Zupełnie nie wiem jak to się stało, ale po obchodach piątych łasuchowych urodzin zostało mi sporo alkoholu w barku, w tym ajerkoniak. Oczywiście zgodnie z sugestią Agnieszki, która mnie tą alkoholową jajecznością obdarowała polewałam sobie nią lody. Ale jak wiadomo, co dobre...szybko się nudzi. Zachciało mi się czegoś więcej. Szukałam czegoś bardziej wyrafinowanego niż lody z alkoholowym dodatkiem. Poza tym zbliżają się święta, więc postanowiłam wykorzystać wspomniany ajerkoniak do upieczenia pysznej babki wg przepisu Adrianny z MniamMniam, który znalazłam na Moich Wypiekach. Babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i do tego przepyszna. Nie za sucha, lekko wilgotna, z delikatnym posmakiem ajerkoniaku zarówno w cieście jak i w lukrze oraz z zatopionymi cukierkami krówkami. A na dodatek chrupiące orzechy na wierzchu. Od dzisiaj to moja ulubiona babka. W sam raz na Wielkanoc :-)
zgodnie z przepisem Adrianny z MniamMniam
170 g cukru
250 g mąki pszennej, przesianej
150 g cukierków krówek (kup więc bo i tak sporo zjesz zanim zabierzesz się za pieczenie)
150 g masła + dodatkowo trochę masła do posmarowania foremki
125 ml ajerkoniaku
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli
kasza manna do obsypania foremki
Składniki na lukier
przepis autorski
pół tubki mleka skondensowanego o smaku karmelowym
cukier puder
2 łyżki ajerkoniaku lub Advocaata
orzechy pekanowe lub włoskie do przybrania
odrobina soli
kasza manna do obsypania foremki
Składniki na lukier
przepis autorski
pół tubki mleka skondensowanego o smaku karmelowym
cukier puder
2 łyżki ajerkoniaku lub Advocaata
orzechy pekanowe lub włoskie do przybrania
1.Wysmaruj formę do babki masłem i dobrze obsyp kaszą manną - to ważne, bo krówki będą spływać w dół i będą chciały się przykleić do formy. Nie pozwólmy im na to
2. Pokrój krówki na małe kawałki
3. Masło utrzyj z cukrem
4. Do masy masłanej wbijaj jedno po drugim jajka i kontynuuj miskowanie
5. Dolej ajerkoniak ciągle miksując
6. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia i wszystko starannie wymieszaj
7. Do masy na babkę dodaj pokrojone krówki i deliaktnie wymieszaj
8. Przełóż ciasto do foremki do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną
9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez ok 40-45 minut jeżeli pieczesz foremce na babkę z kominem. Jeżeli pieczesz babkę w formie do babki bez komina czas pieczenia najpewniej się wydłuży - piecz do suchego patyczka.
10. Po upieczeniu ostudź
11. Przygotuj lukier - dobrze wymieszaj cukier puder z mlekiem słodzonym i ajerkoniakiem aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodawaj mleko i ajerkoniak do cukru powoli, etapami, żeby nie dodać od razu zbyt dużo, bo powstanie Ci w efekcie duuuuuuużo lukru ;-)
12. Ostudzoną babkę dekoruj lukrem i orzechami. Odstaw do zastygnięcia. Pamiętaj, że lukier może spływać po bokach babki.
English version
Easter is coming so it's time for some seasonal, festive recipe. Bundt cake with carmel fudges and egg liqueur is perfect for this occasion and is also extremely delicious. I'm not a big fun of bundt cakes in general, since most of them they are rather dry, but this cake is wonderfully moist, but not too much. It's simply perfect and also easy to prepare and bake. So don't waste time, grab all necessary ingredients and start baking.
2. Pokrój krówki na małe kawałki
3. Masło utrzyj z cukrem
4. Do masy masłanej wbijaj jedno po drugim jajka i kontynuuj miskowanie
5. Dolej ajerkoniak ciągle miksując
6. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia i wszystko starannie wymieszaj
7. Do masy na babkę dodaj pokrojone krówki i deliaktnie wymieszaj
8. Przełóż ciasto do foremki do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną
9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez ok 40-45 minut jeżeli pieczesz foremce na babkę z kominem. Jeżeli pieczesz babkę w formie do babki bez komina czas pieczenia najpewniej się wydłuży - piecz do suchego patyczka.
10. Po upieczeniu ostudź
11. Przygotuj lukier - dobrze wymieszaj cukier puder z mlekiem słodzonym i ajerkoniakiem aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodawaj mleko i ajerkoniak do cukru powoli, etapami, żeby nie dodać od razu zbyt dużo, bo powstanie Ci w efekcie duuuuuuużo lukru ;-)
12. Ostudzoną babkę dekoruj lukrem i orzechami. Odstaw do zastygnięcia. Pamiętaj, że lukier może spływać po bokach babki.
English version
Easter is coming so it's time for some seasonal, festive recipe. Bundt cake with carmel fudges and egg liqueur is perfect for this occasion and is also extremely delicious. I'm not a big fun of bundt cakes in general, since most of them they are rather dry, but this cake is wonderfully moist, but not too much. It's simply perfect and also easy to prepare and bake. So don't waste time, grab all necessary ingredients and start baking.
Ingredients
Adrianna recipe from MniamMniam
170 g sugar
250 g white flour, sifted
150 g of carmel fudges (buy more since you will eat a lot before the start of baking process)
150 g of butter + additional amount for greasing of baking dish
125 ml egg liqueur/ advocaat/ eggnog
4 eggs
4 eggs
1 teaspoon baking powder
pinch of salt
semolina for dusting of the baking dish
Ingredients for icing-sugar (I always use rough amount of ingredients and mix them until I get the desired consistency)
my own recipe
around 100g of sweet carmel condensed milk (if you do not have access to carmel version, use the regular, sweetened condensed milk)
powder sugar
egg liqueur
pecans or walnuts for garnishing
pinch of salt
semolina for dusting of the baking dish
Ingredients for icing-sugar (I always use rough amount of ingredients and mix them until I get the desired consistency)
my own recipe
around 100g of sweet carmel condensed milk (if you do not have access to carmel version, use the regular, sweetened condensed milk)
powder sugar
egg liqueur
pecans or walnuts for garnishing
1. Heat the oven up to 175ºC
2. Grease the baking dish well and dust it with semolina
3. Cut carmel fudges into small pieces
4. Beat butter with sugar
5. To butter and sugar mixture add eggs, one by one and continue to mix by means of a stand mixer
6. Add egg liqueur to egg, butter and sugar
7. Add flour mixed with baking powder and mix everything well but not too long
8. Stir in bits and pieces of carmel fudge
9. Place the dough in baking dish
10. Bake in the over for 45 minutes if you have the baking dish with hole inside (like mine) and longer if you have the mould without a hole inside
11. Prepare carmel icing sugar by combining powder sugar, egg liqueur and carmel condensed milk stirring vigorously until reaching desired consistency.
12. Allow the cake to cool and once cooled decorate with icing-sugar and sprinkle with few pecans or walnuts.
3. Cut carmel fudges into small pieces
4. Beat butter with sugar
5. To butter and sugar mixture add eggs, one by one and continue to mix by means of a stand mixer
6. Add egg liqueur to egg, butter and sugar
7. Add flour mixed with baking powder and mix everything well but not too long
8. Stir in bits and pieces of carmel fudge
9. Place the dough in baking dish
10. Bake in the over for 45 minutes if you have the baking dish with hole inside (like mine) and longer if you have the mould without a hole inside
11. Prepare carmel icing sugar by combining powder sugar, egg liqueur and carmel condensed milk stirring vigorously until reaching desired consistency.
12. Allow the cake to cool and once cooled decorate with icing-sugar and sprinkle with few pecans or walnuts.
Takiej babie chyba nikt się nie oprze:)
OdpowiedzUsuńCiężko by było znaleźć taką osobę ;-)
UsuńBabki górą!!!
OdpowiedzUsuńOoooo tak :-D
UsuńJoanno, jak już wiesz, ta babka wzbudza zachwyt u wielu pokoleń:)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealna!
Pozdrowienia:)
Tak, tak i wcale się nie dziwię, że babka podoba się każdemu bez względu na wiek. Jest boska :-) Pozdrawiam cieplutko :-D
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńI na dodatek jest pyszna :-D
Usuńtakie wykorzystanie ajerkoniaku to ja rozumiem. :D
OdpowiedzUsuńtak, ajerkoniak jest tu na właściwym miejscu :-)
UsuńJoanno,
OdpowiedzUsuńta babka znana jest ze swojej wyjątkowości!
Ale że po imprezie ajerkoniak Ci został,to naprawdę dziwię się niezwykle...
Teraz i ja to wiem Amber. A jeśli chodzi o skład mojego barku to do tej pory nie mogę wyjść z podziwu, że tyle rzeczy się nazbierało i uchowało ;-) Pozdrawiam cieplutko :-D
UsuńTakie ciasto biorę w ciemno! I do tego ten ajerkoniak... mmm... uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńAle zostaw coś dla mnie ;-)
UsuńAle elegancko wygląda! Słooodka, na pewno przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńi słoooodka i pyyyyyszna :-D
UsuńBaba jak malowana :) Uwielbiam babki z ajerkoniakiem. Sa takie pyszne i wilgotne. I do tego te krowki...toz to musi oblednie smakowac :)
OdpowiedzUsuńoj tak Majko, smakuje zaiste obłędnie :-D
Usuńo mamo jak bajecznie wygląda:) mmmmmm
OdpowiedzUsuńcudnie ją udekorowałaś, aż ślinka cieknie!
oj cieknie, cieknie i to jak :-D
UsuńJak świątecznie u Ciebie Joasiu przez tę babę wielkanocną :)pozdrawiam ciepło, choć jeszcze nie wiosennie.
OdpowiedzUsuńa będzie Urszulo jeszcze bardziej świątecznie :-D I to już wkrótce :-D
UsuńTradycyjne potrawy wielkanocne - mniammmm! Nie mogę się doczekać świąt
OdpowiedzUsuńhehehehe, coś o tym wiem :-)
UsuńNo to Łasuch w kuchni miał urzędowanie:)
OdpowiedzUsuńoj miał, miał ;-)
Usuńkupiłaś mnie tą babką! szczególnie obietnicą zanurzonych w niej krówek :)
OdpowiedzUsuńtak coś czułam, że trafię w Twój gust :-)
UsuńRobiłam kiedyś babę z ajerkoniakiem i krówkami, byla rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńTwoja pięknie się prezentuje. Bardzo pysznie.
Pozdrowienia :)
Dziękuję Majanko za pochwały. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńach te krówki, ta babka musi być idealna!
OdpowiedzUsuńtaka właśnie jest! Idealna :-)
Usuńco za wspaniała kombinacja wielkanocna!
OdpowiedzUsuńzachęcam Cię Olu do upieczenia sobie takiej na święta :-D
UsuńA jeśli pokroiłabym krówki bardzo drobno i nie wysypywała formy kaszą, czy one rozpuszczą się w cieście od razu i po prostu będą miały krówkowy posmak, czy też krówki zepsują strukturę ciasta jako jakiś klejący dodatkowy składnik? Bo nie cciałabym tyc krówek zapiekać w babce tylko po prostu mieć smak.
OdpowiedzUsuńKrówki podczas pieczenia się delikatnie rozpuszczą, ale nie zwiążą się z ciastem. Bez względu na to jak drobno je pokroisz, będą w cieście odrębnym bytem. Tak jak na przykład rodzynki. Wysypanie formy kaszą jest potrzebne, bo krówki nawet drobno pokrojone mają tendencję do opadania w dół i przyklejania się do formy. Nie posypiesz kaszą formy, ryzykujesz, że ciasto a konkretnie opadnięte na dno krówki przykleją się do formy i ciasto nie będzie chciało wyjść. Lepiej więc nie ryzykować :-)
UsuńBaby wielkanocne zawsze robią na mnie wrażenie, takie dostojne i wyniosłe:)
OdpowiedzUsuńŁadnie to ujęłaś :-) Podoba mi się :-)
UsuńYour cake looks and sounds so delicious!
OdpowiedzUsuńOh thank you Rosie. I must admit that as soon as I tasted it for the first time, it became my favourite cake :-)
Usuń