Uwielbiam buraki za smak, za kolor i za to, że są megazdrowe, ale jednocześnie nienawidzę za to, że swym pięknym kolorem potrafią z premedytacją wszystko fantazyjnie zabrudzić. Jak to w życiu ilość pozytywów zdecydowanie przewyższa jednak jedną słabostkę do zostawiania śladów, więc o burakach nie warto zapominać. Ja je dzisiaj serwuję w formie prostej i pysznej przekąski. Tartaletki z gotowego ciasta francuskiego z odpowiednio doprawionymi burakami, których słodycz jest świetnie równoważona przez charakterystyczny ostry smak koziego sera i podkręcona nutką tymianku, są po prostu pyszne a na dodatek pięknie się prezentują.
I absolutely adore beets for their taste, colour and their health benefits but in the same time I hate them for their ability to stain everything around. But as in life, number of pros definitely outweigh cons, so beets should not be forgotten and included in the menu frequently. Today I serve them on small tartalettes, with goat's cheese and a bit of thyme. They are not only delicious but also look good and can be served as a simple, yet elegant snack.
Składniki (ok. 16 sztuk) scroll down to English version
opakowanie ciasta francuskiego
ok. 400 g buraków
świeżo mielony pieprz
sól
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny lub winny
200 g pleśniowego sera koziego (można zastąpić innym serem "śmierdaskiem")tymianek
1. Ułóż buraki w żaroodpornym naczyniu lub w brytfannie do pieczenia
2. Polej oliwą z oliwek, octem, posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą i gałązkami tymianku
3. Przykryj naczynie do zapiekania folią aluminiową, tylko szczelnie
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni przez około 2 - 2,5 godziny. Buraki po upieczeniu mają być miękkie, więc czas pieczenia być może trzeba będzie wydłużyć.
5. Odstaw buraki do ostygnięcia
6. Obierz i pokrój buraki w kostkę
7. Z płatów ciasta fracuskiego wycinaj za poocą szklanki koła
8. Na każdym krążku ciasta francuskiego układaj buraki pokrojone w kostkę, zostawiając 2-3 mm brzeg.
9. Na burakach układaj plasterki sera koziego
10. Posyp tymiankiem
11. Zapiekaj w piekarniku w 220 °C przez około 10-20 minut
English version
Ingredients (around 16 pc.)
1 pack of french puff pastry around 400g beets
freshly ground pepper
salt
olive oil
balsamic or wine vinegar
freshly ground pepper
salt
olive oil
balsamic or wine vinegar
200 goat's cheese
thyme
1. Place beets in baking dish
4. Pour olive oil and vinegar onto beets, sprinkle with salt, pepper and thyme
5. Cover tightly with aluminium foil
6. Bake at 200-220 centigrades for about 2-2,5h.
thyme
1. Place beets in baking dish
4. Pour olive oil and vinegar onto beets, sprinkle with salt, pepper and thyme
5. Cover tightly with aluminium foil
6. Bake at 200-220 centigrades for about 2-2,5h.
8. Peel beets and cut them into cubes
9. Cut circles from french puff pastry by means of a cup
10. On each puff pastry circle arrange few cubes fo beets, leaving 2-3mm margin
11. Place a slice of goat's cheese on top of beets
12. Season with thyme
12. Bake in the oven at 220 °C for around 10-20 minutes
Uwielbiam buraki za to samo co ty, a Twoje tartaletki za wygląd, buraki i kozi ser. Zrobiłam się strasznie głodna, jak przysłowiowy wilk. Wprawdzie wilk pewnie nie zachwyciłby się daniem bezmięsnym, ale ja tak. :)
OdpowiedzUsuńJakby wilk zobaczył takie tartaletki, też by się skusił ;-)
UsuńKuszą! Zjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńNo to zapraszam :-)
UsuńJoasiu, chcę teraz...zacznę tupać nogami;-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Marzenko :-)
Usuńbardzo popularne ostatnimi czasy połączenie buraka z kozim serem. zresztą, jedno z moich ulubionych :]
OdpowiedzUsuńTak zaiste, to modne i pyszne połączenie :-)
UsuńBuraka kocham za kolor, niestety nie za smak ;)
OdpowiedzUsuńA może jednak jeszcze dasz się przekonać...?
UsuńPrzypominają mi moją tartę...
OdpowiedzUsuńBardzo lubię!
Ja też uwielbiam to połączenie, Eksperymentuję z różnymi serami już od dawna, ale kozi jednak wygrywa :-)
UsuńSą super, czy można zastąpić kozi ser np. mozzarellą?
OdpowiedzUsuńUzyskasz inny efekt smakowy bo mozarella jest dużo bardziej neutralna w smaku niż charakterystyczny kozi ser, ale warto spróbować takiego połączenia :-) tylko, że przy mozarelli pominęłabym tymianek i dodała już po upieczeniu kawałki świeżej bazylii :-)
Usuńświetny pomysł na pewno są smaczne:)
OdpowiedzUsuńOj tak, buraczane pyszności :-)
UsuńŚwietna przekąska na imprezę; ) Buraki uwielbiam, więc chętnie bym spróbowała; ))
OdpowiedzUsuńSkoro uwielbiasz buraki, to nawet nie muszę Cię intensywnie przekonywać :-)
UsuńJa tam burakom wybaczam, że farbują, bo bardzo je uwielbiam. Dzięki takim cudownym pomysłom, jak Twój, może jeszcze więcej osób się do ich przekona :-)
OdpowiedzUsuńOby Veggie, oby, bo buraki są megazdrowe i przy okazji tanie, więc warto je uwzględniać w swoim menu :-)
UsuńPycha. Trochę jak sałatka na ciepło, mniam : )
OdpowiedzUsuńMożna tak to ująć, ale myśląc o sałatce widzę sporą dawkę zieleniny, której w tych tartaletkach nie ma;-)
UsuńTo połączenie z burakiem obłędnie pyszne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTrudno się z tym nie zgodzić :-D
Usuńzainspirowalaś mnie na Wielkanocny stół :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńBardzo ładne, połączenie buraka i koziego sera uwielbiam! Ostatnio jadłam też sałatkę z tymi składnikami + miód gryczany - polecam :)
OdpowiedzUsuńMiodem gryczanym mnie zaciekawiłaś :-)
Usuńmiód gryczany + ocet balsamiczny, rukola, pestki dyni, burak, ser - fuzja smaków :D
UsuńMmmmmmm smakowa boskość nad boskościami :-)
UsuńŚwietny pomysł na tarteletki :) Zjadłabym z chęcią!
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu :-)
UsuńPołączenie idealne :)!
OdpowiedzUsuńNic dodać, nic ująć :-)
UsuńTeż uwielbiam buraki, mogę jeść je same. A próbowałaś dodać do buraka pomarańczy? Mnie osobiście bardzo smakuje. :)
OdpowiedzUsuńZ pomarańczami? Jeszcze nie próbowałam, ale brzmi świetnie! :-)
Usuń