyszłym roku kupuję maszynkę :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Zielaczku, bo ja się zakochałam w domowych lodach. Ubóstwiam je :-) i ciągle pracuję nad nowymi przepisami :-)
UsuńCzasem przypadek tworzy najlepsze dziela :)
OdpowiedzUsuńhistoria kulinarna zna wiele takich przypadków :-)
UsuńMmm, coś cudownego... Niech żyją eksperymenty kuchenne!
OdpowiedzUsuńEjmen ;-)
UsuńAle ja zazdroszczę domowych lodów! Jeszcze 2 tygodnie i będę mieć lodówkę z zamrażalnikiem ;)
OdpowiedzUsuńNo i będziesz mogła Natalio kręcić swoje własne, domowe lody :-) Przepisy już masz ;-)
Usuńo rany, lepszych lodów nie mogłaś wymyślić:D boskie!
OdpowiedzUsuńOj nie znasz mnie Antenko. Właśnie rozpracowuję kolejny smak :-)
UsuńA myślałam o podobnych:)z masłem orzechowym.Na razie mrożę czekoladowe,ulubione mojej drugiej połówki:)Miłość nie wybiera
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!!!
ooooo czekoladowe - tych jeszcze nie przerabiałam. Kolejne na liście :-) Wersja z masłem orzechowym też zapowiada się intrygująco. Oj musi być upalne lato, bo mam tysiąc lodowych inspiracji :-) A usłyszeć właśnie od Ciebie, że podobają Ci się zdjęcia, to nie byle co :-) Pozdrawiam serdecznie
UsuńU mnie 16 stopni...ale jak się ociepli....to chętnie się skuszę:)!
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo naprawdę warto :-D
Usuń