środa, 29 września 2010

Tarta ze szpinakiem, kurkami i kozim serem

Szpinak, dość mocno dosmaczony czosnkiem, aromatyczny kozi ser i przywołujące jesienne skojarzenia kurki to mistrzowskie połączenie smaków i aromatów, na idealnie kruchym cieście. Dzięki takim kulinarnym odkryciom jak ta tarta, życie staje się natychmiast piękniejsze i pełniejsze.  


Składniki na tartę:
245 g przesianej mąki
szczypta soli
105 g masła lub margaryny
2-3 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie do tarty:
750 g szpinaku mrożonego (koniecznie mrożone liście a nie szpinak rozdrobniony) lub świeżego
3 ząbki czosnku
kurki podsmażone uprzednio na prawdziwym maśle
kilka plastrów dojrzewającego, koziego sera
olej ryżowy
sól
pieprz

1. Wymieszaj sól z mąką i zagnieć z masłem aż powstaną grudki ciasta. 
2. Dodaj wodę i wyrób kruche ciasto
3. Schładzaj w lodówce około 0,5 godziny
4. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim tortownicę o średnicy 24 cm
5. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, rozłóż folię aluminiową i przysyp ciasto fasolą, żeby je obciążyć i żeby nie uniosło się podczas pieczenia
5. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut
6. Zdejmij fasolę i folię i piecz jeszcze około 5 minut, tak aby tarta się zrumieniła
7. Podsmaż czosnek na oleju
8. Dodaj szpinak i duś przez kilka minut. Pozwól, żeby cały płyn odparował z masy szpinakowej, żeby nie rozmoczyć kruchego ciasta
9. Rozłóż duszony szpinak z czosnkiem na podpieczonym kruchym spodzie
10. Na szpinaku ułóż kurki i plastry koziego sera
11. Zapiekaj w piekarniku jeszcze około 10 - 15 minut.

12 komentarzy:

  1. Łasuszku, czy wiesz,że to moje firmowe danie? W dodatku je kocham!
    Mogę kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda! chętnie zjadłabym taką na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Załapię się jeszcze na kawałeczek? Wygląda pysznie - MNIAMMM!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł świetny i faktycznie idealnie dobrane składniki. Zrobię niebawem. Pozdrawiam. Myślisz, że ser kozi typu twarożkowego też może być, czy tylko pleśniowy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Kingo, ser kozi twarożkowy też można dodać, ale nie roztopi się tak ładnie i nie będzie miał tego samego aromatu co pleśniowy

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada bajecznie. Kurki kuszą mnie od dawna- chyba kupię jutro, bo wreszcie skończy sie sezon...

    OdpowiedzUsuń
  7. Very nice picture, and your blog is fun to read and watch. I like it very much. Come take a look Teuvo images www.ttvehkalahti.blogspot.com blog and tell all your friends Teuvo pictures on your blog that the fermentation can be your country's flag higher in my blog. A very good continuation of the autumn to you. Teuvo Vehkalahti Suomi Finland

    OdpowiedzUsuń
  8. jaka wspaniala ta tarta! i bardzo jesienna;)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm! wygląda pysznie!!! muszę sobie taką sprawić, tylko serek zastąpię tempehem :)

    OdpowiedzUsuń