We wtorek pokazałam Wam przepis podstawowy na wegańską, wytrawną kruchą tartę, a dziś zgodnie z obietnicą chcę Wam pokazać, czym można ją napakować. Przepis na tartę z pastą z czerwonej faoli, smażoną brukselką i granatem nie jest trudny do wykonania, ale praco- i czasochłonny. Nie jest to więc raczej propozycja na szybki obiad po pracy, a raczej widowiskowy, przepyszny i zdrowy pomysł na niedzielę.
On Tuesday I gave you the basic recipe for vegan, savoury pie crust and today, as promised, I want to show you delicious filing for this crust. This tart with red beans hummus, brussel sprouts and pomegranate is not difficult although it requires some management skills and can be bit time consuming, but I can assure you that the end result is worth all your efforts.
Składniki na tartę o średnicy 24cm scroll down for English version
Inspiracja:klik
1,5 szklanki mąki
0,25 szklanki oliwy z oliwek
0,25 - 0,5 szklanki wody - tyle ile ciasto z
0,75 łyżeczki soli
1,5 szklanki mąki
0,25 szklanki oliwy z oliwek
0,25 - 0,5 szklanki wody - tyle ile ciasto z
0,75 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie do tarty
Inspiracja: Vegetarian Times, Nov 2013
ok 300 g brukselki - obranej z wierzchnich liści, z odrojona łodygą, przekrojonych na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości
400 g czerwonej fasoli namoczonej wcześniej i ugotowanej własnoręcznie, lub fasoli z puszki odsączonej z zalewy
nasiona z ćwiartki granatu
ok. 3 łyżek oliwy z oliwek
cukier, sól i pieprz do smaku
1. Szybko wymieszaj mąkę z oliwą aż do uzyskania grudek
2. Dodaj bardzo zimną wodę i wyrób kruche ciasto. Dodaj najpierw mniejszą ilość i potem dodawaj po łyżeczce, o ile zachodzi taka potrzeba. Ciasto powinno być wilgotne, tak aby dało się ulepić z niego kulę, ale nie może też się lepić do rąk.
3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim tortownicę o średnicy 24 cm
4. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, rozłóż folię aluminiową i przysyp ciasto fasolą, żeby je obciążyć i żeby nie uniosło się podczas pieczenia
5. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut
6. Zdejmij fasolę i folię i piecz jeszcze około 5 minut, tak aby tarta się zrumieniła
7. Odstaw na kilka chwil do ostygnięcia y
8. Zmiksuj fasolę na gładką pastę wraz z oliwą z oliwek, solą oraz pieprzem
9. Na gorącej oliwie z oliwek podsmaż brukselkę. Dopraw koniecznie solą i cukrem, żeby brukselka nie była gorzka.
10. Rozsmaruj puree fasolowe na lekko ostudzonej tarcie
11. Na paście fasolowej rozłóż smażoną brukselkę
12. Posyp nasionami granatu
English version
Ingredients for a tart (diameter: 24cm)
Inspiration: click
1,5 cup of flour
0,25 cup of olive oil
0,25 - 0,5 cup of water
0,75 teaspoon of salt
Ingredients for tart filing
Inspiration: Vegetarian Times, Nov 2013
around 300 g of brussel sprouts - Washed, peeled from the first layer of leaves and cut in halves or quarters depending on their size
400 g of red beans, soaked overnight and cooked, or canned red beans, strained.
seeds from 1 quarter of pomegranate
around 3 tablespoons of extra virgin olive oil
sugar, salt and pepper to taste
1. Mix well yet quickly flour with olive oil by means of your fingers till crumbles are formed.
2. Add cold water and work the dough until pastry is formed. Add small amount of water and then adjust its quantitty if necessary, adding slowly, spoon by spoon. The dough should be moist, so that the bal can be created out of it, but it also cannot stick to your hands.
3. Roll the pastry and place in a baking dish
4. Makes some holes in the pastry by means of fork, cover with aluminium foil and spread dry beans or glass balls, so that the pastry does not rise during baking.
5. Bake at 180 centigrades for around 15 minutes
6. Remove dry beans/glass balls together with alluminium foil and bake for 5 more minutes to brown the pastry a little bit
7. Allow to cool slightly
8. Puree beans with olive oil until smooth and season with salt and pepper
9. Heat some olive oil on the pan and fry brussel sprouts until tender. Season with salt and sugar in order to get rid of bitterness
10. Spread pureed beans on the baked pie crust
11. Top with stir-fried brussel sprouts
12. Sprinkle with pomegranate seeds
Całość prezentuje się znakomicie! Idealne!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kamilo :-)
UsuńBrzmi zachęcająco! Co za magia aromatów i kolorów ;)
OdpowiedzUsuńStrasznie tego dużo, zaiste, ale wszystko świetnie się ze sobą komponuje :-)
UsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak smakuje fasola z brukselką i granatem?
Intrygujące...
Dzięki Amber. Smakuje intrygująco, ale i pysznie :-)
Usuńale tu zdrowo:)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem tego połączenia
Intrygujące i pyszne :-)
Usuńjak nie przepadam za brukselką, tak w Twojej tarcie zjadłabym!
OdpowiedzUsuńI nie żałowałabyś Kaś :-)
UsuńObłędnie wygląda ta tarta! Co prawda składniki w środku nie moje... ale i tak boska jest! Zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńJakbyś już jeden kawałek zjadła, to byś nie poprzestała na nim :-)
UsuńKupiłaś mnie środkiem tej tarty :D
OdpowiedzUsuńHmmmm, skoro Cię kupiłam, to teraz Cię będę mogła z zyskiem sprzedać :-P
UsuńCudownie wygląda i jakie piękne zdjecia!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Jest pyszna Majanko. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńAle mnie zaintrygowałaś...;-)
OdpowiedzUsuńObym intrygowała Cię częściej :-)
UsuńWoow! Co za zestaw! Biorę w ciemno :)!
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię :-)
UsuńBardzo intrygująca ta tarta. Wygląd kupuję, smak sprawdzę, ale czuję, że pycha:)
OdpowiedzUsuńDobrze czujesz. Tarta jest przepyszna :-)
UsuńNiesamowicie wygląda. Chętnie spróbowałabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńTej tarty już niestety nie ma, ale zachęcam do zrobienia jej sobie w domu, bo jest pyszna :-)
UsuńCiasto super! Zachowuje kształt, łatwo i szybko wyrabialne, przenośne w jednym kawałku, smaczne, i nawet mój piekarnik mimo całej swej wredoty nie zdołał go zepsuć! Propsy! Nadzienie u mnie w palecie czerwieni, bo zamiast brukselki papryka. Również smaczne. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wszystko się udało i smakowało :-) a z czerwoną papryką spróbuję z chęcią następnym razem :-)
Usuń