Czuć już jesień, ale dni są jeszcze ciepłe, więc to idealna pora na bakłażana w jogurcie. Ten przystojniak o ciemnofioletowej skórce jest już bardzo jesienny, ale orzeźwiający sos jogurtowy jeszcze niesie ze sobą wspomnienie ciepłego lata. Na pewno Wam zasmakuje to połączenie, nawet jeśli nie przepadacie jakoś szczególnie za bakłażanem. Sekretem jest tu mocno doprawiony jogurt, który nadaje całemu daniu charrrrrakteru, warto się więc skusić :-)
This is one of my fave eggplant dishes. It's a bit autumnal yet still quite summery thanks to refreshing yoghurt sauce. Even those of you that are not big fans of eggplant will like it, trust me :-)
Składniki (3-4 porcje) scroll down to English version
2 średnie bakłażany
400 ml greckiego jogurtu
pół pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
pęczek szczypiorku, drobno posiekanego
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
kilka kropel soku z cytryny
sól
oliwa z oliwek
skórka z całej cytryny
pieprz
1. Pokrój bakłażana na 1cm plastry i podsmaż każdy plasterek z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek
2. Ostudź przesmażone plastry bakłażana i pokrój je na mniejsze kawałki
3. Wymieszaj składniki sosu jogurtowego, czyli jogurt grecki, natkę pietruszki, szczypiorek, czosnek i skórkę cytrynową
4. Dopraw sos jogurtowy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny
5. Wymieszaj kawałki bakłażana z sosem jogurtowym i odstaw na godzinę, żeby smaki dobrze się połączyły
6. Podawaj ze świeżą bagietką
English version
Ingredients (3-4 servings)
2 medium sized eggplants
400 ml greek yoghurt
half of bunch of fresh parsley, chopped
bunch of chives, chopped
1 clove of garlic, finely chopped
few drops of lemon juice
salt
olive oil
lemon zest (from 1 lemon)
freshly ground pepper
1. Cut eggplants in 1 cm thick slices and fry each slice on both sideon hot olive oil
2. Allow to cool and then cut slices in one bite size pieces
3. Mix all ingredients of yoghurt sauce ie. greek yoghurt, parlsey, chives, garlic and lemon zest
4. Season yoghurt sauce with salt, pepper and lemon juice
5. Mix eggplant pieces with yoghurt sauce and set aside for at least an hour, so that all flavours can mix well
6. Serve with fresh baguette
Tak przygotowanego bakłażana jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa jak smakuje, bo wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam Twoją babę ghanoush, genialna :) To zapewne ten bakłażanik też będzie pyszny :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo prawdopodobne :-) Cieszę się, że baba ganoush smakowała :-)
UsuńJeszcze tak przygotowanego bakłażana nie jadłam, jestem bardzo ciekawa jak smakuje? :D
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite danie :) Zgłodniałam na myśl o nim!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bakłażana z jogurtem.Robię podobny sos ale z grillowanego bakłaża. Polecam bardzo!
OdpowiedzUsuńWłaśnie bakłażan nie jest moim ulubionym warzywem, ale z dobrze doprawionym jogurtem to chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze... Chyba pora to nadrobić i spróbować tych smaków :)
OdpowiedzUsuńsuper propozycja! sosy z jogurtów greckich bardzo lubię !
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjak dobrze , ze mam składniki w lodówce, gnam do niej i robię te pyszności!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tę sałatkę, tylko dodaję jeszcze trochę pasty tahini
OdpowiedzUsuńpołączenie idealne ! musi smakować nieziemsko !!
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
Ależ to musi smakować :) Pięknie ten przystojniak się prezentuje pocięty w plasterki z takim pysznym sosem. Ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńMnie nie musisz namawiać, biorę cały talerz, trudno będę samolubna :)
OdpowiedzUsuńZabieram takiego bakłażana!; )
OdpowiedzUsuńPan bakłażan znalazł u Ciebie wspaniałe towarzystwo! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie towarzystwo dla bakłażana!
OdpowiedzUsuńBakłażana uwielbiam, ale w wersji z jogurtem jeszcze nie miałam okazji jeść. Czas to zmienić;-|))
OdpowiedzUsuńBakłażan to i moja miłość, w tej odsłonie prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSkąd wiedziałaś, że kupiłam większą ilość :)
OdpowiedzUsuńPyszne zdjęcia i danie! :)) Zdecydowanie za rzadko jem bakłażan!
OdpowiedzUsuńmmm,.... idealne danie dla mnie!
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda ten bakłażan :)
OdpowiedzUsuńMoja przyjaźń kulinarna z bakłażanem trwa od dość niedawna :)
OdpowiedzUsuńDo zrobienia! Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWłaśnie odliczyłam wszystkie składniki z listy.... jutro je robię :)!
OdpowiedzUsuńRewelacja! Zrobiłam z miętą i granatem... w takim wydaniu będzie się często pojawiał na moim stole :)! Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDodatek granatu i mięty to świetny pomysł. Cieszę się, że smakowało :-)
Usuń