czwartek, 30 stycznia 2014

Surówka z czerwonej kapusty / Red cabbage salad


Bardzo zimowa, pożywna i pełna koloru surówka, która na dodatek jest wegańska, choć podaję trik, którą ją szybko odweganizuje. Dobrze znane smaki: kapusty i marchewki świetnie łączą się z oryginalnym jak na to połączenie i dość gęstym dressingiem sezamowym. Wychodzi pyszny dodatek do dania głównego, albo lekka przekąska. Czerwona kapusta jest bardzo zdrowa, choć niestety często przez nas zapomniana. Warto sobie jednak o niej przypomnieć właśnie teraz, zimą, kiedy kolorów i witamin brak nam w naszym pożywieniu, a kapusta tylko czeka, żeby oddać nam wszystko to, co ma najlepsze. 

This superhealthy salad is a perfect for winter with its earthy flavour, lots of colours and vitamins that are hidden in a red cabbage that is unecessarily forgotten by most of us. It's also vegan, but can be quickly made only vegetarian. Definitely worth giving a try both as an appetizer, lunch or a side dish. 




Składniki (2 porcje) scroll down for English
Inspiracja: klik
ćwiartka główki czerwonej kapusty świeżej
2 średniej wielkości marchewki
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka ziaren sezamu
kilka kropel oleju sezamowego (lub innego oleju dobrej jakości)
kilka kropel soku z cytryny

Składniki na dressing:
3 łyżeczki pasty tahini (może być sklepowa, ale najlepsza będzie ta domowej roboty, bo nie będzie taka gorzka: klik)
6 łyżeczek domowej, wegańskiej śmietany owsianej lub innej śmietany wegańskiej*
opcjonalnie - odrobina cukru/ melasy 

1. Poszatkuj kapustę bardzo, baaaardzo cienko, a marchewkę pokrój w cieniutkie słupki
2. Wymieszaj warzywa z olejem sezamowym i sokiem z cytryny i odstaw na kilka minut do maceracji. Będą dzięki temu bardziej miękkie a więc i łatwiejsze do trawienia, zwłaszcza zimą. 
3. Na suchej patelni upraż ziarna sezamu i słonecznika, ciągle je mieszając. Pilnuj, żeby ich nie przypalić. 
4. W miseczce, lub w słoiku wymieszaj składniki na dressing 
5. Ułóż warzywa w naczyniu, w którym będziesz serwować surówkę i posyp uprażonymi ziarnami słonecznika i sezamu
6. Sałatkę polej dressingiem tuż przed podaniem. Dressing jest dość gęsty i ciężki, więc sałatka straci chrupkość, gdy dressing zostanie zbyt wcześnie wymieszany z kapustą i marchewką. 

*w wersji wegetariańskiej śmietaną wegańska można zastąpić zwykłą śmietaną

English version
Ingredients (2 servings)
Inspiration: click
quarter of medium red cabbage
2 medium carrots
1 tablespoons of sunflower seeds
1 tablespoons of sesame seeds
few drops of sesame oil (or any other good quality oil)
few drops of lemon juice

Ingredients for a dressing
3 teaspoons of tahini (it can be storebought version or homemade, prepared from this recipe: click. Storebought version will be more bitter than the one prepared at home)
6 teaspoons of homemade vegan oat cream or any other vegan cream*
optionally - a bit of sugar or molasses

1. Slice cabbage very thinly and cut carrots into a julienne. 
2. Sprinkle with sesame oil and lemon juice and set side for a couple of minutes, so that the cabbage has the chance to macerate and soften slightly. It will be more digestible if treated this way. 
3. On a dry frying pan place sesame and sunflower seeds and roast them for a few minutes, stirring contantly. Do not allow them to burn. When done, set aside
4. In a separate small bowl or jar mix ingredients for a dressing
5. Arrange cabbage with carrot on a serving dish and sprinkle with roasted sesame and sunflower seeds
6. Pour over dressing just before serving. Dressing is quite heavy, so if it will be mixed in earlier, the salad will loose its crispness and fresh taste. 

*In vegetarian version vegan cream can be replaced by dairy cream




32 komentarze:

  1. Moja ulubiona ! Uwielbiam ją ;) Idealna do kotletów sojowych ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Suróweczka super, a portrety kapuchy rewela!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Patysko :-) Kapucha była dzielną i wytrwałą modelką ;-)

      Usuń
  3. przyznaję, zapomniałam o czerwonej kapuscie, ale masz racje, już sobie ją przypominam i jutro robię suróweczkę do obiadu ! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesująca surówka, a jaką piękną sesję ma kapusta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Hm... bardzo ciekawa ta surówka! Do wypróbowania :)

    Rewelacyjne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. faktycznie, często zapominam o czerwonej kapuście. Muszę zrobić taką surówkę, uwielbiam. A ja czerwoną kapustę używam do farbowania jedzenia - na fioletowo i różowo :)
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kapusta nie tylko jedzenie farbuje na fioletowo, mnie też ;-) hihihhihihi

      Usuń
  7. Interesujący dressing, ciekawe jak smakuje kapusta w takim połączeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie smakowicie, ale warto się przekonać osobiście :-)

      Usuń
  8. Bardzo lubię. A ze słonecznikiem i sezamem musiała być pyszna. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była pyszna ze słonecznikiem, sezamem no i z pysznym dressingiem sezamowym :-)

      Usuń
  9. Wygląda przesmacznie!
    Zjadłabym pełną miseczkę...

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolorowizna - pycha. Biorę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. miseczka pełna witamin !! lubię tak! zdjęcia mega!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam w Twój smak z tą sałatką Łucjo :-)

      Usuń
  12. Uwielbiam taką surówkę :)
    http://veneaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. dawno nie jadłam kapusty czerwonej, przypomniałaś mi o niej ta surówką (a kiedy to ja jadłam surówkę?), wygląda bardzo smakowicie :) szczególnie fajnie urozmaicona tym sezamem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, sezam bardzo ciekawie podkręca tę surówkę, która byłaby zwyczajna, gdyby nie ten sos :-)

      Usuń
  14. U mnie była dzisiaj czerwona kapucha na ciepło ale chętnie się skuszę na Twoją wersję!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapucha na ciepło też pysznie się zapowiada :-)

      Usuń