środa, 12 czerwca 2013

Domowe lody truskawkowe / Homemade, eggless strawberry ice-cream


W czerwcu u Łasucha zapowiada się niezła ślizgawka, bo oszalałam i zwariowałam na punkcie domowych lodów. Były już cytrynowo-limonkowe, dzisiaj serwuję lody truskawkowe, ale to jeszcze nie koniec. W zamrażarce chłodzą się kolejne, jedne z moich absolutnie ulubionych (nie, nie zdradzę Wam jeszcze co to za smak) a w planach mam jeszcze kilka lodowych szaleństw i eksperymentów. Jeśli więc lubicie lody, to warto zaglądać do Łasucha częściej.

Przyznaję, że domowe lody są trochę pracochłonne, zwłaszcza jeżeli nie ma się maszyny do robienia lodowatych deserów, ale są też przepyszne, więc zapewniam Was, ze nie będziecie żałować mi ani jednej chwili poświęconej na ich przygotowanie a lody nagle przestaną dla Was istnieć :-)

In June you may expect a lot of recipes for homemade ice-cream being published on skoraq cooks. Although preparation of home-made ice-cream is in fact a bit time consuming but trust me, the end result is worth all you efforts. Store-bought ice-cream cease to be a real treat when you have your very own ice-cream in the freezer. I already showed you how to prepare lemon and lime version (click), today I serve eggless strawberries ice-cream and I plan to post two or more recipes, so stay tuned. 

Składniki / Ingredients

podaję ze zmianami za Chef InYou / adapted from Chef InYou recipe

500 ml tłustej śmietany / 500ml of heavy cream (30-36%)
szklanka cukru pudru / 1 cup of powder sugar
0,5 kg truskawek / 0,5 kg of fresh strawberries
sok z połówki cytryny / juice from half of lemon
opcjonalnie - świeżo mielony pieprz / optionally - freshly ground pepper
opcjonalnie - kilka lub kilkanaście kropek octu balsamicznego / optionally few drops of balsamic vinegar


Przepis dla osób posiadających maszynę do robienia lodów / Version for ice-cream maker users
 
1. Odpowiednio wcześnie zamroź pojemnik chłodzący twojej maszyny do robienia lodów (ok. 24 h wcześniej) / Freeze the cooling bowl of your ice-cream maker (around 24h before ice-cream preparation)  
2.  Zmiksuj truskawki z cukrem pudrem / Pure strawberries together with powder sugar  
3. Dodaj śmietanę, sok z cytryny i dobrze wymieszaj / Add heavy cream and lemon juice and mix well
4. Opcjonalnie dopraw świeżo zmielonym pieprzem i octem balsamiczny / Optionally you can season ice-cream with freshly ground pepper and balsamic vinegar  
5. Ostudź / Allow to cool 6. Umieść masę na lody w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z intrukcja obsługi twojej maszyny do robienia lodów / Place the ice-cream mixture in the cooling bowl of your ice-cream maker and proceed according to user manual

Przepis dla osób nie posiadających maszyny do robienia lodów / Version for those of you who do not have ice-cream maker   
1.  Zmiksuj truskawki z cukrem pudrem / Pure strawberries together with powder sugar  
2. Dodaj śmietanę, sok z cytryny i dobrze wymieszaj / Add heavy cream and lemon juice and mix well 
3. Opcjonalnie dopraw świeżo zmielonym pieprzem i octem balsamiczny / Optionally you can season ice-cream with freshly ground pepper and balsamic vinegar  
4. Ostudź / Allow to cool  
5. Umieść masę na lody w pojemniku i włóż do zamrażarki / Place ice-cream mixture in a container and freeze  
6. Kilka razy, dopóki masa mocno nie zgęstnieje, mniej więcej co pół godziny wyjmuj masę lodową i miksuj, żeby rozbić kryształki lodu i nadać lodom puszystości / Few times and until ice-cream thicken, remove ice-cream from the freezer and mix well in order to crush small ice crystals and make the texture smoother

40 komentarzy:

  1. Świetne, w życiu nie robiłem domowych lodów :) Muszą być przepyszne:)

    Zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są przepyszne i przy okazji dużo zdrowsze niż te ze sklepu, bo nie zawierają sztucznych składników. Jest w nich za to baaaardzo dużo truskawek. Pyyyyycha :-)

      Usuń
  2. mmm to Asiu... ja podziękuję za te śliczne miseczki i od razu wezmę całą foremkę :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzę, że stawiasz na hurt. To w takim razie ja jeszcze w ramach promocji dorzucę Ci dodatkową foremkę z lodową niespodzianką :-)

      Usuń
  3. Masakra... nie można się tak znęcać nad ludźmi;)!Tu zimnica...a mi ślinka cieknie :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie już ciepło, coraz cieplej, zaraz będzie upał, więc wysyłam troszkę upału do Ugotujmyto.pl :-)

      Usuń
  4. Wow, ale pyszności Joasiu u Ciebie, częstuję się... 3 kulkami:)
    Zajrzę jak będą nowe smaki i znów coś podjem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 kulki? Delikatna porcja jak na takie pyszne lody:-) Na kolejną porcję lodów zapraszam już za parę dni :-D

      Usuń
  5. Jak duża jest różnica w smaku/konsystencji między lodami zrobionymi bez użycia maszyny a tymi z maszyny? Wiem, że maszyna napowietrza lody przez co są bardziej puszyste. Można ten sam efekt uzyskać bez jej użycia, miksując lody podczas zamrażania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest różnica na pewno. Zaiste lody z maszyny są bardziej puszyste, ale co najważniejsze nie ma w nich kryształków lodu, bo zostały niejako rozbite podczas mieszania z zamrażaniem. Miksowanie podczas zamrażania bardzo, ale to bardzo pomaga, choć efektu takiej puszystości jak przy zamrażaniu za pomocą maszyny do lodów nie osiągniemy. Na pocieszenie podpowiem, że ja korzystam z maszyny, która kosztowała mnie około 100 zł. Już dawno się zwróciła :-D

      Usuń
  6. Oj tak! Domowe lody są najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, a teraz truskawkowe - extra pyszne lody!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczekaj Majanko, to jeszcze nie koniec lodowych szaleństw w łasuchowym wydaniu :-)

      Usuń
  8. jaaa...! uwielbiam takie lody. najbardziej truskawkowe, a w szczególności taki domowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To to w takim razie zapraszam na porcyjkę tych truskawkowych pyszności :-)

      Usuń
  9. Looks so delicious! Strawberry ice cream is one of my faves! Have a wonderful week Joanna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yeah, strawberry ice-cream are one of my favourites too. Have a nice week too Tessa :-)

      Usuń
  10. Przepis fajny, na pewno wypróbuje.
    Niestety strasznie źle się czyta tak napisany przepis: polska instrukcja/instrukcja po angielsku :((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okazuje się, że blogspotowy chochlik coś mi poprzestawiał w przepisie. Teraz już powinno być zdecydowanie bardziej czytelnie :-)

      Usuń
  11. ale pychotka:D wpadam na lodzika!;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis na lody bez jajek, właśnie takiego szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na razie wszystkie lody, które kręcę są bez jajek, więc zapraszam na czerwcowe desery lodowe :-)

      Usuń
  13. Pyszności serwujesz, ciekawe jakie następne ;) nie mam maszynki do lodów, ale to nie przeszkoda w sumie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to nie przeszkoda Zufik. Przygotowanie takich lodów bez maszyny jest bardziej pracochłonne a efekt zbliżony :-)

      Usuń
  14. Zazdroszczę Ci zapału, ja idę na łatwiznę i zajadam gotowce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapał jest Ivko, bo lody są tysiąc razy lepsze niż te ze sklepu :)

      Usuń
  15. Asiu ale kusisz tym zimnym deserem. Koniecznie muszę wypróbować przepis, choć nie mam maszyny do lodów, a bez to już nie wyjdą takie puszyste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anulo, nie wyjdą bardzo puszyste, ale jeżeli będziesz je co jakiś czas podczas zamrażania miksować to gwarantuję Ci, że i tak będą dużo, duuużo lepsze niż kupne lody :-) Ja już teraz sklepowych w ogóle nie kupuję.

      Usuń
  16. Mniaaam, wyglądają taaak pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. a ja się zaczęłam zastanawiać czy nie mam przypadkiem w domu takiej wielkiej maszyny wielofunkcyjnej... Mama robiła w niej ajerkoniak więc może i lody ukręci?

    OdpowiedzUsuń
  18. mniam!:) domowe są najlepsze i możemy dowolnie smakowo szaleć:)

    OdpowiedzUsuń