Gorąca pizza z pieczonymi ziemniakami, serwowana ze świeżym koperkiem i zimną, kwaśną śmietaną, to gratka dla wegetarian, którym znudziły się już klasyczne, włoskie odmiany bezmięsnych pizz. Choć Włoch wykrzyczałby zapewne, że to zamach na jego narodowe danie, to ja uznaję, że to jednak pizza, choć w konwencji fusion.
Hot pizza with baked potatoes, served straight from the oven, eaten with fresh dill and a dollop of cold creme fraiche is a great choice for vegetarians that are already bored with classical versions of meatless pizzas. Although it's not a traditional Italian recipe, it's simple and delicious.
Składniki na ciasto do pizzy (2 małe pizze, czyli danie dla 2 osób) scroll down for English
przepis na ciasto do pizzy Jima Laheya
250 g mąki pszennej (ja użyłam 200 g mąki białej i 50 g mąki pełnoziarnistej)
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli
Składniki na wierzch pizzy
przepis własny
ok. 4 ziemniaków średniej wielkości, obranych
2 ząbki czosnku
ok. 200 g startego sera cheddar (można użyć innego sera żółtego)
kilka gałązek świeżego koperku
100 ml kwaśnej śmietany
1. Na około 9-12 godzin przed pieczeniem pizzy wymieszaj składniki na ciasto w misce, przykryj ściereczką i odstaw
2. Po 9-12 godzinach leżakowania ciasta ustaw piekarnik na 250°C
3. Podgotuj ziemniaki przez około 10 minut - żeby były prawie miękkie, ale nie rozgotowane
4. Pokrój ziemniaki w plastry - nie za cienkie, nie za grube, ok. 3 mm
5. Podsypując blat odrobiną mąki uformuj dwa cienkie, okrągłe placki z wyrośniętego ciasta na pizzę i ułóż je na papierze do pieczenia, lub na specjalnej foremce do pieczenia pizzy
6. Połową sera posyp dwa spody do pizzy
7. Na serze połóż cienkie plasterki czosnku oraz podgotowane ziemniaki pokrojone w plastry
8. Posyp resztą startego sera cheddar
9. Piecz przez 8 - 10 minut pilnując, żeby ser się nie przypalił za bardzo
10. Podawaj ze świeżym koperkiem i kleksami zimnej, kwaśnej śmietany
English version
Ingredients for pizza dough (2 small pizzas, ie. 2 servings)
Jim Lahey's recipe for pizza dough
250 g white flour (I used 200 g of white flour and 50 g of whole wheat flour)
175 g water
1/8 teaspoon of dry yeast
1 teaspoon of salt
Ingredients for pizza topping
my own recipe
4 medium sized potatoes, peeled
2 cloves of garlic
around 200 g of grated cheddar cheese (you can use other varieties of cheese)
fresh dill
100 ml creme fraiche
1. 9-12 hours before pizza baking mix all ingredients for pizza dough and set aside in a bowl covered with clean cloth , at room temperature.
2. After 9-12 hours during which pizza dough was resting, set the temperature in your oven for 250°C
3. Precook potatoes for approximately 10 minutes. They can't be overcooked
4. Slice potatoes (slices should be not too thin and not too thick - around 3mm)
5. Shape pizza dough into two pizzas (sprinkling with a bit of flour if necessary) and arrange on parchment paper or special dish for baking pizza.
6. Sprinkle pizzas with half of grated cheddar
7. Arrange garlic, very thinly sliced as wel as slices of potatoes
8. Sprinkle with the rest of grated cheddar cheese
9. Bake for 8 - 10 minutes taking kare not to burn the cheese
10. Serve with fresh dill and a dollop of cold creme fraiche
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńAle mi na taką narobiłaś ochoty! :D
OdpowiedzUsuńWarto ją sobie upiec, więc to dobrze, że narobiłam Ci ochoty :-)
Usuńciekawy pomysł na pizzę:) wygląda nieziemsko:) porywamy po kawałku
OdpowiedzUsuńZostawcie choć kawałek dla mnie :-)
UsuńA niech sobie krzyczą. Wygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuńMasz rację, niech krzyczą! hehehehe
UsuńNiech se Włoch swoją pizzę wsadzie, toż to nasz rodzimy podpłomyk! ;)
OdpowiedzUsuńNo i wszystko już jasne :-)
UsuńJaka ładna ta Twoja pizza Asiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Majanko :-)
UsuńBardzo fajna, szkoda tylko że tak długo rośnie!
OdpowiedzUsuńDla mnie, wbrew pozorom to spora zaleta. Mieszam ciasto rano, wychodzę do pracy, a jak wracam, to w pół godziny mam gotową pyszną pizzę domową prosto z piekarnika :-)
UsuńI ja tak robię:)
UsuńI dobrze, bo to praktyczny sposób na domową pizzę w pół godziny :)
UsuńWygląda doskonale, załapię się na kawałek :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJasne, wpadaj Kamilo :-)
UsuńJako mięsożerca byłabym zachwycona taką wersją pizzą. Nie widzę powodu żeby jakikolwiek Włoch wnosił pretensje. Zresztą przetestuję znajomego Sycylijczyka na taka okoliczność i niech tylko spróbuje kręcić nosem...
OdpowiedzUsuńNo ciekawa jestem, co Sycylijczyk powie :-D
UsuńNormalnie dorwalabym sie do tej pizzy i nie zostawilabym ani okruszka, o! :)
OdpowiedzUsuńWpadaj do skoraqa. To tydzień pizzy, więc jest jej tyle, że coś by i dla mnie zostało ;-)
UsuńTakiej pizzy jeszcze nie widziałam, a wygląda tak smacznie!: )
OdpowiedzUsuńHa, ona nie tylko smacznie wygląda, ale tak samo smacznie smakuje :-)
UsuńPochodzę ze stolicy ziemniaka a o takiej pizzy nie słyszałam do tej pory. Koniecznie muszę ją wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPomysł jest autorski. Nie wiem, czy ktoś robił już taką pizzę, ale mogę napisać, że jest warta wypróbowania, oj tak :-)
UsuńPysznie i treściwie :D Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDzięki Łucjo :-)
UsuńFantastyczna:) nie jadłam jeszcze ziemniaczanej.
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :-)
UsuńPysznaaa!
OdpowiedzUsuńZiemniaczane ciasto uwielbiam.
I z tego powodu nazwałabym ją dyplomatycznie tartą...
Genialny pomysł Amber. A więc tarta :-)
UsuńPizza z ziemniakami? Biorę kawałek ;) ostatnio robiłam swoją pierwszą i nie zawaham się robić kolejnych. Wersja taka również przypadła mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że złapałaś bakcyla. Domowe pizze są pyszne, bo można je napakować naprawdę bardzo kreatywnie :-) Ja zachęcam do tej, ziemniaczanej i do kolejnej. Przepis jeszcze dzisiaj na blogu :-)
UsuńPrzyznam się szczerze, że takiej pizzy nigdy nie jadłam i nawet nie wpadłabym na takie połączenie. Pieczone ziemniaki z dodatkiem sera i śmietany... o matko, to musi być pyszne!!! Kapitalny pomysł!!!
OdpowiedzUsuńTak, to jest pyszne. Była tak dobra, że zjadłam tej pizzy dużo więcej niż powinnam :-)
Usuńpizza fusion! <3
OdpowiedzUsuńjak lubię mięsne, tak Twoją zjadłabym calutką nic a nic się nie dzieląc ;)
I nawet okruszka byś mi nie zostawiła...? ;-)
UsuńSwietna propozycja, jadłam pizzę z ziemniakami, bardzo smaczna i wcale nie wbrew sztuce kulinarnej Włochów.
OdpowiedzUsuńskoro nie wbrew sztuce kulinarnej Włochów, to jeszcze lepiej :-)
UsuńSmakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńZapowiada się smakowicie! Chętnie porwałabym choć kawałeczek...!
OdpowiedzUsuńHmmmmm, nie ma już nawet najdrobniejszego okruszka :-(
UsuńJadłam taką! Pyszna. Ostatnio nawet pokazywali podobną w jakimś programie kulinarnym. Kremowe ziemniaki i tłusta śmietanka ;-) <3
OdpowiedzUsuńOj rozmarzyłam się. Dawno nie jadłam tej pizzy, więc znowu ślinka mi pociekła :-)
Usuń