Ogólne zasady nakrywania do stołu już poznaliście (klik). Kolej na następną dawkę teorii o zasadach nakrywania do stołu. Żeby się wszystko nie pomyliło i żeby łatwiej było zapamiętać, wspomnę tylko o ułożeniu noża i widelca:
Nóż kładziemy zawsze ostrzem w kierunku talerza, nie odwrotnie:
Widelec natomiast możemy położyć zarówno zębami do dołu, na sposób francuski, jak i zębami do góry, na sposób angielski. U nas w Polsce częściej kładziemy jednak widelce zębami do góry.
Ciąg dalszy już wkrótce, ale zanim dostaniecie kolejną dawkę wiedzy, zapraszam Was na coś rozgrzewającego i coś przesłodkiego, co może przeistoczyć się w jadalny prezent :-)
Podczas przygotowania tego wpisu korzystałam w książki "Protokół Dyplomatyczny Ceremoniał i Etykieta" Tomasza Orłowskiego
czekam na dalszą szkołę zycia:) dobry pomysł na posty:)
OdpowiedzUsuńCieszę się Antenko, że się przydają te posty :-)
UsuńNie znałam sposobu "francuskiego" ;)
OdpowiedzUsuńAno, uczymy się przez całe życie ;-)
UsuńCzłowiek uczy się całe życie :) Dała bym głowę, że widelca nie można kłaść ząbkami do dołu.
OdpowiedzUsuńa widzisz, i tu udało mi się Cię zaskoczyć. Może uda mi się jeszcze znowu ten trik ;-)
UsuńOch Łasuchu,co za misja!
OdpowiedzUsuńoj, bo tak patrzę i widzę, że to by się wielu osobom przydało ;-)
Usuńpamiętam jak miałam savoir vivre w szkole, niby drobnostki, ale jednak ważne:)
OdpowiedzUsuńJa bym nawet powiedziała, że bardzo ważne :-D
UsuńO nozu wiedzialam ale o widelcu zabkami do dolu mialam pojecia :) Ciekawe, ciekawe Lasuchu... :))
OdpowiedzUsuńA widzisz, udało mi się Cię zaskoczyć ;-)
UsuńO dzięki z tym nożem. Nigdy nie patrzyłam jak kładę;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że dzięki mnie mogłaś się czegoś dowiedzieć :-)
UsuńZebami do dolu, gdy 'wyrzezbiony' byl rodzinny herb na rekojesci widelca (tak jak to bywalo w arystokratycznych francuskich rodzinach wlasnie :)).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bea dzięki za dalsze wyjaśnienia. Uwielbiam takie smaczki :-D
UsuńJa rowniez ;))
Usuń