Pepparkakor to cudownie cienkie, pyszne, lekko gryzące w język od nadmiaru imbiru i pieprzu i przede wszystkim pięknie pachnące szwedzkie perniczki. Wystarczy, że powiszą na choince z godzinę lub dwie i już wokoło pięknie i świątecznie pachnie. U mnie na choince nie wytrwały długo, ale było ich bardzo niewiele. Zostały pochłonięte przez kilku Głodomorków w jeden cudowny wieczór. Ciekawa jestem jak długo wytrzymają u łasuchowej mamy, która dostała dwa pudła tych pierniczków w prezencie. Pewnie niewiele dłużej, biorąc pod uwagę, że są tak niewinnie małe i cienkie, że pochłania się je niezauważalnie, jeden za drugim. Już podczas sesji fotograficznej spora ich ilość po prostu zaginęła w akcji w całkowicie niewytłumaczony sposób ;-)
Dodam też, że mają
cudowny i oryginalny smak, bo są w dużym stopniu słodzone melasą
buraczaną, która dodaje tym pierniczkom naprawdę ciekawego, niebanalnego charakteru.
These thin cookies are really delicious, a bit spicy because of ginger and pepper and very thin. If you hang then on your christmas tree in a few hours you will have a room filled with wonderful aroma of gingerbread cookies. The only problem is that they are soooo delicious that they quickly disappear from a cookie jar not to mention those that were used to decorate Xmas tree
These thin cookies are really delicious, a bit spicy because of ginger and pepper and very thin. If you hang then on your christmas tree in a few hours you will have a room filled with wonderful aroma of gingerbread cookies. The only problem is that they are soooo delicious that they quickly disappear from a cookie jar not to mention those that were used to decorate Xmas tree
Składniki (duuuuużo ciasteczek) scroll down for English version
znalezione u Liski i troszkę pozmieniane, ale przepis oryginalnie pochodzi z bloga Delicious Days
150 g melasy czyli syrop z buraka cukrowego (można zastąpić syropem klonowym lub syropem z daktyli)
110g masła
100g cukru demerara
375g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/8 łyżeczki soli
1 duże jajko
1. W garnku podgrzej masło, melasę buraczaną i cukier aż do momentu, kiedy cukier się rozpuści
2. Schładzaj przez około pół godziny
3. Do miski przesiej mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sól i dobrze wymieszaj
4. Do miski dodaj jajko oraz syrop z melasy, masła i cukru
5. Wszystko starannie wymieszaj. Ja użyłam miksera z końcówkami do wyrabiania chleba, bo ciasto było dość ciężkie i klejące
6. Zawiń w folię spożywczą i schładzaj ciasto przez około 2 godziny w lodówce
7. Rozwałkuj cienko ciasto na stolnicy podsypanej odrobiną mąki i wykrawaj ciasteczka. Jeżeli chcesz zrobić pierniczki na choinkę to za pomocą plastikowej rurki do napojów w każdym pierniczku wytnij małą dziurkę na wstążeczkę.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 °C przez około 8 - 10 minut. Pamiętaj, że im pierniczki cieńsze tym szybciej się pieką i szybciej przypiekają
9. Po upieczeni powieś na choince lub trzymaj w szczelnie zamkniętym....i dobrze schowanym pojemniku na ciasteczka
English version
Ingredients
adapted from Delicious days
150 g molasses (or maple syrup or date syrup)
110g butter
100g demerara sugar
375g flour
1/2 teaspoon cinnamon
2 teaspoon of dry ginger
1/8 teaspoon of freshly ground pepper
1/4 teaspoon of baking powder
1/2 teraspoon of gingerbread spice
1/8 teaspoon of salt
1 big egg
1. Heat butter, molasses and sugar in a saucepan until sugar is melted
2. Allow to cool for around 30 minutes
3. Sift flour, spices, salt and baking powder into a large bowl
4. Add egg and butter, molasses and sugar syrup to the bowl with flour and spices
5. Mix the dough well. I used stand mixer, because the dough is quite dense and a bit sticky
6. Cover tightly with foil and refrigerate the dough for 2 hours
7. Roll the dough out thinly on a surface sprinkled with flour and then cut cookies. If you want to decorate you Xmas tree with pepparkakor, make a small hole in each cookie by means of a drinking straw.
8. Bake in the oven at 175 °C for 8 - 10 minutes. Remember that the thinner the cookies the shorter the baking time.
9. Allow to cool and either use them as a decoration for you Xmas tree or store in airtight... and very well hidden container.
Jak apetycznie one wyglądają :)
OdpowiedzUsuńa jakie są pyszne Whiness :-D
UsuńJeszcze takich nie robilam. Wspaniale pierniczki :) Juz wyobrazam sobie jak musi pachniec w mieszkaniu :)))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Oj pachnie cudownie Majko :-)
UsuńTo jedne z moich ulubionych pierniczkow. W tym roku nie zrobilam, bo nie bylo kiedy, ale korci mnie, zeby jeszcze upiec, bo tesknie za ich smakiem.
OdpowiedzUsuńNo Maggie, jeszcze kilka dni do świąt zostało, może jeszcze się uda :-)
Usuńdomyślam sie jakie musza być boskie w smaku:)
OdpowiedzUsuńślicznie stroją choinkę:D mój synuś gdzieś podpatrzył podobną ozdobę i nic tylko musimy piec i wieszać na drzewku;)
Są cudowne Antenko i rzeczywiście cudownie wyglądają na choince i do tego pięknie pachną :-) A pieczenie takich pierniczków z dzieckiem to fajna zabawa, więc nie ma się co zastanawiać tylko trzeba piec:-)
Usuńte pierniki są bardzo aromatyczne i bardzo chrupiące:)
OdpowiedzUsuńoj tak :-)
UsuńPepparkakor świetna nazwa :D
OdpowiedzUsuńświetne pierniki to i świetna nazwa Natalio ;-)
UsuńLubię:)ale u mnie w tym roku XL:)
OdpowiedzUsuńNo to może w przyszłym roku...?
UsuńBardzo je lubię!
OdpowiedzUsuńPiekłam rok temu.
A u Ciebie już nastrój świąteczny,choinkowy.
Oj tak, w tym roku wyjątkowo udzielił mi się świąteczny nastrój :-)
UsuńAch,lubię je bardzo.:) Robiłam w zeszłym roku.Śliczne te Twoje Łasuchu:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Ach dziękuję Majanko i tez pozdrawiam Cię cieplutko i trochę już świątecznie :-D
UsuńBardzo ładnie prezentują się na choince:)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńJoanna, I can definitely smell those cookies! I love Sweden, it is so beautiful during Christmas, and smells like cookies... :)
OdpowiedzUsuńYeah, their smell is wonderful, always reminds me of Christmas :-)
UsuńI've always wanted to learn how to make these cookies! Thank you for the recipe!
OdpowiedzUsuńYou're very most welcome Tessa. I'm happy to be helpful :-)
Usuń