Dzisiaj odrobina zieloności z okazji irlandzkiego święta narodowego i religijnego, czyli Dnia Świętego Patryka, który obchodzony jest, co ciekawe, nie tylko w Irlandii. W wielu miejscach na świecie podczas dzisiejszego święta serwuje się zielone potrawy, zielone piwo oraz podświetla czy farbuje znane miejsca na zielono. Ja postanowiłam pokolorować pyszny i zdrowy koktajl za pomocą natki pietruszki i jarmużu. Propozycja wbrew pozorom nie tylko dla odważnych. Wegetariański, zielony koktajl jest nie tylko super zdrowy ale i pyszny. Można go także przygotować w wersji wegańskiej zastępując maślankę mlekiem roślinnym
ok. 200 ml maślanki lub mleka roślinnego
1 soczysta pomarańcza
1 mały banan
pół pęczka natki pietruszki
garść liści jarmużu
ew. cukier do smaku
1.Posiekaj drobno jarmuż i natkę pietruszki - będą się lepiej miksować z resztą składników
2. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką i jednolitą masę i ciesz się zdrową zielonością
English version
Ingredients (2 servings)
around 200 ml of buttermilk or vegan milk
1 juicy orange
1 small banana
half of a bunch of parsley leaves
handful of kale leaves
optionally - sugar to taste
1. Chop finely parlsley and kale leaves - they will blend much more easily if chopped
2. Blend all ingredients until green smoothie is formed
Muszę spróbować koniecznie! Ładnie wygląda jak na razie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Piotr, koniecznie :-D
UsuńZielony zawrót głowy! Fajne :)
OdpowiedzUsuńZielony i zdrowy na dodatek :-D
UsuńLovely green color!
OdpowiedzUsuńperfect spring smoothie, Tessa :-)
Usuńpróbowałam kiedyś koktajlu z pietruszką i faktycznie był bardzo dobry, Twój dodatkowo pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńależ mnie zachwycił ten kolor:) wiosna, wiosna, wiosna... w szklaneczce!
OdpowiedzUsuńna razie niestety tylko w szklaneczce :-(
UsuńJak mi takiej zieleni brakuje, u mnie cały czas biało, w porywach szaro, chyba muszę taki koktajl na pocieszenie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńA to w takim razie odrobina zielonego, wiosennego pocieszenia Ci się przyda, skoro u Ciebie tylko biel i szarość:-)
Usuńjaki wiosenny! :) Dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuńUznałam, że coś wreszcie musi być wiosenne :-D Dziękuję za publikację :-D
UsuńOjej, jak zielono!
OdpowiedzUsuńchoć trochę wiosny Maggie :-D
UsuńAle zielono, cudownie!:)
OdpowiedzUsuńNa zewnątrz szaro i zimno, więc postanowiłam ożywić kuchnię :-D
UsuńFajny kolorek :) Nigdy nie probowalalm jarmuzu wiec nawet nie wiem "czym to sie je" :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Majko, wystarczy odciąć grubą łodygę, która jest gorzka i twarda i już można robić takie zielone koktajle, chipsy. Jarmuż można ogarniać w podobny sposób co szpinak :-)
Usuń