środa, 29 października 2014

Dyniowa jaglanka / Pumpkin millet porridge



Mam dla Was idealne danie na jesień. Ma w sobie pyszną dynię, bardzo zdrową kaszę jaglaną i aromatyczne przyprawy, które już od rana wprawią Was w dobry nastrój, tak jak mnie. Ta jaglanka wspaniale Was rozgrzeje, więc nie straszne Wam będą wiatry, deszcze i inne jesienne nieprzyjemności.

I have perfect autumnal dish for you today. Its main ingredients are: delicious pumpkin, extremely healthy millet and aromatic spices, that will change your mood for better at the very morning. This millet porridge will warm you up, when served for breakfast, and will make encounter with autumnal winds and rains more manageable. 




Składniki (2-3 porcje) scroll down to English version
Inspiracja: klik i klik 
pół szklanki kaszy jaglanej starannie przepłukanej przynajmniej 10 - 15 razy zimną wodą, w celu usunięcia goryczy
pół szklanki musu z dyni (sposób na przygotowanie musu z dyni znajdziecie tu: klik)
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta cynamonu
szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
2 szklanki mleka migdałowego (przepis na domową wersję mleka znajdziecie tu: klik)
2 łyżki cukru trzcinowego 
płatki migdałów do dekoracji

1. Umieść wszystkie składniki w rondelku, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, mieszając dość często, żeby kasza się nie przypaliła. Jeżeli jaglanka wydaje Ci się zbyt gęsta, dodaj więcej mleka migdałowego
2. Podawaj przybraną płatkami migdałów

English version
Ingredients (2-3 servings) 

Inspiracja:click  and click
0,5 cup of millet, thouroughly rinced (at least 10-15 times) in order to remove bitterness
0,5 cup of pumpkin mousse (prepared according to recipe that can be found here: click)
pinch o salt
1 teaspoon of vanilla essence
pinch of salt
pinch of freshly ground nutmeg 
2 cupf of almond milk (recipe for homemade version can be found here: click)
2 tablespoons of demerara sugar
almond flakes for garnishing

1. Place all ingredients, except almond flakes, in a saucepan, bring to a boil, reduce the heat and simmer on a low heat for approximately 15 minutes, stirring frequently. If the millet porridge gets too thick, add more almond milk.
2. Serve garnished with almond flakes.





21 komentarzy:

  1. uwielbiam jaglanki, ale również jestem ogromną fanką dyni zatem to coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dzisiaj jaglanka gotowana na napoju sojowym z miodem. Super pomysł na jaglankę dyniową, z pewnością jest pyszna. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe :) Po takim śniadanie cały dzień musi być udany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taka kasza to samo zdrowie i iście jesiennie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie śniadanko to ja poproszę codziennie! rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja poproszę na jutrzejsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No ja bym nie odmówiła, ale nie wiem, co na takie danie powiedzą dzieciaki... Za zdrowe,, jak dla nich ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. No no, zjadłbym na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dyniowa jaglanka wygląda pysznie:) Idealna na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, energia na cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko uwielbiam, nabędę dynię i sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na dyniową energię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mogłabym jeść tę jaglankę nie tylko jesienią!
    A jesień na szczęście nie taka najgorsza...
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ wspaniale przygotowałaś tę kaszę jaglaną. Pyszna. Chętnie zjadłabym z takim dyniowym musem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Musi być wspaniała. W dodatku z moim ukochanym cynamonem.
    Przepiękne zdjęcia.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaglanki z dynią jeszcze nie jadłam, ale ogółem kaszę jaglaną to chyba jem codziennie. Jak dla mnie to nie ma nic lepszego ;)

    OdpowiedzUsuń