piątek, 21 marca 2014

Tartaletki z burakiem i serem kozim / Tartalettes with beets and goat's cheese



Uwielbiam buraki za smak, za kolor i za to, że są megazdrowe, ale jednocześnie nienawidzę za to, że swym pięknym kolorem potrafią z premedytacją wszystko fantazyjnie zabrudzić. Jak to w życiu ilość pozytywów zdecydowanie przewyższa jednak jedną słabostkę do zostawiania śladów, więc o burakach nie warto zapominać. Ja je dzisiaj serwuję w formie prostej i pysznej przekąski. Tartaletki z gotowego ciasta francuskiego z odpowiednio doprawionymi burakami, których słodycz jest świetnie równoważona przez charakterystyczny ostry smak koziego sera i podkręcona nutką tymianku, są po prostu pyszne a na dodatek pięknie się prezentują. 

I absolutely adore beets for their taste, colour and their health benefits but in the same time I hate them for their ability to stain everything around. But as in life, number of pros definitely outweigh cons, so beets should  not be forgotten and included in the menu frequently. Today I serve them on small tartalettes, with goat's cheese and a bit of thyme. They are not only delicious but also look good and can be served as a simple, yet elegant snack. 



Składniki (ok. 16 sztuk) scroll down to English version
opakowanie ciasta francuskiego
ok. 400 g buraków
świeżo mielony pieprz
sól
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny lub winny
200 g pleśniowego sera koziego (można zastąpić innym serem "śmierdaskiem")
tymianek


1. Ułóż buraki w żaroodpornym naczyniu lub w brytfannie do pieczenia
2. Polej oliwą z oliwek, octem, posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą i gałązkami tymianku
3. Przykryj naczynie do zapiekania folią aluminiową, tylko szczelnie
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni przez około 2 - 2,5 godziny. Buraki po upieczeniu mają być miękkie, więc czas pieczenia być może trzeba będzie wydłużyć.
5. Odstaw buraki do ostygnięcia 
6. Obierz i pokrój buraki w kostkę
7. Z płatów ciasta fracuskiego wycinaj za poocą szklanki koła
8. Na każdym krążku ciasta francuskiego układaj buraki pokrojone w kostkę, zostawiając 2-3 mm brzeg. 
9. Na burakach układaj plasterki sera koziego
10. Posyp tymiankiem
11. Zapiekaj w piekarniku w 220 °C przez około 10-20 minut


English version
Ingredients (around 16 pc.)
1 pack of french puff pastry around 400g beets
freshly ground pepper
salt
olive oil
balsamic or wine vinegar
200 goat's cheese
thyme


1. Place beets in baking dish
4. Pour olive oil and vinegar onto beets, sprinkle with salt, pepper and thyme
5. Cover tightly with aluminium foil
6. Bake at 200-220 centigrades for about 2-2,5h
.
8. Peel beets and cut them into cubes
9. Cut circles from french puff pastry by means of a cup
10. On each puff pastry circle arrange few cubes fo beets, leaving 2-3mm margin
11. Place a slice of goat's cheese on top of beets 
12. Season with thyme 
12. Bake in the oven at 220 °C  for around 10-20 minutes

36 komentarzy:

  1. Uwielbiam buraki za to samo co ty, a Twoje tartaletki za wygląd, buraki i kozi ser. Zrobiłam się strasznie głodna, jak przysłowiowy wilk. Wprawdzie wilk pewnie nie zachwyciłby się daniem bezmięsnym, ale ja tak. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby wilk zobaczył takie tartaletki, też by się skusił ;-)

      Usuń
  2. Joasiu, chcę teraz...zacznę tupać nogami;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo popularne ostatnimi czasy połączenie buraka z kozim serem. zresztą, jedno z moich ulubionych :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zaiste, to modne i pyszne połączenie :-)

      Usuń
  4. Buraka kocham za kolor, niestety nie za smak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może jednak jeszcze dasz się przekonać...?

      Usuń
  5. Przypominają mi moją tartę...
    Bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam to połączenie, Eksperymentuję z różnymi serami już od dawna, ale kozi jednak wygrywa :-)

      Usuń
  6. Są super, czy można zastąpić kozi ser np. mozzarellą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uzyskasz inny efekt smakowy bo mozarella jest dużo bardziej neutralna w smaku niż charakterystyczny kozi ser, ale warto spróbować takiego połączenia :-) tylko, że przy mozarelli pominęłabym tymianek i dodała już po upieczeniu kawałki świeżej bazylii :-)

      Usuń
  7. świetny pomysł na pewno są smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna przekąska na imprezę; ) Buraki uwielbiam, więc chętnie bym spróbowała; ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro uwielbiasz buraki, to nawet nie muszę Cię intensywnie przekonywać :-)

      Usuń
  9. Ja tam burakom wybaczam, że farbują, bo bardzo je uwielbiam. Dzięki takim cudownym pomysłom, jak Twój, może jeszcze więcej osób się do ich przekona :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby Veggie, oby, bo buraki są megazdrowe i przy okazji tanie, więc warto je uwzględniać w swoim menu :-)

      Usuń
  10. Pycha. Trochę jak sałatka na ciepło, mniam : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tak to ująć, ale myśląc o sałatce widzę sporą dawkę zieleniny, której w tych tartaletkach nie ma;-)

      Usuń
  11. To połączenie z burakiem obłędnie pyszne,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. zainspirowalaś mnie na Wielkanocny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładne, połączenie buraka i koziego sera uwielbiam! Ostatnio jadłam też sałatkę z tymi składnikami + miód gryczany - polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miodem gryczanym mnie zaciekawiłaś :-)

      Usuń
    2. miód gryczany + ocet balsamiczny, rukola, pestki dyni, burak, ser - fuzja smaków :D

      Usuń
    3. Mmmmmmm smakowa boskość nad boskościami :-)

      Usuń
  14. Świetny pomysł na tarteletki :) Zjadłabym z chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  15. Też uwielbiam buraki, mogę jeść je same. A próbowałaś dodać do buraka pomarańczy? Mnie osobiście bardzo smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pomarańczami? Jeszcze nie próbowałam, ale brzmi świetnie! :-)

      Usuń