piątek, 28 grudnia 2012

Pietruszkowe pesto / Parsley pesto

Nie wiem jak Wy, ale ja zmęczona przedświątecznym i świątecznym gotowaniem nie mam teraz ochoty długo przesiadywać w kuchni. Potrzebuję kilku chwil z dala od garów, stąd też mój dzisiejszy obiad będzie superszybki w przygotowaniu. Na dodatek będzie czymś zupełnie niezwiązanym ze świątecznymi potrawami, których w ostatnim czasie było dużo za dużo. Szczęśliwie wszystkie resztki zostały zjedzone albo zamrożone a ja mogę zapomnieć wreszcie o piernikach, pierogach, makiełkach i pasztetach i skupić się na czymś zupełnie nieświątecznym, czyli na makaronie z pietruszkowym pesto. To moja własna, spolszczona wersja tradycyjnego włoskiego pesto. W smaku jest zupełnie niepodobne do swojej oryginalnej wersji, ale równie pyszne i zdrowe a do tego tańsze, bo przygotowane z lokalnych składników. Takie pesto smakuje wyśmienicie nie tylko wymieszane ze świeżo ugotowanym makaronem, ale jako pasta na kanapce czy pizzy albo jako dodatek do warzywnej zupy.

I'm really tired after all prechristmas preparations. I had spent hours in the kitchen and then afterwards I spent hours eating all that I had prepared, so now I need something superfast, so that I can spend only a few minutes in the kitchen and get in return something cheap, nourishing, delicious and healthy.  Parsley pesto is a perfect choice.




Składniki scroll down for English
duży, dorodny pęczek natki pietruszki
garść ziaren słonecznika
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
ok. 50 - 150 g startego sera pecorino 
sól i pieprz do smaku

1. Zmiksuj natkę pietruszki, olej, ziarna słonecznika i  ser na gładką, bezgrudkową pastę
2. Dopraw solą i pieprzem 

A już w niedzielę przedstawię Wam pomysł na pyszną i zdrową przekąskę, która sprawdzi się idealnie podczas imprezy sylwestrowej.


English version
Ingredients
big bunch of parsley 
handful of sunflower seeds
extra virgin rapeseed oil
around 50 - 150 g o gratef pecorino cheese 
salt and pepper to taste

1. Blend parsley, sunflower seeds, oil and cheese until smooth consistency is reached 
2. Season with salt and pepper

16 komentarzy:

  1. żeby zrobić pesto trzeba mieć dobry blender :D u mnie na stancji niestety zrobić nie mogę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak to fakt. Potrzebny jest albo dobry blender albo porządny moździerz :-)

      Usuń
  2. Ubóstwiam pesto:)aż zgłodniałam

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobno pesto widziałam u Nigelli i tak od dłuższego czasu zabieram się za nie. Z pewnością sprawdzi się nie tylko z makaronem. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto wrzucić te parę składników do blendera, bo takie pesto sprawdza się i na kanapkach i na pizzy i w zupie. Zastosowań jest mnóstwo :-)

      Usuń
  4. Piękny kolor!
    Uwielbiam je.

    OdpowiedzUsuń
  5. What a great idea! I've got a bunch of parsley still growing in my garden and I'm going to give this a try. Beautifully colored pesto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yea it turns out simple, cheap and delicious so this pesto is definitely worth trying Tessa. An yes, the color is in fact magnificent :-)

      Usuń
  6. świetne! sama mam ochotę takie zrobić:) będzie następne w kolejce na mojej liście:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest proste, a składniki wszędzie znajdziesz, więc zrobić takie pesto wcale nie jest trudno :-)

      Usuń
  7. Wspaniałe! Pietruszkowego nie robiłam, zawsze bazyliowe, ale czas wypróbować inne.:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pietruszkowe ma zupełnie inny i nieporównywalny do bazyliowego smak, ale ja je wprost uwielbiam Majanko:-)

      Usuń