niedziela, 18 maja 2014

Rabarbarowy syllabub z kardamonem / Rhubarb syllabub with cardamon



Zbliża się Dzień Mamy, więc pokazuję Wam kolejną propozycję deseru na tę okazję. Znowu syllabub, ale tym razem nie limonkowo-miętowy, jak ostatnio, tylko rabarbarowo - kardamonowy. Równie pyszny i wspaniały, choć trochę bardziej czasochłonny. Zapewniam Was jednak, że warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Zastanówcie się, który z tych syllabubów warto Waszym Mamom sprezentować, a ja w nadchodzącym tygodniu pokażę Wam jeszcze jeden boski deser przygotowany specjalnie na tę okazję. Będzie troszkę bardziej skomplikowany niż te prostotki z bitej śmietany, ale jestem pewna, że Wasze Mamy będą nim zachwycone. 


I'm serving syllabub again, but this time it's not flavoured with limes and mint, as the last that I presented at skoraq cooks,  but with rhubarb and cardamon. I have to admit that it's a bit time-consuming, but still pretty easy to prepare and delish, so it will be a great option for Sunday dessert or a yummy gift for Mother's Day. 








Składniki (3 porcje) scroll down to English version
ok. 200 g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki (najlepiej ten o malinowym kolorze, bo zielony rabarbar da niezbyt ładny kolor)
4 łyżki cukru
0,25 L wody
szczypta kardamonu
250 ml tłustej śmietany (36%)
3 łyżki cukru pudru

1. W garnku umieść rabarbar, wodę i cukier wraz z kardamonem i gotuj na wolnym ogniu aż do uzyskania bardzo gęstego sosu. 
2. Schłodź rabarbarowy sos
3. Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno
4. Wmieszaj w ubitą śmietaną schłodzony sos z rabarbaru, ale nie mieszaj zbyt dokładnie, żeby widać było mazy 
5. Przełóż do pucharków lub kieliszków i schładzaj w lodówce przez około godzinę (można pominąć) 
6. Przed podaniem udekoruj listkami mięty i serwuj z biszkoptami. 

English version
Ingredients (3 servings)
around 200 g rhubarb, chopped (I prefer to use red varieties for better colour)
4 tablespoons of sugar
0,25 L water
pinch of cardamon
250 ml of heavy cream (36%)
3 tablespoons of icing sugar

1. Place rhubarb, sugar, water and cardamon in a pot and simmer until very thick sauce (almost jam) is formed
2. Allow to cool completely
3. Whip cream with icing sugar until stiff 
4. Mix rhubarb sauce in whipped cream. No not mix too much, allow some swirls
5. Place in serving glasses and refrigerate for approximately 1 hour (this step can be omitted)
6. Decorate with mint leaves before serving
7. Serve with lady fingers.




43 komentarze:

  1. Uroczo!
    Lubię takie nietuzinkowe propozycje na rabarbar.
    Chociaż tęskni mi się za babcinym rabarbarowym ciastem z kruszonką...
    Teraz nie ma jeszcze odmiany malinowej,dlatego trzeba wykorzystywać tylko czerwone części łodygi.
    Te zielone na kompot.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i pięknie Amber, narobiłaś mi ochoty na takie babcine ciast. Muszę namówić swoją babcię, bo oczywiście tylko ona robi najpyszniejsze :-)

      Usuń
  2. Mistrzowski deser! Genialnie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje <3

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko.... :) Jaki pyszny deser. Jak Ty cos wymyslisz... :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Geniusz! Rozpływam się...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda zjawiskowo! Extra deserek Joasiu.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda bosko :) Taki prosty do przygotowania, a prezentuje się niezwykle efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie takie desery lubię najbardziej, proste i pyszne i ładnie wyglądające :-)

      Usuń
  7. Boszszsz, zakatujesz mnie....

    OdpowiedzUsuń
  8. Rabarbar i kardamon - jak zwykle trafiasz niezawodnie z połączeniem smaków :).

    OdpowiedzUsuń
  9. raj na ziemi:) nie przeszłabym obojętnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie, prawie jak lody <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Skoro tak, to ja zachęcam do zrobienia sobie takich pyszności :-)

      Usuń
  12. ach zrobię wersje, malinowo gruszkową;] nikt mnie nie powstrzyma!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak to mówią... to niebo w gębie :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne, przymrużam oczy na śmietanę! i poproszę porcyjkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Veggie i dla Ciebie niedługo się coś znajdzie wegańskiego, więc cierpliwości a teraz ciesz się odrobinką bitej śmietany :-) Nikt nie widzi ;-)

      Usuń
  15. Jak dobrze pamiętam, bo oczywiście deser zniknął bardzo szybko, był zaiste przepyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właściwie w komentarzach powiedziano juz wszystko. Ja tylko dodam Jakie to piękne, takie malarskie. Cudnie i uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  17. to jest dopiero pomysł na rabarbar !!! Super, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. przepis mega, warto spróbować. zauważyłam różnicę w przepisie w polskiej i angielskiej wersji. 0, 25 l wody a 0,5 l water..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, bo syllabub jest naprawdę pyszny. A błąd już poprawiony. Dziękuję bardzo za czujność :-)

      Usuń