niedziela, 11 listopada 2012

Aszkenazyjski charoset / Ashkenazi charoset


Charoset to tradycyjny żydowski deser spożywany podczas wiosennego święta Pesach. Mnie jednak kojarzy się on dużo bardziej z jesienią i właśnie wtedy przygotowuję go najczęściej. To deser bardzo prosty, lekki i zdrowy, ale przeznaczony tylko dla dorosłych,  gdyż jest w nim odrobina alkoholu. Przygotowuję go najczęściej w weekend, gdy zostaje mi więcej niż parę kropel, ale mniej niż kieliszek wina po piątkowych czy sobotnich wieczorach spędzonych w dobrym towarzystwie. 

Charoset występuje w wielu odmianach. Żydzi przygotowują go różnie, w zależności od upodobań oraz lokalnych zwyczajów. Wersja, którą pokazuję dzisiaj to wersja aszkenazyjska.


Charoset is a traditional dessert prepared during spring  celebrations of jewish Pesach holiday. I, on the other hand, prefer to prepare charoset during the autumn, when apple are at their best. This dessert is easy, healthy and light, but since it contains traces alcohol, it is only for adults. Charoset is a perfect dessert for those of you that have some wine leftovers after evenings with friends.  

Jewish families have different ways of preparing charoset, depending on their local traditions. The one that I'm showing is the ashkenazi type. 





Składniki (2 porcje) / Ingredients (2 servings)
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia żydowska pyszne potrawy na różne okazje" Marleny Spieler /
recipe comes from "Kuchnia żydowskapyszne potrawy na różne okazje" by Marlena Spieler
1 duże lub 2 małe jabłka (ja wybrałam słodkie i twarde championy, które na dodatek nie ciemnieją tak szybko) / 1 big or 2 medium size apples
kilka chlustów czerwonego, słodkiego wina (wytrawne lub półwytrawne też się sprawdza bardzo dobrze, zwłaszcza przy bardzo słodkich jabłkach) / few splashes of red sweet wine (semi sweet or dry wines can be used as well, especially if you're using very sweet apples)
1 łyżeczka mielonego cynamonu / 1 teaspoon of ground cinnamon
1/4 szklanki połamanych orzechów włoskich / 1/4 cup of walnuts
opcjonalnie odrobina cukru lub płynnego miodu do posłodzenia / optionally sugar or honey

1. Jabłka ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach / Grate apples on a grates with a coarse mesh
2. Wymieszaj starte jabłka z orzechami, cynamonem i winem / Mix the apples with walnuts, cinnamon and wine
3. W razie potrzeby dosłodź cukrem lub miodem/ If necessary season with sugar or honey

43 komentarze:

  1. zaciekawiłaś mnie:)
    połączeni jabłek, miodku i orzechów uwielbiam:) w dzieciństwie przygotowywałam sobie podobny deser, ale pojęcia nie miałam, że tak się nazywa i skąd pochodzi;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Charoset jest jednak z alkoholem a alkohol zmienia cały smak, polecam Ci więc antenko tę oryginalną wersję dla dorosłych :-D

      Usuń
  2. To musi być pyszne! Z całą pewnością:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis i przy tym nieskomplikowany!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak Igo, ciekawy, nieskomplikowany a na dodatek pyszny i lekki :-D

      Usuń
  4. Kuchnia żydowska jest bardzo, bardzo zdrowa, dlatego warto się nią zainteresować. Bardzo smaczny deser!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale często też pracochłonna bardzo:-) A deser zaiste bardzo smaczny:-D

      Usuń
  5. pyszny, taki orzeźwiające deser :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe, nie słyszałam o tej potrawie nigdy, a zachęcająco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielaczku, naprawdę zachęcam, bo szybko się robi a smakuje rewelacyjnie :-D

      Usuń
  7. Jak pysznie!
    Pieczone jabłka i orzechy - dla mnie w niedużej ilości,cynamon i koniecznie miód.
    Plus wino.
    Wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pysznie, pysznie, ale Aniu muszę sprostować, że te jabłka są surowe a nie pieczone...;-)

      Usuń
  8. Prezentuje się ciekawie.. sama jestem zainteresowana smakiem ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic prostszego, potrzeba niewiele składników, niewiele czasu, zachęcam Cię więc do spróbowania tych jabłkowych cudowności :-D

      Usuń
  9. Nie znałam tego deseru, więc jestem pozytywnie zaskoczona :)

    OdpowiedzUsuń
  10. What an interesting dessert! It looks and sounds so delicious!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. It's simple and healthy and delicious. I'm sure you gonna like it :-D

      Usuń
  11. Wspaniały deser, moje smaki:-) Przy najbliższej okazji na pewno go wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyznaję połączenie jabłek i orzechów za idealne, więc jak dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a do tego jeszcze słodkie wino i naprawdę bomba :-D

      Usuń
  13. Hello Joanna! Glad to be here again, I've missed you, my friend! :) I hope everything is well with you, and you have from time to time a moment of silence... This dessert looks so good, and splashes of wine... bring it on! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marina, welcome back in the blogosphere. I'm perfectly fine thank you, although moments of silence, welll that's still ahead of me so far :-)

      Usuń
  14. Ło matko przecież ja nawet nie umiem wypowiedzieć tej nazwy ;) Zaciekawiłaś mnie tym deserem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Kaczodajnio, że mi się to udało, tym bardziej, że deser jest megaprosty w przygotowaniu :-D

      Usuń
  15. Nigdy o takim czymś nie słyszałam. Wydaje się proste do zrobienia, jetem ciekawa jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio, zaiste to prosty deser, warto więc spróbować :-D

      Usuń
  16. Jaki fajny deser. Pierwszy raz o nim slysze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że nie ostatni i że przygotujesz sobie taki dla siebie :-D

      Usuń
  17. Smaczne to to musi być. Kuchnia żydowska jest mi zupełnie obca. Muszę ten deser poczynić przy najbliższej okazji. Miłego dzionka! ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Szalenie ciekawy przepis - pierwszy raz slysze o tym deserze! Faktycznie, smaki bardziej jesienne niz wiosenne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. Jesienią jabłka na charoset są najlepsze. Ja nie muszę się trzymać żadnej tradycji, czerpię w tradycji innych kultur tyle ile mogę i charoset jem wtedy kiedy mi pasuje, czyli jesienią :-D

      Usuń
  19. Ależ egzotycznie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ooo, pierwsze słyszę o takim deserze - a uwielbiam podobne smaki: miód, orzechy... I jak efektownie się prezentuje, super :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten deser ma długą tradycję. Warto go spróbować, zwłaszcza jak lubisz takie smaki :-)

      Usuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń