poniedziałek, 5 listopada 2012

Dyniowo-piernikowe muffinki z karmelowym lukrem / Pumpkin and gingerbread spice muffins with carmel icing-sugar


Obiecałam Wam dwa dyniowe dania wykorzystujące mus dyniowy własnej roboty. Z jedną, pyszną propozycją czyli koktajlem z dyni już Was zapoznałam. Teraz czas na dyniowy grzech w postaci muffinek. Same w sobie są trudne do opisania w smaku. Na pierwszy plan przebija się w nich na pewno aromat piernikowy, dynia daje bardziej kolor niż smak, a w tle dość wyraźnie przebija się sól a dodałam jej i tak o połowę mniej niż w oryginalnym przepisie. W przyszłości będę więc eksperymentować z jeszcze mniejszą jej ilością. Muffinki są lekkie, puszyste i aksamitne. Pamiętajcie jednak, że ich integralną częścią powinna być gruba warstwa lukru i orzechy. Tak podane będą pyszne i bardzo słodkie, co akurat Łasuchowi w ogóle nie przeszkadza :-) Pamiętajcie więc, że zgodnie z łasuchową radą, lukier musi być.



I already showed you how can you prepare easy pumpkin puree and I gave you the recipe for healthy and delicious pumpkin and banana smoothie with cinnamon. Now the time has come for some pumpkin indulgence in the form of pumpkin and gingerbread spice muffins. They are smooth and fluffy. They taste best when decorated with a thick layer of carmel icing-sugar and some walknuts. In other words, pure indulgence.



Składniki na muffinki (12 - 16 szt.) scroll down for English
(Powtarzam z drobnymi zmianami za Dorotką z Moich Wypieków)
140 g masła
2,5 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1/3 szklanki kefiru lub maślanki
1 i 1/4 szklanki puree z dyni (sposób na przygotowanie musu znajdziesz tu: klik)
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
2  jajka

Składniki na lukier (zawsze robię na oko do osiągnięcia pożądanej konsystencji) scroll down for English
przepis autorski
ok. pół tubki słodzonego mleka o smaku karmelowym (może też być zwykłe, słodzone mleko skondensowane)
cukier puder

Muffinki
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
2. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
3. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia sodę, sól i przyprawę i dobrze wymieszaj w misce
4. W osobnej miseczce wymieszaj mus dyniowy z maślanką lub kefirem
5. W trzeciej misce mikserem utrzyj masło z cukrem. Jak masa będzie puszysta dodaj jajka jedno po drugim ciągle miksując. 
6.Do masy maślano-cukrowo- jajecznej dodawaj porcjami trochę musu i mieszanki składników sypkich i wyrabiaj szybko szpatulką tylko do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt długo
7. Wyłóż formę dopieczenia muffinek papilotkami 
8. Gotowe, wymieszanej ciasto umieść w papilotkach.
9. Zapiekaj w piekarniku przez około 20-30 minut albo aż do uzyskania efektu suchego patyczka (włożony w ciasto suchy patyczek lub nitka makaronu spaghetti po wyjęciu jest sucha i nie oblepia jej ciasto)
10. Ostudzone muffinki polej lukrem karmelowym (przepis poniżej) i posyp orzechami włoskimi. Odstaw do zastygnięcia. Pamiętaj, że lukier może spływać po bokach babeczek.  

karmelowy lukier
1. Dobrze wymieszaj cukier puder z mlekiem słodzonym aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodawaj mleko do cukru powoli, etapami, żeby nie dodać od razu zbyt dużo, bo powstanie Ci w efekcie duuuuuuużo lukru ;-)

English version
Ingredients for the muffins (12-16 muffins)
I repeat after Dorota from Moje Wypieki
140 g butter
2,5 cups of all purpose flour
2,5 teaspoon of baking powder
1/4 teaspoon of baking soda
1/4 teaspoon salt
1/5 teaspoon of gingerbread spice
1/3 cup of buttermilk or kefir or yoghurt 
1 and 1/4 cups of pumpkin puree (you can find recipe for pumpkin puree her: click)
3/4 cups of demerara sugar
2 eggs

Ingredients for the icing-sugar (I always use rough amount of ingredients and mix them until I get the desired consistency)
my own recipe
qrpund 100 g of sweet carmel condensed milk .
powder sugar

Muffins
1. Heat the oven up tp 180 centigrades
2. All ingredients should be at room temperature
3. Sift flour, baking powder, salt, gingerbread spice and mix well in a bowl
4. In a separate bowl mix pumpkin puree with buttermilk/kefir/yoghurt
5. In a third bowl beat butter with sugar until fluffy. Add eggs one by one, beating constantly
6. To the butter, egg and sugar mix add pumpkin puree mixed with buttermilk and flour mixtures in portions. Mix quickly only till all the ingredients are combined. Do not mix to vigorously or too well.
7.  Line the cupcake form with paper liners
8. Place the dough in muffin moulds
9. Bake for 20-30 minutes or until fully baked  
10. Allow to cool and decorate with carmel icing-sugar (recipe below) and sprinkle with few walnuts

carmel icing - sugar
1. Combine powder sugar with carmel condensed milk stirring vigorously until desired consistency.






56 komentarzy:

  1. pogoda za oknem odstrasza, porywam babeczkę na poprawę humoru!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A porywaj, porywaj. Miłego poniedziałku Madziu :-)

      Usuń
  2. Joanno,
    piękne i aromatyczne!
    Za oknem ciemno,mokro i depresyjnie...
    Twoje babeczki rozświetlają ten mroczny dzień.
    Porywam jedną do kawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A porywaj nawet dwie, żeby ten dzień jeszcze trochę bardziej doświetlić :-D Pozdrawiam cieplutko Amber :-D

      Usuń
  3. Wyglądają smakowicie :). Aż się czuje zapach!

    OdpowiedzUsuń
  4. przecudne! oj, jakie, jakie ładne :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuć święta w tych babeczkach :) A może to po prostu moje chęci... Tak czy siak, bardzo udane babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie się jednak te babeczki bardziej kojarzą z jesienią, ale każdemu na pewno kojarzyć się będą inaczej. Najważniejsze jednak, że są pyszne :-D

      Usuń
  6. Joanno! Naprawdę poprawiłaś mi humor z samego rana - takie piękne widoki u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mi się to udało Anno-Mario. Pozdrawiam Cię najserdeczniej :-D

      Usuń
  7. Piernikowe? Karmelowy lukier? Ojej, biorę zdecydowanie! :) przepis zapisuję do zrobienia w najbliższej wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie, bo muffinki są po prostu boskie!!!

      Usuń
  8. Wyglądają bardzo kusząco. Idealnie pasują do jesiennego menu;)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie swiateczne te muffinki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym powiedziała, że jesienne, ale każdy ma swoje skojarzenia. Najważniejsze, że są pyszne i to liczy się najbardziej :-D

      Usuń
  10. jak malowane!:D cudne! nie mogę się na nie napatrzeć;)

    OdpowiedzUsuń
  11. muffinki zapowiadają się bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muffinki wygladają bardzo elegancko i smakowicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. ojej, a moja dynia już była na zupę przeznaczona, może powinnam zmienić plany... muffinki kuszą :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupę zawsze się zdąży zrobić, ale muffinki nie mogą czekać w kolejce. Zwłaszcza takie muffinki :-D

      Usuń
  14. Ostatnio robiłam muffiny z marchewką, kminem i kolendrą, nie trafiły w mój smak, może bym spróbowała tych z dynią, bo ciągle żadnego dyniowego wypieku nie zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ale te marchewkowe to bardziej wytrawne musiały być, a te są słodkie, deserowe. Polecam Ci je Drui, bo są boskie :-D

      Usuń
  15. Łasuszku kochana, czy ja mogłabym poprosić o jedną taką muffinkę cudowną? Śliczne są. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przesyłam Ci Majanko dwie, bo jedna to za mało;-)

      Usuń
  16. Z tak perfekcyjnych składników musiało wyjść istne kulinarne cudo : )
    I ten karmelowy lukier aaah !

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetnie wyglądają! i na pewno tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, smakują tak samo rewelacyjnie jak wyglądają :-D

      Usuń
  18. Muffinki wyglądają bardzo kusząco :}

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie się prezentują:-)) Czy została choć jedna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, takie babeczki mają to do siebie, że szybko znikają :-D

      Usuń
  20. wspaniałe! i takie... świąteczne :)
    akurat lukier jest jedyną słodkością na świecie, za którą nie przepadam, ale Ty tu pokazujesz całkiem nowy wymiar lukru - na mleku z tubki... rewelacyjny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś przyznaję, że ten lukier, to mój całkowicie autorski pomysł. Kombinowałam, kombinowałam aż w końcu wykombinowałam:-D Ależ jestem z siebie dumna :-D

      Usuń
  21. Teraz chodzi za mną piernikowy smak jeszcze bardziej :) A ten lukier to faktycznie świetny pomysł i widzę miłe zmiany w postaci zdjęć krok po kroku!

    OdpowiedzUsuń
  22. Od czasu do czasu takie instrukcje krok po kroku będą się teraz pojawiać :-) No z lukru jestem zaiste najbardziej dumna, bo sama go wymyśliłam. Przepis na muffinki od Dorotki zapożyczony, ale lukier swój własny, autorski :-D

    OdpowiedzUsuń
  23. wszystko co mysle zostalo napisane nademna:) baskie :)
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak Olesiu, zgadzam się, boskie :-D Pozdrowionka ślę :-D

      Usuń
  24. Jakie pyszności:) Muffinki, dynia orzechy - uwielbiam. Zdecydowanie do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  25. Z takimi muffinkami jesienna nostalgia mi nie straszna :)

    OdpowiedzUsuń
  26. z tymi orzechami wyglądają bardzo smacznie :) mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tymi orzechami, z tym lukrem, ach szkoda, że już wszystkie zostały dawno pożarte :-((

      Usuń
  27. Świetnie udało Ci się urok Muffinek uwiecznić na zdjęciu ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. Cudne! Wyglądają ślicznie! A smakują na pewno doskonale :)

    OdpowiedzUsuń