czwartek, 5 września 2013

Kanapka z kozim serem, nektarynkami i rozmarynem / Open sandwich with goat's cheese, nectarine and rosemary



Każdy kto piekł własny chleb na zakwasie dobrze wie, że jest tak pyszny, że można go jeść z samym masłem i więcej mu nie trzeba. Albo z masłem i świeżym pomidorem, pokrojonym w grube plastry. Od czasu do czasu ten nasz chleb powszedni zasługuje jednak na niepowszednie dodatki. Mnie ostatnio urzekło połączenie słonego, dość wyrazistego sera koziego ze słodką, soczystą nektarynką. Całość lekko podkręcona aromatem świeżo posiekanego rozmarynu wpisuje się idealnie w moje umiłowanie do łączenia kontrastowych smaków. 

If you have ever tasted homebaked sourdough bread, you know well that it's delicious even with the most simple additions like butter or butter and thick slices of tomatoes seasoned with coarse salt. But it's equally delicious with more sophisticated combination of flavours. Salty goat cheese and sweet and ripe nectarine spiced up with aromatic rosemary perfectly compliment the taste of rye, wholewheat sourdough bread. Need I say more? 




Składniki (2 porcje) scroll down for English
4 kromki żytniego chleba razowego na zakwasie (można zastąpić innym pieczywem, choć najlepsze będzie pieczywo razowe)
ok. 200 g koziego sera 
1 dojrzała nektarynka
kilka listków rozmarynu, posiekane 
opcjonalnie: masło

1. Jeżeli używasz posmaruj kanapki masłem 
2. Na każdą kanapkę połóż grube plastry koziego sera, półplasterki nektarynki i posyp posiekanym rozmarynem 
3. Opcjonalnie można tak przygotowane kanapki przez kilka zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C ale tylko pod warunkiem, że nie użyjesz masła 

English version
Ingredients (2 servings)
4 slices of rye, wholewheat sourdough bread (can be replacced by any other type of bread, preferably wholewhat)
around 200g of goat's cheese or any other cheese,
1 ripe nectarine
few rosemary leaves, chopped
optionally butter

1. (Optionally) Spread butter on one side of each bread slice
2.  Arrange goat's cheese, nectarine slices and chopped rosemary on each bread slice
3. Optionally you can bake these sandwiches in the oven for few minutes at 180 °C, but remember that then you shouldn't not butter the bread.

23 komentarze:

  1. Idę jeść. Straszliwie mi pobudziłaś soki żołądkowe :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i smacznie. I znów u Ciebie rozmaryn! A ja tak się boję tego ziółka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się czego bać. To w końcu nie rozmaryn gryzie....tylko Ty ;-)

      Usuń
  3. Nie mogę się nie zgodzić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam ochotę na taką kanapeczkę Joasiu;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwi mnie to jakoś nadzwyczajnie Marzenko :-)

      Usuń
  5. Lovely open faced sandwiches! I bet the rosemary tastes wonderful with the nectarines and goat cheese. Delish!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yeah Tessa, the rosemary with nectarines and goat cheese are quite a treat :-)

      Usuń
  6. no nie, genialnie skomponowane smaki:) woowww

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to połączenie mi się udało, przyznaję :-)

      Usuń
  7. bardzo smakowite połączenie! A następnym razem może coś z czekolada do naszego konkursu? :)

    OdpowiedzUsuń