niedziela, 29 czerwca 2014

Koktajl rabarbarowo- truskawkowy z wanilią / Vanilla, rhubarb and strawberry smoothie


Uwielbiam koktajle wszelkiej maści i piję je w ilościach hurtowych, bo są łatwe w przygotowaniu, zdrowe i lekkie. Znam więc wszystkie najlepsze połączenia smakowe, ale zdradzę Wam, że dawno nie piłam koktajlu tak pysznego jak ten. Niby prosty, niby składniki zwyczajne jak na tę porę roku, ale smak i aromat jest genialny, a to wszystko dzięki wanilii, która nadaje temu koktajlowi charrrrrrakteru. Nie warto więc o niej zapominać. 

I love all sorts of smoothies and I drink quite a lot of them, cause they're easy to prepare, healthy and light. Since I'm a heavy smoothie drinker, I know a number of great flavours combinations, but this smoothie is one of the best that I have drunk so far. It seems quite usual for this part of the year, but vanilla transforms otherwise regular smoothie into a great and delish  smoothie. 




Składniki (2 porcje) scroll down to English version
ok. 100 g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki (najlepiej ten o malinowym kolorze, bo zielony rabarbar da niezbyt ładny kolor)
2 łyżki cukru
0,125 L wody
pół laski wanilli
ok. 100 g truskawek
125ml maślanki/ kefitu lub jogurtu naturalnego

1. W garnku umieść rabarbar, wodę i cukier wraz z laską wanilią i gotuj na wolnym ogniu 
2. Jak sos zacznie gęstnieć, wyjmij laskę wanilii, przekrój ją wzdłuż i wyskrob wszystkie ziarenka i wrzuć je z powrotem do garnka z rabarbarem i kontynuuj  gotowanie aż do uzyskania bardzo gęstego sosu. 
3. Schłodź rabarbarowy sos
4. Zmiksuj 4-6 łyżki rabarbarowego sosu z truskawkami, i maślanką/jogurtem/kefirem i podawaj. 

English version
Ingredients (2 servings)
around 100 g rhubarb, chopped (I prefer to use red varieties for better colour)
2 tablespoons of sugar
0,125 L water
half of vanilla bean pod
around 100 g of strawberries
125 ml of buttermilk, yoghurt or kefir

1. Place rhubarb, sugar, water and vanilla bean pod in a pot and simmer on a low heat
2. When rhubarb sauce starts to thicken a bit, remove the vanilla bean pod, cut lenghtwise and scrub all vanilla beans and place them again in a pot and continue to simmer  until very thick sauce (almost jam) is formed
2. Allow to cool completely
3. Blend around 4 - 6 tablespoons of rhubarb sauce with strawberries and buttermilk/yoghurt/kefir and serve


38 komentarzy:

  1. To coś pysznego, co bym w tej chwili skosztowała;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale, ale...ja już wypiłam cały :-(

      Usuń
  2. Wiesz co dobre :) Fantastyczny sposób na ugaszenie pragnienia i posilenie się taką bombą witaminową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, co dobre Krysiu, bo regularnie dbam o komfort moich kubków smakowych :-)

      Usuń
  3. Słodycz i kwaskowatość w jednym ,wspaniały koktajl .Zazdroszczę Londynu i deszczu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, że koktajl zaiste jest wspaniały, a deszczowy Londyn jest dobry na cerę ;-)

      Usuń
  4. Lubię bardzo koktajle. :) Prędko się je robi i czasem zastępują śniadanie :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I kolacje :-) Pozdrowienia ślę Majanko :-)

      Usuń
  5. Tak musiał smakować idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja muszę w końcu upolować tą wanilię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też piję teraz takie koktajle hurtowo :) codziennie inne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo dobrze. Cieszmy się latem :-)

      Usuń
  8. to musiało byc super pyszne ożeźwienie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny, zrobiony i wypity. Doskonałe połączenie nawet dla mnie, osoby która za rabarbarem nie przepada :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oh...aż chce się od razu skosztować. Dodałam przepis z muffinkami truskawkowymi na swojego bloga. Zapraszam do obejrzenia www.drinkeatlive.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam. Widziałam. Super :-) Cieszę się, że muffinki smakowały :-)

      Usuń
  11. Upalnym latem koktajle stają się podstawą mojego wyżywienia. Przyznaję się - rabarbarowego koktajlu jeszcze nie piłam. Nadrobić to muszę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny taki koktajl, ulubione smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm,.... ten koktajl skradł moje serce!

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Pod warunkiem, ze pominiemy milczeniem ten cukier ;-)

      Usuń
  15. Ja też jestem pijak koktajlowy nałogowy ;) Pyk-myk, słomka i jechane, niom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Pyk - myk i szybko, zdrowo, kolorowo :-)

      Usuń
  16. Hmm, wygląda wspaniale i ta konsystencja :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetnie się prezentuje ;) Piękne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń