Przyznaję, że w tym roku absolutnie zaszalałam ze szparagami. Przygotowywałam je na przeróżne sposoby i nie mogłam się nimi najeść. Chyba powoli staję się od nich uzależniona, co nie jest wcale takie dobre, bo sezon kończy się już za chwilkę. Jak na razie ze wszystkich moich szparagowym propozycji największym hitem okazały się szparagi w panierce, które skradły żołądki wszystkich, którzy ich spróbowali. Ale na zakończenie sezonu mam dla Was coś jeszcze lepszego i bardziej wyjątkowego a zarazem bardzo prostego w przygotowaniu. Coś zupełnie odkrywczego jak dla mnie, a jednocześnie przepysznego. Sami się przekonajcie jakie to dobre:-)
I have to admit that I got really crazy about asparagus this year. I was preparing lots of delicious dishes with this green aphrodisiac, including crispy asparagus (click), that was a real hit. But today, as a way of saying goodbye to asparagus season I serve something special yet very simple to prepare. This dish is definitely worth preparing. Just try and you won't regret it :-)
przepis z moimi zmianami pochodzi z bloga Carnets Parisiens / adapted from recipe from Carnets Parisiens blog
Pęczek zielonych szparagów / 1 bunch of green asparagus
100 g migdałów lub mąki migdałowej / 100g of almonds or almond flour
kilka całych migdałów do dekoracji / few almonds for decoration
100 g serka mascarpone / 100 g of mascarpone cheese
100 g sera cheddar, startego / 100 g of cheddar cheese, grated
sok i skórka z jednej cytryny / juice and zest from 1 onion
sól i pieprz do smaku / salt and pepper to taste
1. Przygotuj
szparagi - odłam stwardniałą dolną część lub ją
obierz / Prepare asparagus - cut off the end of green asparagus or peel it.
2. Jeżeli zamiast mąki migdałowej używasz migdałów, to miksuj je w
malakserze aż do uzyskania jak najdrobniejszych kawałków / If
instead of almond flour you're using whole almonds, process them in
food processor until getting the desired consistency of almond flour.
3. Ugotuj szparagi na parze. Wystarczy im niewiele. Maksimum 4 minuty. Będą ugotowane, ale ciągle jędrne / Steam asparagus for just few minutes. Maximum of 4 minutes. They will be cooked but still firm
4. W tym samym czasie kiedy gotują się szparagi wymieszaj składniki sosu (zmielone migdały lub mąkę migdałową, serek mascarpone, ser cheddar i podgrzewaj aż do połączenia się składników / While asapragus is being steamed, mix ingredients for a sauce (ground almonds or almond flour, mascarpone cheese and cheddar cheese) and heat until all ingredients are well combined
5. Dopraw sos sokiem i skórką z cytryny oraz solą i pieprzem / Season with lemon juice and zest, salt and pepper
6. Na suchej patelni upraż przekrojone na pół migdały przeznaczone do dekoracji / Cut in half almonds that were reserved for decoration and roast them on a dry pan
6. Na suchej patelni upraż przekrojone na pół migdały przeznaczone do dekoracji / Cut in half almonds that were reserved for decoration and roast them on a dry pan
7. Podawaj natychmiast szparagi polane sosem / Serve immediately asparagus with almond and cheese sauce on top
Musiały wybornie smakować:)!
OdpowiedzUsuńTak właśnie smakowały! Wybornie! :-)
UsuńBajeczne danie ! Kocham szparagi !!!
OdpowiedzUsuńJa też Małgosiu i to baaardzo :-D
UsuńO tak, wyglądają super. Joasiu, zapewne niebawem inne uzależnienie Cię dopadnie:-)
OdpowiedzUsuńOj Marzenko, Ty mnie chyba za dobrze znasz. Masz rację, skończą się szparagi, a ja znajdę sobie inny obiekt westchnień i mlaśnięć ;-)
UsuńSzparagi w panierce są pyszne :D Te też wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńi do tego są pyszne :-)
UsuńUwielbiam szparagi , zwłaszcza zielone, sos świetny, wykorzystam nie tylko do szparagów.
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia i ciekawie prowadzony blog. Pozdrawiam
Tyle pochwał w jednym komentarzu. Dziękuję pięknie i zgadzam się, że sos jest świetny nie tylko do szparagów :-)
UsuńCudowne pozegnanie ze szparagami...
OdpowiedzUsuńJuż żałuję, że trzeba się z nimi tak szybko rozstawać :-(
Usuńten sos do szparagów - czysta rewelacja:)
OdpowiedzUsuńOn jest rewelacyjny nie tylko do szparagów :)
UsuńŚwietny sos, nie wpadłabym na połączenie ze szparagami!! Musiało być pysznie :)
OdpowiedzUsuńOj było pysznie Zielaczku, oj było :-)
UsuńJeszcze odrobina tych zieloności gdzieś się pojawia. Sos - świetny:)
OdpowiedzUsuńZaiste. Można jeszcze to tu, to tam trafić szparagi, ale coraz gorzej mi idzie takie polowanie. Sos pasuje też do innych warzyw. Jest prosty, pożywny i pyszny :-)
UsuńSzparagów nigdy dość!
OdpowiedzUsuńPysznie przyrządzone.
Jak dobrze,że sezon jeszcze trwa.
Jeszcze trwa Amber, ale coś tak czuję, że już niedługo :-(
UsuńSos migdałowy? mmmm! obłęd!
OdpowiedzUsuńMożna tak to ująć Natalio :-)
UsuńAaale bym połasuchowała :))
OdpowiedzUsuńA to zapraszam :-)
UsuńŚlinka cieknie na sam widok... :)
OdpowiedzUsuńAż boję się myśleć, co by było, gdyby to danie zostałoby Ci zaserwowane...:-)
Usuńmam słabość do szparagów:) zawsze zaglądam do Ciebie bo ty masz na nie doskonałe pomysły:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marto :-D Uwielbiam szparagi, więc ciągle poszukuję nowych z nimi kombinacji :-)
UsuńKolejna smakowita uczta....!
OdpowiedzUsuńZawsze od usług :-D
UsuńOoo jakie ciekawe połączenie! Z chęcią zjadłabym taką porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńCiekawe i baaardzo, bardzo smaczne:-) Warte polecenia :-)
Usuń