Był taki dzień, kiedy zaczytana w zdrowych przepisach całym swoim jestestwem zapragnęłam po raz pierwszy w życiu spróbować masła migdałowego, które jawiło mi się jako nieziemsko migdałowa pyszność. Pobiegłam czym prędzej do sklepu, żeby takie masło nabyć drogą kupna i ... nie kupiłam. Było. Stało. Uśmiechało się do mnie. Cena była jednak zaporowa. Około 40 złoty za mały słoiczek, który najpewniej zniknąłby w dwa dni było dla mnie ceną zdecydowanie zaporową. Opuściłam sklep ze smutną miną i z silnym postanowieniem, że ja im jeszcze pokażę i masło migdałowe zrobię sama w domu. I zrobiłam. Pod warunkiem, że ma się dobry malakser, robi się je bardzo prosto i szybko a wychodzi coś cudownie przepysznego i do tego dużo, naprawdę dużo tańszego. Plusem domowego masła jest jeszcze to, że są w nim same migdały i nie znajdę tam niczego, czego znaleźć bym nie chciała. Takie orzechowe smarowidło można dosmaczać różnymi dodatkami. Ja je lubię sautee, ale można dodać trochę soli lub miodu. Po prostu można eksperymentować, do czego jak zwykle Was gorąco zachęcam i namawiam.
I heard about almond butter so many times and I imagined that it will be not only very healthy but also delicious. I finally decided to give it a try, so I rushed to the nearest store to purchase it. To my surprise almond butter was quite an expensive treat, so I left the store empty-handed and challenged myself to create delicious version cheaply at home. And guess what. I succeeded. Surprisingly it is more than simple to prepare if only you have food processor, tastes delicious, smells great and is much cheaper than the store-bought version. And it's homemade so I know exactly what's inside and that there are no artificial ingredients or flavours added.
Składniki scroll down for English
200 g migdałów ze skórką, ale może być więcej;-)
1. Migdały rozłóż na papierze do pieczenia i praż w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 10 minut
2. Ostudź dobrze
3. Miksuj w
malakserze aż do uzyskania konsystencji masła - około 15 minut. Nie
zrażaj się, bo mielone migdały co chwila będą zmieniać swoją konsystencję.
Najpierw będą suche jak mąka, potem będą wilgotne ale niezbyt dobrze
zmielone, ale po pewnym czasie wreszcie mielona masa uzyska konsystencję
masła.
English version
Ingredients
200 g (or more) of unpeeled almonds
1. Place almonds on baking sheet lined with baking paper and roast in the oven for 10 minutes at 180 °C
2. Cool completely
3. Process in food processor until reaching buttery consistency - around 15 minutes. Don't be scared if you see that the consistency at the beginning of processing is not as desired for some time during processing. It is natural, since the consitency changes after every couple of minutes.
To było pierwsze masło z orzechów, jakie sama zrobiłam :) Ma bardzo ciekawy smak.
OdpowiedzUsuńZgadza się. Ja je uwielbiam. Pochłaniam już trzeci czy czwarty słoik :-)
UsuńAle pyszne musi być! Jeszcze takiego nie jadłam, ale też pewnie zrobię zamiast kupować:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie warto zrobić samemu. Szybko się robi a wychodzi taniej i przynajmniej wiesz, co włożyłaś do środka :-)
UsuńPodaj adres to do Ciebie wpadnę po słoiczek :D
OdpowiedzUsuńNo jak to! Nie wiesz? ul. Łasuchowa w Łasuchowie ;-)
Usuńto kiedy można się zgłosić? :P
OdpowiedzUsuńw każdej chwili :-)
Usuńa rozdajesz słoiczki tych pyszności ?? :)))
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję!
rozdajesz to za dużo powiedziane Marto ;-)
UsuńRaz w życiu spotkałam masło migdałowe w sklepie ale ilość oddzielającego się od niego w górnej warstwie oleju mnie skutecznie zniechęciła.
OdpowiedzUsuńO ile domowego się nie będzie miksować w malakserze za długo, to olej się nie wytrąci
Usuńuwielbiam.... a najbardziej z plasterkami jabłka!
OdpowiedzUsuńzazwyczaj kupowałam z UK, bo są znacznie tańsze niż w PL... niebo w gębie!
ale na pewno spróbuję zrobić je sama =)
Ja lubię z chlebem, jem najczęściej w towarzystwie koktajlu owocowego :-) Zdecydowanie polecam domową wersję, bo jest tańsza i pyyyyyszna :-)
Usuńtego jeszcze nie próbowałam ;d
OdpowiedzUsuńNajwyższy więc czas :-)
UsuńKupiłam sobie jakiś czas temu ale jeszcze nie wiem z czym i jak zjeść:)
OdpowiedzUsuńIgo, niektórzy wyjadają łyżeczką prosto ze słoika. Można też jak sugerowała i love...i wish... posmarować sobie takim masłem jabłko. Ja lubię na kolację zjeść koktajl owocowy i do tego kanapkę z ciemnego pieczywa posmarowaną właśnie takim masłem. Lubię też posmarować kanapkę i położyć na nią jeszcze plasterki banana. Możliwości jest więc jak widzisz całe mnóstwo :)
UsuńPyszne do tostów,naleśników!
OdpowiedzUsuńDla mnie o niebo lepsze niż orzechowe.
Z naleśnikami nie jadłam. Co za niedopatrzenie ;-) A ja tam lubię i masło orzechowe i migdałowe, chociaż jednak migdałowej lepsze. Ten aromat lekki posmak prażonych migdałów jest wspaniały :-)
UsuńMusi być boskie :) pewnie trochę przypomina marcepan? Tylko mniej słodki ;)
OdpowiedzUsuńNatalio, jest boskie, ale do marcepanu zupełnie niepodobne. To zupełnie inne smaki i inne konsystencje, choć materiał źródłowy ten sam :-)
Usuńdzień dobry!z radośćią bym spróbowała jeśli masz łasuchu słoiczek do podarowania.osłodziło by mi to dni osoby poszukującej pracy.pozdrawiam kasia
OdpowiedzUsuńrwk123@interia.pl
Hmmmmmm, ale masło migdałowe tak do końca słodkie to nie jest ;-)
UsuńJoanna, my husband would love it, he is crazy about almonds and all things almond. Looks tasty! :)
OdpowiedzUsuńIt's really delicious and easy to prepare, so why not preparing a little surprise for your hubby :-D
UsuńWhat a fabulously easy recipe Joanna! Looks delicious!
OdpowiedzUsuńIt is equally delicious as it looks :-)
Usuńuwielbiam to masło ,ale mam kupne , teraz wiem ,że warto zrobić swoje ;)
OdpowiedzUsuńoj warto, warto :-)
UsuńPolecam przed zmiksowaniem obrać migdały z łupinek. Masło jest wtedy jeszcze smaczniejsze.
OdpowiedzUsuńBędzie miało też mniej błonnika i będzie się duuuużo wolniej robić niestety, ale chętnie spróbuję tej wersji :-) Dzięki za cynk :-)
UsuńCudowne! Ciasteczka z jego użyciem muszą być obłędnie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie zabierałam się za ciastka, ale to tylko kwestia czasu. Masz rację Zielaczku, takie ciastka będą megapyszne :-)
UsuńMuszę ja wpaść do tego Łasuchowa i skosztować w końcu takich pyszności! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam najserdeczniej :-)
UsuńI nie sie teraz w nos pocaluja :)) Zrobilas, masz swoje i pewnie o wiele bardziej pyszne, niz te ze sklepu :) Podkradlabym Ci jedna kromke z takim maselkiem...mmm.... :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Częstuj się Majko :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńbrak mi słów, coś pysznego!;)
OdpowiedzUsuńOooooooj tak :-)
UsuńMuszę poczynić, bo migdały uwielbiam, a wstyd się przyznać nigdy ich nie jadłam w formie masła. Na chleb będzie idealne. :]
OdpowiedzUsuńNa chleb, na jabłko, do ciastek :-)
UsuńTo musi być pycha. Szkoda że załatwiłam swój blender:(
OdpowiedzUsuńnastępny kupię żeliwny he he, żeby wytrzymał moje eksperymenty:)
No to zufik nieźle poszalałaś ;-)
UsuńOj za dużo w tej kuchni szaleję:)
UsuńHe he. Coś o tym wiem. Ja też parę sprzętów kuchennych już uśmierciłam ;-)
Usuńrewelacja <3
OdpowiedzUsuńOj tak Asiu :-) Oj tak :-)
UsuńŚwietne! Koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńSpróbuj, bo naprawdę warto :-)
UsuńAleż to musi być boskie! *_*
OdpowiedzUsuńNashelly to masło migdałowe zaiste jest boskie :)
UsuńDomowe masła czy to orzechowe czy migdałowe są po wielokroć smaczniejsze i zdrowsze od tych na sklepowych półkach, tańsze również:-).
OdpowiedzUsuńzgadza się Droczilko :-)
UsuńO ja cie, nigdy nie przypuszczałam ,że to jest takie proste i składa się w sumie z jednego rodzaju składnika ;) a niczym tego później nie trzeba przyprawiać ? ;)
OdpowiedzUsuńmożna doprawić solą, cukrem albo miodem, ale ja akurat nie doprawiałam niczym, choć korci mnie odrobina cukru :-)
Usuńrobiłam kiedyś masło orzechowe z dodatkiem migdałów, ale pomysł na czysto migdałowe brzmi rewelacyjnie! może jak już zakupię porządny mikser :D
OdpowiedzUsuńno to zakupuj Kaś i rób, bo migdałowe masło jest autentycznie rewelacyjne :-)
UsuńMigdałowego masła jeszcze nie miałam okazji próbować, prażone migdały, hmmm musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńjest pyszne Moni i to jak :-)
Usuńcurry 7
OdpowiedzUsuńnike air max 97
curry 7 shoes
supreme new york
jordan shoes
yeezy shoes
nike shoes
jordan 6
yeezy shoes
jordan shoes