Bardzo zimowa, pożywna i pełna koloru surówka, która na dodatek jest wegańska, choć podaję trik, którą ją szybko odweganizuje. Dobrze znane smaki: kapusty i marchewki świetnie łączą się z oryginalnym jak na to połączenie i dość gęstym dressingiem sezamowym. Wychodzi pyszny dodatek do dania głównego, albo lekka przekąska. Czerwona kapusta jest bardzo zdrowa, choć niestety często przez nas zapomniana. Warto sobie jednak o niej przypomnieć właśnie teraz, zimą, kiedy kolorów i witamin brak nam w naszym pożywieniu, a kapusta tylko czeka, żeby oddać nam wszystko to, co ma najlepsze.
This superhealthy salad is a perfect for winter with its earthy flavour, lots of colours and vitamins that are hidden in a red cabbage that is unecessarily forgotten by most of us. It's also vegan, but can be quickly made only vegetarian. Definitely worth giving a try both as an appetizer, lunch or a side dish.
Składniki (2 porcje) scroll down for English
Inspiracja: klik
ćwiartka główki czerwonej kapusty świeżej
2 średniej wielkości marchewki
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka ziaren sezamu
kilka kropel oleju sezamowego (lub innego oleju dobrej jakości)
kilka kropel soku z cytryny
Składniki na dressing:
3 łyżeczki pasty tahini (może być sklepowa, ale najlepsza będzie ta domowej roboty, bo nie będzie taka gorzka: klik)
6 łyżeczek domowej, wegańskiej śmietany owsianej lub innej śmietany wegańskiej*
opcjonalnie - odrobina cukru/ melasy
1. Poszatkuj kapustę bardzo, baaaardzo cienko, a marchewkę pokrój w cieniutkie słupki
2. Wymieszaj warzywa z olejem sezamowym i sokiem z cytryny i odstaw na kilka minut do maceracji. Będą dzięki temu bardziej miękkie a więc i łatwiejsze do trawienia, zwłaszcza zimą.
3. Na suchej patelni upraż ziarna sezamu i słonecznika, ciągle je mieszając. Pilnuj, żeby ich nie przypalić.
4. W miseczce, lub w słoiku wymieszaj składniki na dressing
5. Ułóż warzywa w naczyniu, w którym będziesz serwować surówkę i posyp uprażonymi ziarnami słonecznika i sezamu
6. Sałatkę polej dressingiem tuż przed podaniem. Dressing jest dość gęsty i ciężki, więc sałatka straci chrupkość, gdy dressing zostanie zbyt wcześnie wymieszany z kapustą i marchewką.
*w wersji wegetariańskiej śmietaną wegańska można zastąpić zwykłą śmietaną
English version
Ingredients (2 servings)
Inspiration: click
quarter of medium red cabbage
2 medium carrots
1 tablespoons of sunflower seeds
1 tablespoons of sesame seeds
few drops of sesame oil (or any other good quality oil)
few drops of lemon juice
Ingredients for a dressing
3 teaspoons of tahini (it can be storebought version or homemade, prepared from this recipe: click. Storebought version will be more bitter than the one prepared at home)
6 teaspoons of homemade vegan oat cream or any other vegan cream*
optionally - a bit of sugar or molasses
1. Slice cabbage very thinly and cut carrots into a julienne.
2. Sprinkle with sesame oil and lemon juice and set side for a couple of minutes, so that the cabbage has the chance to macerate and soften slightly. It will be more digestible if treated this way.
3. On a dry frying pan place sesame and sunflower seeds and roast them for a few minutes, stirring contantly. Do not allow them to burn. When done, set aside
4. In a separate small bowl or jar mix ingredients for a dressing
5. Arrange cabbage with carrot on a serving dish and sprinkle with roasted sesame and sunflower seeds
6. Pour over dressing just before serving. Dressing is quite heavy, so if it will be mixed in earlier, the salad will loose its crispness and fresh taste.
*In vegetarian version vegan cream can be replaced by dairy cream
Moja ulubiona ! Uwielbiam ją ;) Idealna do kotletów sojowych ! :)
OdpowiedzUsuńCałkowicie się z Tobą zgadzam :-)
UsuńSuróweczka super, a portrety kapuchy rewela!
OdpowiedzUsuńDzięki Patysko :-) Kapucha była dzielną i wytrwałą modelką ;-)
Usuńpyszna do obiadu:)
OdpowiedzUsuńZgadza się :-)
Usuńprzyznaję, zapomniałam o czerwonej kapuscie, ale masz racje, już sobie ją przypominam i jutro robię suróweczkę do obiadu ! :))
OdpowiedzUsuńbardzo dobre postanowienie :-)
UsuńInteresująca surówka, a jaką piękną sesję ma kapusta!
OdpowiedzUsuńPiękna modelka Natalio, to i sesja piękna ;-)
UsuńHm... bardzo ciekawa ta surówka! Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne zdjęcia :)
Dziękuję Madziu :-)
Usuńfaktycznie, często zapominam o czerwonej kapuście. Muszę zrobić taką surówkę, uwielbiam. A ja czerwoną kapustę używam do farbowania jedzenia - na fioletowo i różowo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Monika
Tak, kapusta nie tylko jedzenie farbuje na fioletowo, mnie też ;-) hihihhihihi
Usuńcudowna surówka i zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDzięki Moniko :-)
UsuńInteresujący dressing, ciekawe jak smakuje kapusta w takim połączeniu?
OdpowiedzUsuńWedług mnie smakowicie, ale warto się przekonać osobiście :-)
UsuńBardzo lubię. A ze słonecznikiem i sezamem musiała być pyszna. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńByła pyszna ze słonecznikiem, sezamem no i z pysznym dressingiem sezamowym :-)
UsuńWygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym pełną miseczkę...
Wcale się nie dziwię :-)
UsuńKolorowizna - pycha. Biorę:)
OdpowiedzUsuńA bierz :-)
Usuńmiseczka pełna witamin !! lubię tak! zdjęcia mega!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam w Twój smak z tą sałatką Łucjo :-)
UsuńUwielbiam taką surówkę :)
OdpowiedzUsuńhttp://veneaa.blogspot.com/
I bardzo dobrze, bo jest pyszna i zdrowa :-)
Usuńdawno nie jadłam kapusty czerwonej, przypomniałaś mi o niej ta surówką (a kiedy to ja jadłam surówkę?), wygląda bardzo smakowicie :) szczególnie fajnie urozmaicona tym sezamem!
OdpowiedzUsuńMasz rację, sezam bardzo ciekawie podkręca tę surówkę, która byłaby zwyczajna, gdyby nie ten sos :-)
UsuńU mnie była dzisiaj czerwona kapucha na ciepło ale chętnie się skuszę na Twoją wersję!!!
OdpowiedzUsuńKapucha na ciepło też pysznie się zapowiada :-)
Usuń