Te ciastka naprawdę rozpływają się w ustach. Są mocno maślane, waniliowe i przepyszne. Jedne z najlepszych jakie jadłam, a jak się pewnie domyślacie, jadłam sporo. Zostawiam Wam przepis, a sama idę się zakocykować w moim ulubionym fotelu z fascynującą książką, kubkiem gorącej herbaty i pudełkiem wypełnionym tymi pysznymi ciasteczkami. Coś mi się wydaje, że znikną zanim skończę kolejny rozdział ;-)
These cookies really melt in your mouth. They are really delicious, buttery and have strong vanilla flavour. One of the best cookies I have ever eaten and, as you may expect, I have eaten quite a few varieties. Since these cookies are the best and pair so well and so beautifully with my fave cup of tea they deserve the right to take part in The Great Denby Cake Off :-) I leave the recipe below and now I gotta go, so please excuse me. I have to bundle up in a warm blanket in my favourite armchair with fascinating book, a cup of great tea and a box filled to the top with these delicious cookies. I'm afraid that I will not manage to finish next chapter of the book before the box is empty ;-)
Składniki (ok. 40 szt.) scroll down to English version
Inspiracja: klik
220 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
230 g masła, w temperaturze pokojowej
40 g cukru pudru
6 łyżeczek ekstraktu waniliowego
Dodatkowo ok. 100 g cukru do obtoczenia gotowych ciasteczek
1. Dobrze wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i solą
2. Ubij masło z cukrem pudrem na puszystą masę
3. Dodaj ekstrakt waniliowy i kontynuuj ubijanie
4. Dodaj mąkę wymieszaną z solą i mąką ziemniaczaną i szybko wymieszaj, tylko do połączenia składników
5. Schładzaj w lodówce przez około 2 godziny
6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C
7. Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem do pieczenia
8. Za pomocą łyżki do lodów lub łyżki formuj szybko małe kuleczki i układaj je w odstępach na papierze do pieczenia
9. Piecz przez 10-12 minut aż do momentu, kiedy brzegi lekko się zarumienią
10. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, tylko na 10 minut
11. Delikatnie obtaczaj ciastka w cukrze pudrze i umieść na kratce i poczekaj do całkowitego ostygnięcia
12. Kiedy ciastka są już całkowicie ostudzone, obtocz je jeszcze raz w cukrze pudrze.
English version
Ingredients (around 40 pc.)
Inspiration: click
220 g of flour
60 g of potato starch
a pinch of salt
230 g butter, at room temperature
40 g of powdered sugar
6 teaspoons pure vanilla extract
Additionally around 100g of powder sugar for dusting baked cookies
1. Mix flour with potato starch and salt
2. Beat butter with sugar until fluffy
3. Add vanilla extract and beat well again
4. Add flour mixture and mix quickly only until combined.
5.Chill in the fridge for approxiamtely 2 hours
6. Preheat the oven to 180 °C
7. Line 2 baking sheets with parchment paper
8. Using an ice-cream scoop or spoon form small balls of dough and place them on prepared baking sheets
9. Bake for 10-12 minutes, until cookies brown slightly at the edges
10. Cool for only 10 minutes
11. Gently roll them in powdered sugar and then transfer onto the wire rack so that they cool completely
12. Once cooled completely, roll them once again in powder sugar
Asia, jak mamę kocham, Twoja strona powinna się nazywać Skoraq Czaruje :) Samo Gotuje nie oddaje tutaj całego klimatu!
OdpowiedzUsuńPiękne, po prostu: ))
OdpowiedzUsuńSą cudowne Joasiu, chyba będę musiała je upiec. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Podobają mi się zdjęcia i...ciasteczka!
OdpowiedzUsuńMuszę być przepyszne :))
OdpowiedzUsuńJestem strasznie ciekawe tych ciastek. A te zdjęcia takie piękne, lekkie, ach :)
OdpowiedzUsuńŚliczne te twoje śnieżynki :-))
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają tak delikatnie... Pyszne muszą być :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacha!
OdpowiedzUsuńTaką leniwą niedzielę można sobie słodzić ciasteczkiem :)
OdpowiedzUsuńAle śliczne maleństwa, wyglądają jak śnieżynki. Zapisuje sobie przepis i z checią wypróbuję, wyglądają obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńJuż po przeczytaniu nagłówka poleciała mi ślinka;)
OdpowiedzUsuńOczywiście nadrabiam stracone chwile...te dynie,bakłażany i inne pyszności:)
śliczne maleństwa :) przydałaby się porcja takich ciach dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńTeż bym się z nimi zakocykowała. ojjj :)
OdpowiedzUsuńMocno maślane i rozpływające się w ustach - ojj, tak bardzo dla mnie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńAleż zrobić muszę natychmiast :)
OdpowiedzUsuńCudowne, takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńOj, smacznie wyglądają. Skusiłabym się na kilka sztuk:)
OdpowiedzUsuńPhotos of these cookies are so delicate... Great work!
OdpowiedzUsuńUrocze zdjecia i urocze ciasteczka :) Prosze mi przeslac kilka ;)
OdpowiedzUsuńachh jakie piękne:) ślinka cieknie mi do samej ziemi!
OdpowiedzUsuńMuszę przystopować ze słodyczami bo niedługo trzeba będzie poszerzać drzwi :) Ale zapisuję do wykonania bo są zjawiskowe :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńMmm, maleńkie pyszności :)
OdpowiedzUsuńA co czytasz? :)
"Mit urody" Naomi Wolf :-)
UsuńZimowe, śliczne. Poproszę mi tu przysłać kilka :)
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu i ustawiam się w kolejce po kilka ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńPrzepis fantastyczny, zdjęcia obłędne. Po prostu cudnie :)
OdpowiedzUsuńsmakowite, tylko strasznie mi się rozpłynęły w piecyku. jest na to jakaś rada?
OdpowiedzUsuńOooooo a to niespodzianka :-0 Skoro się strasznie rozpłynęły, to ja na Twoim miejscu mocno schłodziłabym masę na ciasteczka przed formowaniem, potem ekstraszybko uformowała ciastka i biegusiem do piekarnika. To powinno zdecydowanie pomóc :-)
UsuńObłędnie wygląda i obłędnie smakuje!!
OdpowiedzUsuń