czwartek, 6 listopada 2014

Masło cukiniowe / Zucchini butter


Ciągle poszukuję nowych pomysłów na smarowidła kanapkowe, więc obok masła cukiniowego nie mogłam przejść obojętnie i dobrze, bo jest łatwe do przygotowania, przepyszne i na dodatek wegańskie.

I constantly search for new and creative ideas for sandwich spreads, so I simply could not ignore newly found recipe for zucchini butter. It was a smart decision, cause it's not only easy to prepare but also delicious and accidentaly vegan.




Składniki scroll down to English version
Inspiracja: klik
1 kg cukinii, startej na grubych oczkach
2 łyżki oleju ryżowego (w wersji niewegańskiej można zastąpić masłem)
2 cebule, drobno posiekane
sól i pieprz
ew. sok z cytryny (ja nie dodałam)

1. Podsmaż cebulę na oleju ryżowym z odrobiną soli
2. Dodaj cukinię i duś na wolnym ogniu aż cukinia zmięknie i całość osiągnie konsystencję pasty do smarowania
3. Dopraw solą i pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny
4. Podawaj z tostami lub kromkami chleba na zakwasie

English version
Ingredients
Inspiration: click
1 kg zucchini, grated
2 tablespoons of rice oil (in non vegan version you can replace it with butter)
2 onions, finely chopped
salt and pepper
optionally lemon juice (I haven't used it)  

1. Fry onions with rice oil and a pinch of salt
2. Add grated zucchini and sautee until spreadable consistency is reached
3. Season with salt, pepper and optionally with lemon juice
4. Serve with toasts or slices of sourdough bread

19 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na smarowidło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak smalczyk wegański :) super!

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja poproszę jedną kanapeczkę z takim masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja poproszę takie smarowidło. Musi być pyszne. A przepis zabieram ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pomysł, świetne smarowidło:)

    OdpowiedzUsuń
  6. woooowww! extra:) tego jeszcze nie było:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Poproszę o słoiczek takiego masła, musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. No proszę, jakie pyszności można wyczarować z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pomysłowe, Joasiu, trzeba będzie cukinię nabyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. cuuudeńko :) muszę wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie znałam tego przepisu - chętnie spróbuję :-)

    Zapraszam na mojego bloga: http://ogryzekgotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjny pomysł !! wypróbuje na 100 %

    OdpowiedzUsuń
  13. takim smarowidełkiem to i ja bym chętnie chlebek sobie posmarowała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. na kanapki świetna - fajne urozmaicenie kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Looks fantastic Joanna! I'll be sure to try this when I grow zucchinis this summer!

    OdpowiedzUsuń