piątek, 1 lutego 2013

Sałatka z brukselki / Brussel sprouts salad


Obiecuję, że w tym roku to już ostatni przepis z brukselką w roli głównej, odkryty tylko i wyłączenie dzięki Kaczodajni. Przez ostatnie miesiące próbowałam Was przekonać na wiele sposobów, że brukselkę da się lubić. Mam nadzieję, że choć parę osób udało mi się przekonać. Dzisiaj, na zakończenie sezonu przedstawiam Wam absolutny hit, czyli sałatkę z ... surowej brukselki. Nie będę ukrywać, że zawsze podczas przygotowywania tego cudownego warzywa do obróbki termicznej podjadałam niektóre egzemplarze upajając się ciekawym, lekko słodkawym i troszkę tylko kapuścianym smakiem, bez cienia goryczy. Nie spodziewałam się jednak, że ten proceder pałaszowania brukselki na surowo można przeistoczyć z pomocą kilku dodatków w bardzo smaczną sałatkę. Brukselka na surowo absolutnie nie przypomina tej obrzydliwie gorzkiej i rozgotowanej brukselki z dzieciństwa, więc naprawdę warto dać jej szansę. To idealna propozycja na lekki lunch, kolację lub jako dodatek do dania głównego. 

Brussel sprouts' season is slowly coming to an end and so this recipe is the way to say goodbye, only to welcome this wonderful vegetable again next autumn. I have to admit that I usually fry brussel sprouts but this recipe is exceptional, because it calls for raw version. It's really worth giving a try, since it's healthy and delicious version.  And it can be prepared in minutes. 





Składniki (2 porcje) scroll down for English
ok. 200-300 gram świeżej brukselki
garść orzechów włoskich
kilka suszonych żurawin
ok 100 g sera lazur pokrojonego w kostkę
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
kilka kropel soku z cytryny

1. Odpowiednio przygotuj brukselkę tzn. obierz z wierzchnich liści, odkrój odrobinę dolnej łodygi, drobno posiekaj
2. Skrop brukselkę olejem rzepakowym i dosłownie kilkoma kroplami soku z cytryny
3. Dodaj pozostaje składniki i wszystko delikatnie wymieszaj
4. Odstaw na kwadrans lub odrobinę dłużej, żeby smaki miały szansę się połączyć a brukselką odrobinę zmiękła  

English version
Ingredients (2 servings)
around 200-300 g of brussel sprouts
handful of walnuts
few dried cranberries
around 100 g blue cheese, cubed
extra virgin rapeseed oil
a few drops of lemon juice

1. Prepare brussel sprouts. Wash, peel from the first layer of leaves, cut the root and shred finely
2. Sprinkle with rapeseed oil and lemon juice
3. Add remainig ingredients and mix everything together
4. Set aside for 15 minutes or so so that brussels sprouts have the chance to soften a little bit and the flavours can combine well.

34 komentarze:

  1. A jak dla mnie brukselkowych inspiracji nigdy dość :) Kiedyś jej nie lubiłam i teraz chętnie odkrywam jej smak na nowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. strasznie lubię takie sałatki :]

    OdpowiedzUsuń
  3. brukselka nie jest zła:) może więcej takich przepisów wrzucać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, przepisów na brukselkę w tym sezonie było aż nadto. Czas na inne warzywa :-) Brukselka wróci jesienią :-)

      Usuń
  4. Polubiłaś na dobre!
    Pyszna brukselkowa kreacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, polubiłam a nawet pokochałam :-)

      Usuń
  5. Joanno, wspaniałe! Szkoda, że ostatnie...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno-Mario, dajmy szansę innym warzywo, tym bardziej, że brukselkowy sezon powoli się kończy :-)

      Usuń
  6. What an easy and delicious salad! And I really like your pretty blue plates. Have a great weekend Joanna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. These plates are actually pretty vintage. They belong to my mother and now she gave them to me. I also really like them, especially for such vibrant green or yellow dishes :-)

      Usuń
  7. Na surowo:o,jestem zaskoczona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, udało mi się Ciebie zaskoczyć :-)

      Usuń
  8. śliczne kolorki tylko potęgują moją tęsknotę za wiosną - pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda całkiem apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na surowo nie jadłam, a mężydło mi właśnie mówi, że jak jem surową kapustę to i z brukselką nie będę mieć problemu, hmmm, no to spróbuję. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak jesz surową kapustę to brukselkę możesz Majanko jeść na surowo równie śmiało :-)

      Usuń
  11. Z orzechami łączyłam, ale z żurawiną nie. W ogóle widzę, ze zielone warzywa typu brukselka czy brokuły lubią się z orzechami i słonecznikiem:).
    Żurawinę tez uwielbiam, więc sobie dodam i zjem:)
    Pozdrowienia!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego więc Majanko :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że udało mi się Ciebie namówić :-) Nie będziesz żałować :-)

      Usuń
  13. Bardzo ciekawe i apetycznie wyglądające połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I na dodatek pysznie smakujące połączenie :-)

      Usuń
  14. takiego połączenia - brukselka + żurawina jeszcze nie jadłam... koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Joanna, the salad is beautiful and so healthy! We love any member of cabbage family, big or small. Thanks for the recipe (I am having dry cranberries with my green tea right this moment!) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. What a coordination. So many km away and we are having the same things :-) I will try green tea with dried cranberries. It must be really good. I'll try it this evening :-)

      Usuń
  16. No nie wiem...ja nadal czuję się nieprzekonana do brukselki :) Choć przyznaję, sałatka wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę Cię na nowo Ivko przekonywać w przyszłym sezonie :-)

      Usuń
  17. Ee, dlaczego już w tym roku nic nie bęzie z brukselki?
    Toż dopiero luty mamy;-) Sałatka prezentuje się znakomicie. Ja brukselę wcinam w każdej postaci:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już tyle było w tym sezonie brukselkowych przepisów, że dam Wam trochę odetchnąć. Wracam już za sezon z nowymi przepisami, a teraz czas na inne warzywa, którym też trzeba dać szansę :-)

      Usuń