piątek, 9 maja 2014

Grzanki z mozzarellą, miętą i szparagami / Bruschetta with mint, mozzarella and green asparagus



Kolejny, ale zdecydowanie nie ostatni raz zapraszam na szparagową ucztę. Tym razem mam dla Was świetną propozycję na weekendowe śniadanie w łóżku. Obiecuję, że będzie wykwintnie, pysznie, ale zarazem prosto, bo serwuję grzanki ze smażonymi na maśle szparagami, miętą i mozzarellą. Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę się doczekać sobotniej, śniadaniowej uczty.

I am inviting you again for an asparagus feast. This time I'm serving bruschetta that will be a perfect choice for long, lazy breakfasts in bed during the weekend.  I don't know how about you, but I simply can't wait till Saturday, knowing that my breakfast will be not only simple and delicious but also elegant. 





Składniki (2 porcje) scroll down to English
Inspiracja: Food & Friends
12-16 łodyg szparagów
4 kromki chleba na zakwasie
250 g mozzarelli (masa po odsączeniu zalewy)
Kilka gałązek świeżej mięty
sól i pieprz
2 łyżki masła

1. Szparagi umyj, obierz ich dolną część ze zdrewniałej skórki.
2. Na jednej patelni rozgrzej łyżkę masła i usmaż chleb z dwóch stron
3. Na drugiej patelni szybko podsmaż szparagi na maśle (1 łyżka), tak aby były jeszcze jędrne i twardawe
4. Nakładaj na każdą zrumienioną kromkę chleba po 3 lub  4 łodygi szparagów
5. Na szparagach umieść kawałki sera mozzarella oraz porwane listki mięty
6. Dopraw solą i pieprzem i od razu podawaj 

English version
Ingredients (2 servings)
Inspiration: Food & Friends
around 12 - 15 green asparagus stems
4 slices of sourdough bread
250g mozzarella cheese
few fresh mint leaves
salt and pepper
2 tablespoons of butter 

1. Wash asparagus and peel lower part of stems
2. On a frying pan heat 1 tablespoon of butter and fry both sides of each bread slice  
3. On a separate frying pan heat another tablesoon of butter and fry asparagus. Don't fry for too long though, not to overcook asparagus
4. Arrange 3 or 4 asparagus stems on each fried bread slice 
5. Place mozzarella torn into pieces on each bruschetta and sprinkle with torn mint leaves
6. Season with salt and pepper and serve immediately  


30 komentarzy:

  1. Leniwe sobotnie królewski śniadanie! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie!
    A ja dzisiaj jadłam grzanki ze szparagami,mniammmmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to miałaś piękny i pyszny poranek Amber :-)

      Usuń
  3. To ja pakuje sie i przybywam do Ciebie jutro na sniadanie :) Zjadlabym ale samej mi sie robic nie chce...gdyby tak ktos dla mnie, cos... :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe grzanki, pięknie podane :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pychotkowo podane,mniaaam :)
    Miłego weekendu Joasiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko i Tobie również życzę udanego weekendu :-)

      Usuń
  7. Nie odmówiłabym takim grzaneczkom ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Porywam bez mrugnięcia okiem:) Moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie wspaniałe grzanki! ; )
    Czekam na szparagi niecierpliwie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne! Niech ten sezon szparagowy trwa wiecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dużo bym dała za taką kanapeczkę:-) Dzisiaj robię, postanowione:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na takie śniadanie do łóżka ja się piszę. Myślę, że w najbliższy weekend właśnie takie będzie u mnie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Obłędnie wyglądają te grzanki! Koniecznie muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób, a nie będziesz żałować, bo są boskie :-)

      Usuń