Nie wiem jak Wy, ale ja zmęczona przedświątecznym i świątecznym gotowaniem nie mam teraz ochoty długo przesiadywać w kuchni. Potrzebuję kilku chwil z dala od garów, stąd też mój dzisiejszy obiad będzie superszybki w przygotowaniu. Na dodatek będzie czymś zupełnie niezwiązanym ze świątecznymi potrawami, których w ostatnim czasie było dużo za dużo. Szczęśliwie wszystkie resztki zostały zjedzone albo zamrożone a ja mogę zapomnieć wreszcie o piernikach, pierogach, makiełkach i pasztetach i skupić się na czymś zupełnie nieświątecznym, czyli na makaronie z pietruszkowym pesto. To moja własna, spolszczona wersja tradycyjnego włoskiego pesto. W smaku jest zupełnie niepodobne do swojej oryginalnej wersji, ale równie pyszne i zdrowe a do tego tańsze, bo przygotowane z lokalnych składników. Takie pesto smakuje wyśmienicie nie tylko wymieszane ze świeżo ugotowanym makaronem, ale jako pasta na kanapce czy pizzy albo jako dodatek do warzywnej zupy.
I'm really tired after all prechristmas preparations. I had spent hours in the kitchen and then afterwards I spent hours eating all that I had prepared, so now I need something superfast, so that I can spend only a few minutes in the kitchen and get in return something cheap, nourishing, delicious and healthy. Parsley pesto is a perfect choice.
I'm really tired after all prechristmas preparations. I had spent hours in the kitchen and then afterwards I spent hours eating all that I had prepared, so now I need something superfast, so that I can spend only a few minutes in the kitchen and get in return something cheap, nourishing, delicious and healthy. Parsley pesto is a perfect choice.
Składniki scroll down for English
duży, dorodny pęczek natki pietruszki
garść ziaren słonecznika
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
ok. 50 - 150 g startego sera pecorino
sól i pieprz do smaku
1. Zmiksuj natkę pietruszki, olej, ziarna słonecznika i ser na gładką, bezgrudkową pastę
2. Dopraw solą i pieprzem
A już w niedzielę przedstawię Wam pomysł na pyszną i zdrową przekąskę, która sprawdzi się idealnie podczas imprezy sylwestrowej.
English version
Ingredients
big bunch of parsley
handful of sunflower seeds
extra virgin rapeseed oil
around 50 - 150 g o gratef pecorino cheese
salt and pepper to taste
1. Blend parsley, sunflower seeds, oil and cheese until smooth consistency is reached
2. Season with salt and pepper
żeby zrobić pesto trzeba mieć dobry blender :D u mnie na stancji niestety zrobić nie mogę...
OdpowiedzUsuńno tak to fakt. Potrzebny jest albo dobry blender albo porządny moździerz :-)
UsuńUbóstwiam pesto:)aż zgłodniałam
OdpowiedzUsuńNo to częstuj się :-D
UsuńPodobno pesto widziałam u Nigelli i tak od dłuższego czasu zabieram się za nie. Z pewnością sprawdzi się nie tylko z makaronem. :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto wrzucić te parę składników do blendera, bo takie pesto sprawdza się i na kanapkach i na pizzy i w zupie. Zastosowań jest mnóstwo :-)
UsuńPiękny kolor!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je.
Kolor zaiste cudowny :-D
UsuńPrześliczny kolor !
OdpowiedzUsuńNie mogę się nie zgodzić Xcookiemonsterx :-)
UsuńWhat a great idea! I've got a bunch of parsley still growing in my garden and I'm going to give this a try. Beautifully colored pesto!
OdpowiedzUsuńYea it turns out simple, cheap and delicious so this pesto is definitely worth trying Tessa. An yes, the color is in fact magnificent :-)
Usuńświetne! sama mam ochotę takie zrobić:) będzie następne w kolejce na mojej liście:D
OdpowiedzUsuńJest proste, a składniki wszędzie znajdziesz, więc zrobić takie pesto wcale nie jest trudno :-)
UsuńWspaniałe! Pietruszkowego nie robiłam, zawsze bazyliowe, ale czas wypróbować inne.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
pietruszkowe ma zupełnie inny i nieporównywalny do bazyliowego smak, ale ja je wprost uwielbiam Majanko:-)
Usuń