czwartek, 16 października 2014

Prosty chleb bez wyrabiania / Easy no-knead bread



Zorra po raz kolejny organizuje Światowy Dzień Chleba, a ja po raz kolejny przyłączam się do wspólnego pieczenia. W zeszłym roku szalałam z zakwasem, dziś skupiłam się na szybkim chlebku pieczonym na drożdżach, który praktycznie robi się sam. Najlepiej smakuje, jak wszystkie domowe chlebki, jeszcze ciepły, z grubą warstwą masła, pomidorem i odrobiną soli. 

Zorra is organizing famous World Bread Day 2014 again this year and I again join this great event. As far as I remember, last year I was baking a fancy, sourdough bread that required a lot of time and effort. This year I've chosen easy, no-knead recipe, that does not require a lot of attention. It tastes best still warm, with butter, tomato and a pinch of salt. 





Składniki (2 bochenki średniej wielkości) scroll down to English version
Inspiracja: klik
750 g mąki pszennej
1 łyżka suchych drożdży
2 łyżeczki soli
500 ml wody
100 ml mleka
1 łyżka miodu

1. W rondelku podgrzej lekko mleko, wodę i miód. Nie podgrzewaj za długo, bo zbyt ciepły płyn zabije drożdże i chleb nie urośnie.
2. W dużej misce wymieszaj suche składniki czyli mąkę, drożdże i sól
3. Wlej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj łyżką
4. Posyp ciasto na chleb cienką warstwą mąki, przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw na ok. 1,5h
5. Rozgrzej piekarnik do 240°C i wstaw na dół piekarnika naczynie z wodą
6. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia
7. Po wyrośnięciu podziel ciasto na dwie części, krótko wyrób na umączonej stolnicy lub blacie i uformuj dwa bochenki (szwem do dołu)
8. Zrób kilka nacięć na wierzchu każdego bochenka
9. Piecz przez około 30 minut
10. Odstaw do ostygnięcia

English version
Ingredients (2  medium size loafs) 
Inspiration: click
750 g all-purpose flour
1 tablespoon of active dry yeast
2 teaspoons of salt
500 ml water
100 ml milk
1 tablespoon of honey

1. Heat milk, water and honey in a small pot until lukewarm. Don't make it too warm though, cause too high temperature will kill yeast, and bread will not rise. 
2. In a big bowl mix dry ingredients ie. flour, yeast and salt.
3. Pour wet ingredients into the bowl with dry ingredients and mix well
4. Sprinkle some flour on top of the dough, cover the bowl with clingfilm and allow to rest and rise for approximately 1,5h
5. Preheat your oven up to 240°C and place a bowl of water at the bottom to create a steam
6. Line baking sheet with baking paper
7. Place the dough on the counter generously floured, divide into two parts and quickly form 2 loafs (hiding the fold underneath)
8. Make few cuts on top of each loaf
9. Bake for approximately 30 minutes
10. Set aside to cool 
World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

29 komentarzy:

  1. Idealny! Bardzo smakowity! Najlepszego z okazji WBD :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, jaki prosty przepis! Biorę jeśli pozwolisz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny bochenek. Jestem pod wrażeniem! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny bochen, zapisuję i muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam domowy chleb pod każdą postacią !!

    OdpowiedzUsuń
  6. widziałam go z rana i miałam upiec, ale niestety przez choróbsko sił zabrakło, nawet do doczłapanie się do kuchni... ale upiec na pewno upiekę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam już kilka razy - prosty i przepyszny!

      Usuń
    2. Widziałam u Ciebie na blogu. Pięknie się upiekł :-)

      Usuń
  7. piękny!!! nie ma jak domowy bochenek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny :-) wygląda bardzo apetycznie :-) zaisuje sobie przepis i z chęcią wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Superowy chlebek i zdjęcia :)
    Zapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. perfekcyjnie wyrośnięty bochen :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Prosty ale jaki piękny :) Zjadałbym taką kromeczkę z pomidorem!

    OdpowiedzUsuń
  12. o matko ale bym zjadła taką kromeczkę !! pysznie wygląda ten twój chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chlebek jest cudowny, podoba mi się jego kształt a smak zapewne jest rewelacyjny. Piekę chleby tylko na zakwasie w formie prostokątnej, a ten który widzę u Ciebie bardzo zachęcił mnie do działania w innym kierunku.

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudny! Pięknie wyrósł i ma chrupiącą skórkę, czyli to, co w chlebach kocham najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chlebek prezentuje się bardzo ładnie.
    Smakowita wersja drożdżowa.
    Pozdrowienia Joanno.

    OdpowiedzUsuń
  16. Urocze bocheneczki,i masełko, i pomidorek, ech....

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie grube, fanatystyczne kromki ! Zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie zawsze jest czas na chleb na zakwasie i dla tego dobrze jest mieć przepis na szybki chleb :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Chlebek doskonały. Zasłużyłaś na pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. wyglada obłędnie, jestem pod wielkim wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Taki chleb lubię najbardziej, robiony przez siebie i pieczony w swoim piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  22. I am glad you joined us with this fabulous bread! Thank you for participating in World Bread Day 2014!

    OdpowiedzUsuń