W takie leniwe niedziele jak dzisiejsza, czynię swój najdroższy i najukochańszy garnek do gotowania ryżu osobiście odpowiedzialnym za przygotowanie w 15 minut prostego, pysznego, zdrowego i pożywnego obiadu. Garnek jak zwykle spisuje się znakomicie, mój wysiłek jest znikomy, obiad wspaniały a ja mogę się dalej oddawać słodkiemu nicnierobieniu.
Składniki (1 porcja)
pół miarki ryżu
2 miarki wody
kilka różyczek brokuła
1 łodyga selera naciowego pokrojona w paseczki
1 por pokrojony w talarki
garść ziaren słonecznika
3 plasterki sera żółtego tylżyckiego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
1. Wszystkie składniki za wyjątkiem sera żółtego natki pietruszki umieść w garnku do gotowania ryżu
2. Zalej wszystko wodą i podłącz urządzenie
3. W ugotowany ryż wmieszaj ser żółty i posyp natką pietruszki
Ryz z warzywami w wodzie, bez przsmazenia co nada mu sypkosci i smaku. Jakos tego nie widze. Podobaja mi sie Twoje przepisy i ostatnio czesto tu zagladam ale ten ryz to mi wyglada na mamalyge. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmi za to się podoba. lubię lekkie dania. tyle że na zdjęciu widzę brokuła a w przepisie jest kalafior;) no chyba że zielony kalafiorek;)
OdpowiedzUsuńPanno Malwinno, popełniłam oczywiście drobne przejęzyczenie - oczywiście to brokuł a nie kalafior :-)
OdpowiedzUsuńNie powiedziałabym, że to co jest zaprezentowane na zdjęciach wygląda jak mamałyga.
OdpowiedzUsuńRaczej jak dobry obiad ;)
i ugotował atrakcyjne danie.
OdpowiedzUsuńJoanno, ja też kocham ten garnek - za to,że sam gotuje.
OdpowiedzUsuńRyż pięknie Ci się przygotował!
smacznie i zdrowo, fajne danie i fajny garnek
OdpowiedzUsuńNo, powiem szczerze, że coraz bardziej mi się ten garnek podoba;)
OdpowiedzUsuń