Orzeźwiający napój imbirowy odkryłam już kilka lat temu przede wszystkim ze względu na fakt, że zawsze muszę spróbować wszystkiego, co zawiera chociaż najmniejszy ślad imbiru. Spróbowałam raz i od tego czasu przygotowuję sobie ten napój każdego lata, bo jest pyszny i świetnie gasi pragnienie. Ostry, kłujący w język smak imbiru jest świetnie zbalansowany cukrem. Do tego nieodłączne bąbelki i świetny bezalkoholowy napój na ciepłe dni gotowy.
Dodam jeszcze, że warto przygotować sobie spory zapas syropu na napój imbirowy. Można go potem przetrzymywać przez mniej więcej tydzień w lodówce.
Delicious yet quite spicy ginger ale is a great refreshment during warm days, when I need to stay hydrated but feel bored with regular water with lemon slice. It's non-acloholic so it serves also older children. Remember that, ginger syrup that is used in ginger alle can be prepared in advance in big batch. You can store it in refrigerator for up to a week and use whenever you want by simply adding sparkling water.
Składniki / Ingredients
300 g imbiru / 300 g of fresh ginger
ok. 10 łyżek cukru / around 10 tablespoons of sugar
1,5 L wody / 1,5 L of water
woda gazowana / sparkling water
świeża mięta / fresh mint
kawałki cytryny / lemon wedges
1. Zetrzyj imbir na tarce / Grate ginger
2. Wymieszaj imbir z cukrem i 1,5 L wody / Mix ginger with sugar and water
3. Gotuj przez ok. pół godziny / Boil for approximately 0,5h
4. Ostudź / Allow to cool
5. Odcedź przygotowany syrop / Strain the syrup
6. Tuż przez podaniem wlej do szklanek kilka łyżek syropu imbirowego i dolej wody gazowanej / Just before serving pour into a glass few tablespoons of ginger syrup, fill up with sparkling water
7. Udekoruj kawałkami cytryny i liśćmi mięty / Decorate with lemon wedges and fresh mint leaves
Pyszny napój!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam imbir.
Ostatnio pojadałam kandyzowany.
Ja często podjadam zamiast cukierków :-)
UsuńCoś dla mnie - smaczny i zdrowy napój.
OdpowiedzUsuńWłaśnie Galantyno - smaczny i zdrowy, bo imbir jest naprawdę megazdrowy :-)
Usuńuwielbiam imbir:) pysznie wygląda:d
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko :-)
Usuńmmm... cos dla mnie!
OdpowiedzUsuńz kostkami lodu. orzeźwienie idealne.
Oj tak Karmel-itko :-)
UsuńUwielbiam pić piwo z syropem imbirowym, ten by się nadał?
OdpowiedzUsuńByłby idealny :-)
UsuńA wiesz, ze sama nigdy nie robilam? Musze sprobowac!
OdpowiedzUsuńOj koniecznie Maggie, bo domowy możesz sobie zrobić dokładnie tak jak lubisz :-) Ja na przykład lubię mocny, ostry, mocno imbirowy :-)
Usuńrześki!:)
OdpowiedzUsuńale i pikantny :-)
UsuńKuszący :)
OdpowiedzUsuńSkusisz się więc...?
Usuńz imbiru? ojej, trochę bym się bała smaku! imbir przecież jest dosyć ostry i taki... sam w smaku nie za bardzo dobry, lubię go np jako przyprawę, ale w napoju naprawdę się obawiam :D
OdpowiedzUsuńJey, żeby lubić napój imbirowy, to trzeba też lubić imbir. Nie przeczę, napój jest pikantny a w mojej wersji nawet bardzo pikantny. Z drugiej jednak strony do przygotowanego syropu dodajesz tyle wody ile zapragniesz. Możesz więc mieć tylko delikatny posmak imbiru w końcowym napoju albo zdecydowany smak :-) Wszystko w zależności od upodobań :-)
UsuńPodobno imbir bardzo zdrowy jest :) Fajny ten napój!
OdpowiedzUsuńJa Patysko słyszałam już mnóstwo dobrego o imbirze, lubię więc go dodawać, gdzie się da, tym bardziej, ze lubię jego ostry smak :-)
UsuńMusze spróbować też lubię ostre smaki :D
OdpowiedzUsuńJeżeli jesteś fanką ostrych smaków, to spróbuj koniecznie :-)
Usuńjeszcze takiego nie piłam:) ale patrząc po składnikach smakowałoby mi:) piękny ma kolor:)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, zwłaszcza jeżeli jesteś fanką imbiru tak jak ja :-)
UsuńI love ginger ale, but I've never tried making it myself. I really should!
OdpowiedzUsuńOh Kirsten, you really should try it. It's simple and you can adjust flavour according to your preferences :-)
Usuń