piątek, 26 kwietnia 2013

Budyń z dyni piżmowej / Butternut squash pudding


Idzie lato, trzeba więc zrobić miejsce w zamrażarce na maszynę do lodów i foremki do ice-popsów. Zaczynam więc stopniowo opróżniać to najzimniejsze miejsce w moim łasuchowym centrum dowodzenia światem. Jako, że jestem chomikiem, który wszystko trzyma na zaś, mam teraz w bród malin, jagód, musów truskawkowych i dyniowych. Koktajle dyniowe już mi się znudziło, więc postanowiłam przerobić trochę mój wcześniejszy budyń marchewkowy na budyń z dyni piżmowej. I wyszło pysznie. W sam raz na zakończenie zimy i powitanie lata. W przepisie użyłam mleka roślinnego, ale z krowim będzie tak samo pysznie.

Soon we will have here real summer and high temperatures so now it's the time to use up all supplies from the freezer and make some space there for moulds for ice-pops and ice-cream maker. During freezer cleaning I discovered some butternut squash puree and I immediately thought about preparing delicious pudding out of it. I adjusted my previous recipe for carrot pudding and changed seasoning by replacing cardamon pods with gingerbread spice. Pudding turned out delicious and healthy and vegan too although you can replace vegan soy milk with cow milk if you like.  

 

Składniki (2 porcje) / Ingredients (2 servings) 
1 szklanka mleka roślinnego + 1/3 szklanki do rozmieszania (u mnie mleko sojowe) /
1 cup of vegan milk + 1/3 cup for stirring in potato starch (I used soy milk)

250g musu z dyni piżmowej (klik) / 250g of butternut squash puree, canned or homemade (click)
1,5  łyżki mąki ziemniaczanej /
1,5  tablespoon of potato starch

 2 łyżki cukru trzcinowego (do smaku) / 2 tablespoons of demerara sugar or other sweetener 
pół łyżeczki przyprawy do piernika / 0,5 teaspoon of gingerbread spice

1. Wymieszaj mleko z musem z dynii piżmowej i z przyprawą do piernika / Mix butternut squash puree with milk and gingerbread spice
2. Dopraw cukrem i zagotuj / Season with sugar and bring to a boil
3. Zmiksuj na aksamitny krem / Blend until smooth
4. W szklance wymieszaj pozostałe mleko roślinne w mąką ziemniaczaną / Mix the remaining vegan milk with potato starch in a cup
5. Wlej mieszaninę mleka sojowego i mąki ziemniaczanej do mleka z dynią / Pour the mixture of milk and potato starch into a pot with milk and butternut squash puree
6.Gotuj jeszcze przez kilka chwil, dopóki budyń nie zacznie się gotować i gęstnieć. /Bring to a boil and simmer for a while, until the pudding thickens


Już wkrótce u Łasucha pojawi się trochę mięsa oraz autorskie przepisy na pierwsze tegoroczne lody, więc nie zapomnijcie o odwiedzinach. / Soon to come some meat dishes and first summer recipes for ice-pops so stay tuned. 

30 komentarzy:

  1. ciekawa propozycja:) czegoś takiego jeszcze nie próbowałam:) pięknie podałaś ten smakowity budyń:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować Antenko, bo deser jest pyszny i zdrowy na dodatek :-)

      Usuń
  2. Myślałam, że dynię jadłam już pod wszystkimi postaciami. A tu małe zaskoczenie... nowość - budyń dyniowy.
    Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że udało mi się Ciebie zaskoczyć :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. Jestem fanką dyni piżmowej i na pewno skorzystam z przepisu:)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja wlasnie odkrylam cudowna lodziarnie 3 minuty od domu, wiec chyba sama krecic nie bede. Ale z checia popatrze na to, co ty zmajstrujesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem Maggie. Posiadanie lodziarni i to na dodatek cudownej w takiej odległości od domu to zabójstwo dla domowych lodów. Ale nic nie stoi na przeszkodzie podejrzeć, co tam w łasuchowej zamrażarce siedzieć będzie :-)

      Usuń
  5. Jestem po wrażeniem. Na budyń z dyni nie wpadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, budyń wcale nie musi być waniliowy czy czekoladowy :-)

      Usuń
  6. w kuchni takowa dynia sie znajduje jutro bedziemy dzialac, bo mleka brak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. idealnie przepysznie. aż za bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też go lubię:) ale u mnie zapasy dyni już wyjedzone, trochę za szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szkoda, trzeba będzie na ten budyñ poczekać. w międzyczasie polecam budyñ marchewkowy:-D

    OdpowiedzUsuń
  10. :D Widzę, że nie tylko ja opróżniam spiżarnie :D he, he

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja mam sporo z tym roboty, bo i zapasy spore ;-)

      Usuń
  11. Ja niestety nie mam w spiżarence zapasów dyni :< A szkoda, bo bardzo jestem ciekawa, jak taki budyń by smakował :D Śliczne zdjęcia :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nashelly, jeżeli jesteś ciekawa jak smakuje taki budyń, to spróbuj najpierw budyń marchewkowy, który gdzieś tu u mnie na blogu się pojawił. To co prawda nie to samo, ale smaki zbliżone trochę :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  12. Świetna dyniowa propozycja!
    I u mnie zachomikowany jeszcze jeden pojemnik puree z dyni.
    Trzymam go na wyjątkową okazję,chociaż dynie można kupić przez cały czas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Amber. U mnie ostatnie pojemniki zostały właśnie wykorzystane do budyniu :-) Warto było :-) A dyni nie widziałam obecnie, ale pewnie jak bym się postarała, to pewnie bym gdzieś, na jakimś straganie wyszperała :-)

      Usuń
  13. A to ci dopiero, rewelacyjna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  14. O, a ja jeszcze też mam w zamrażarce mus z dyni i się zastanawiam, jak go dobrze spożytkować :) Taki budyń jest naprawdę kuszącą opcją...

    A co do chomikowania, to moje zapędy musiałam zwalczyć z uwagi na mikro zamrażarkę. Ech...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jest kuszący Gin, jest. Nie zazdroszczę mikrozamrażarki oj nie. Chomikowanie letnich owoców to cudowna rzecz :-)

      Usuń
  15. aj, kolejny budyń, który mówi do mnie "zrób mnie"!
    to chyba przeznacznie, że wczoraj posadziłam dynie... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiedziałam, że Ci się spodoba i ten budyń. Ja też będę w tym roku sadzić dynie :-)

      Usuń