niedziela, 14 listopada 2010

Smażony por z ciecierzycą


4 składniki, 5 minut i pożywne, rozgrzewające danie jest gotowe. Coś, co kocham najbardziej, czyli absolutny minimalizm w kuchni. Jesienią i zimą polecam zdecydowanie na ciepło, żeby nie męczyć żołądka. Wiosną i latem można, natomiast, smażonego pora z cieciorką spożywać na zimno.  


Składniki (1 porcja)
2 garści gotowanej cieciorki lub cieciorki z puszki
2 łodygi pora
olej ryżowy lub inny olej do smażenia
sól

1. Podsmażaj około 5 minut cienkie talarki pora na oleju z odrobiną soli
2. Mniej więcej minutę przed końcem smażenia dodaj ciecierzycę
3. Dopraw solą i podawaj

10 komentarzy:

  1. takie danie okrutnie mnie meczy, kolejny raz nastawilam indianskie lekarstwo, na 12 roznych godzin ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaciekawiło mnie takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały minimalizm! Ty wiesz, jak rozgrzać duszę w ten wilgotny czas.
    Została choć odrobinka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Łasuchu, a ja mam zawsze spory problem z porem (brak pomysłów na jego zastosowanie). Chętnie skorzystam z Twojego patentu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pora, w każdej postaci oprócz chyba surowego. I cieciorkę też. Takie połaczenie w miseczce bardzo mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ smaczny i zdrowy minimalizm:) Uwielbiam takie dania - zrobię sobie, może nawet dziś?!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem pewna na 100% że by mi bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie laczylam jeszcze ciecierzycy z porem, ale... w sumie dlaczego nie? :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń