Dyniowy sezon czas zacząć, tym bardziej, że Bea wzywa. Na pierwszy ogień idzie lekka i pyszna przekąska z odmiany hokkaido. Uwielbiam tę dynię za lekko orzechowy smak i skórkę, której nie trzeba obierać. W poprzednich sezonach bardzo trudno było ją kupić, obecnie jest absolutnie wszędzie, więc korzystam ile można, tym bardziej że cena przestała już być zawrotna. Jeżeli jednak macie inną dynię pod ręką, to nie zawahajcie się jej użyć w zastępstwie. Pamiętajcie tylko o tym, że pozostałe odmiany trzeba przed pieczeniem obrać ze skórki.
Let the pumpkin season begin with this light and delicious lunch option prepared from my favourite hokkaido variety. I like this pumpkin because of its nutty flavour and thin skin that does not have to be peeled. If however you have another pumpkin variety at hand, don't hesitate to swap it, but remember that skin should be removed.
Składniki (2 porcje) scroll down to English version
połówka dyni hokkaido pokrojonej w plastry, z usuniętymi pestkami - jeżeli używasz hokkaido, nie musisz jej obierać ze skórki, pozostałe odmiany trzeba obrać
4 kromki chleba na zakwasie
6 ząbków czosnku, w tym 5 ze skórką
100 g ricotty
garść listków świeżego oregano
jedna papryczka chilli
sól i pieprz
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1. Nagrzej piekarnik do temp. 250 °C
2. Dynie pokrój w grube plastry i umieść w naczyniu do zapiekania.
3. Skrop dynię 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, posyp połową listków oregano oraz pokrojonym w plasterki chilli.
4. Przykryj naczynie folią aluminiową i zapiekaj przez około 20-25 minut w piekarniku
5. W trakcie pieczenia dyni przygotuj grzanki. Podziel kromki chleba na małe kawałki (takie na jeden ząbek)
6. Posiekaj drobno jeden ząbek czosnku oraz pozostałe oregano
7. Wymieszaj posiekany ząbek czosnku oraz oregano z 3-4 łyżkami oliwy z oliwek i odstaw na kilka minut, żeby smaki się połączyły
8. Wrzuć do miski z oliwą aromatyzowaną czosnkiem i oregano kawałki chleba oraz pozostałe ząbki czosnku i dobrze wymieszaj
9. Wyjmij dynię z piekarnika
10. Ułóż kawałki chleba oraz ząbki czosnku na papierze do pieczenia i zapiekaj w piekarniku przez około 5-10 minut. Możesz włączyć opcję grilla, żeby grzanki się przyrumieniły. Pilnuj jednak, żeby się nie przypaliły
11. Podawaj gorącą dynię z czosnkowymi grzankami, czosnkiem i kleksem zimnego serka ricotta.
English version
Ingredients (2 servings)
half of hokkaido pumpkin with pits removed (if you're using hokkaido pumpkin you don't have to peel it, but other varieties require peeling)
4 slices of sourdough bread
6 cloves of garlic (1 of them peeled)
100 g ricotta cheese
handful of fresh oregano
1 chilli
salt and pepper
5-6 tablespoons of olive oil
1. Preheat your oven up to 250°C
2. Cut pumpkin in thick slices and place in the baking dish
3. Drizzle 1-2 tablespoons of olive oil on top of pumpkin slices, sprinkle with sliced chilli and half of oregano leaves
4. Cover with aluminium foil and bake in the oven for 20-25 minutes or until pumpkin is soft
5. While pumpkin is being baked, prepare croutons.Tear 4 slices of bread into one-bite pieces
6. Chop 1 clove of garlic and remaining oregano leaves
7. Mix chopped garlic (1 clove) and oregano leaves with olive oil and set aside for a couple of minutes
8. Mix olive oil flavoured with garlic and oregano leaves with pieces of bread and remaining cloves of garlic (skins on)
9. Remove pumpkin from the oven
10. Place pieces of bread ang garlic cloves on a baking tray lined with baking paper and bake in the oven for 5-10 minutes. You can also turn on grill mode in your oven in order to brown croutons a little bit.
11.Serve hot pumpkin with garlic croutons, garlic and a dollop of fresh, cold ricotta cheese
To wygląda zjawiskowo. Nawet nie chce wiedzieć jak smakuje :p
OdpowiedzUsuńwłaśnie jem pieczoną dynię! ale w zasadzie tak ją uwielbiam, że jem ją praktycznie codziennie :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale kusisz!
OdpowiedzUsuńJakie to musi być pyszne, mniam. Poproszę jedną porcję na spróbowanie :-)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo smakowite! Pyszności!
OdpowiedzUsuńświetna sesja, jaśniutko i ten pomarańcz - apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczoną hokkaido, jest najlepsza<3
OdpowiedzUsuńdynię uwielbiam,ale obierać nie znoszę :P
OdpowiedzUsuńfajny sposób na podanie pieczonej:)
Ale pięknie podana! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zachowuje i na pewno wykorzystam, wygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuńWpraszam sie do Ciebie na te pyszna dynie! Zdjecia mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńMniam, a u mnie wczoraj była zupa dyniowa z...grzankami czosnkowymi :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie podane danie, jak w restauracji :) ! Uwielbiam krem z dyni.
OdpowiedzUsuńŚliczności. Lubię takie proste, a pełne smaku danka :)
OdpowiedzUsuńTo moja ulubiona odmiana i też korzystam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką pieczoną z dodatkami!
OdpowiedzUsuńU mnie sezon dyniowy w pełni.
Ależ to apetycznie wygląda. I jak zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia, wpadam na kawałek. W tle widać że jeszcze trochę zostało :))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie dyni, pycha :)
OdpowiedzUsuńzdjecia jak zawsze bardzo apetyczne;) cudna propozycja :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam