czwartek, 18 kwietnia 2013

Sałatka z winogronami, pleśniowym serem i orzechami włoskimi / Salad with grapes, blue cheese and walnuts

Gotowi na pierwszą zdrową sałatkę? 

Zgodnie z obietnicą dziś serwuję na talerzu zieloność, którą miałam przyjemność przygotować podczas Dietetycznych Rewolucji Oleofarm. Jestem przekonana, że ta sałatka a zwłaszcza słodko-kwaśny, lekki dressing na pewno Wam zasmakują. Pochwały zbierałam zwłaszcza za dressing i to już nie pierwszy raz, więc warto recepturę tej magicznej mikstury zapamiętać. To zresztą mój ulubiony sos, który, delikatnie zmodyfikowany, znajduje się w większości moich sałatek. To co? Kto się skusi na lekką i pyszną porcję zdrowia?


Spring is coming to town. Finally! So it is the diet time. Summer is just around the corner so it's perfect occasion to loose some weight accumulated during cold, wintry months and hidden well under warm sweaters. I do not believe in miracles so my diet is a healthy eating habit rather than miracle diets of some magical pills. When I'm dieting I take care to eat light but to include all food groups into my meals (ok, maybe except sugary sweets). Physical activity and balanced diet providing all necessary nutrients and vitamins will not only allow me to loose weight  but also remain healthy as I have always been before.

So my diet starts with a delicious salad that is also very easy to prepare. So who wants to loose some weight? Who joins the club and eats this delicious salad with me?



Składniki na sałatkę (1 porcja) scroll down for English
ok 70 g sałat wszelakich (ja lubię dodać choć odrobinę gorzkawej radicchio dla zbalansowania pozostałych smaków znajdujących się w sałatce) 
garść winogron - najlepiej i ciemnych i jasnych dla efektu kolorystycznego
ok. 40- 50 g sera z niebieską pleśnią
garść orzechów włoskich
kilka kiełków słonecznika
kilka plasterków ogórka do dekoracji

Składniki na dressing scroll down for English
1 porcja soku z cytryny
płynny miód, do smaku

1. Na dnie talerza rozłóż miks sałat
2. Na sałatach zaaranżuj winogrona, niebieski ser pokrojony w kostkę , orzechy włoskie i kiełki słonecznika. Idealnie byłoby gdyby chciało Ci się usunąć pestki z winogron, o ile nie jest to odmiana bezpestkowa.
3. Udekoruj listkami sałaty lub młodego szpinaku i cienkimi plasterkami ogórka
4. Przygotuj dressing mieszając w szczelnie zamykanym słoiku olej z orzechów włoskich i sok z cytryny, doprawiając wszystko płynnym miodem. Niestety nie ma złotej metody. Ja najczęściej próbuję swój dressing i doprawiam go do smaku
5. Polej sałatkę dressingiem i podawaj 

Kochani, już wkrótce kolejne sałatki i kolejne dietetyczne dania, więc bądźcie czujni. Opublikuję jednak też kilka przesłodkich wpisów dla tych, którzy nie muszą liczyć kalorii :-D 


English version

Salad with grapes, blue cheese and walnuts

Ingredients for a salad (1 serving)
around 70 g of different varieties of salads (I like to use a little bit of radicchio since its slight bitterness balances well all the other flavours)
handful of grapes - white and dark 
around 40- 50 g of blue chees, cubed
handful of walnuts
few sunflower sprouts
few thin cucumber slices for decoration

Składniki na dressing scroll down for English
3 portions of walnut oil 
1 portion of lemon juice
honey, to taste

1. Arrange salads on a serving plate
2. Place grapes, blue cheese, walnuts and sunflower sprouts on mix of salads. If you are not lazy and not using seedles type of grapes it would be nice to remove seeds from grapes
3. Decorate with thin slices of cucumber
4. Prepare dressing by mixing walnut oil, lemon juice and honey in a jar with tight lid on. Unfortunately you have to experiment with quantities to get the desired taste.
5. Pour dressing over the salad and serve immediately

14 komentarzy:

  1. Wygląda zielono i optymistycznie!
    Jak wyjmę orzechy to zjem cały talerz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie lubisz Amber, czy nie możesz? To może choć olej orzechowy zostaw, bo ma cudowny orzechowy zapach :-D

      Usuń
  2. Cudnie wygląda Twoja salatka i bardzo zdrowo. Lubię takie propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na zdrowie zawsze, a na pyszne jeszcze szybciej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, udowadniam, że zdrowe może też być pyszne :-)

      Usuń
  4. o tak, idealne połączenie smaków:) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi sie, zwlaszcza te orzechy, bo bardzo lubie, jak mi cos w salatce chrupie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, więc w moich sałatkach prawie zawsze są jakieś orzechy lub pestki :-)

      Usuń
  6. też dodaję orzechy włoskie, wprost uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie moje smaki. Ja jestem juz gotowa na kolejne salatkowe propozycje :) Kiedy nastepna? :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw będzie trochę grzesznie i kalorycznie, ale kolejne sałatkowe i dietetyczne wpisy już w przygotowaniu :-)

      Usuń