Nie od dzisiaj wiadomo, że nie mogę się oprzeć szparagom i nawet nie próbuję. Uwielbiam je z prostymi dodatkami, które podkręcają, ale nie zagłuszają ich delikatnego smaku. Jajka w koszulkach są więc idealne. Do tego świeżość cytryny i powstaje przekąska idealna.
It's a well known fact that I'm absolutely crazy about asparagus. I absolutely adore them, especially, when they are served with something that makes them taste better, but doesn't kill their delicate taste. That's why poached eggs are an ideal match, as are lemons. Simple yet delish snack.
ok 20 łodyg szparagów
4 grube plastry cytryny
skórka ze średniej cytryny i kilka kropel soku
łyżka masła
2 najświeższe ze świeżych jajka
łyżka octu
sól i pieprz do smaku
łyżka cedzakowa
1. Szparagi umyj, obierz ich dolną część ze zdrewniałej skórki.
2. Na patelni szybko podsmaż szparagi na maśle wraz z plastrami cytryny. Szparagi muszą być po usmażeniu jeszcze jędrne i twardawe. Pod koniec smażenia skrop kilkoma kroplami soku z cytryny i dopraw odrobiną soli
3. W garnku zagotuj wodę wraz z jedną łyżką octu
4. Rozbij uważnie każde jajko do osobnych miseczek
5. Do gotującej się wody wrzucaj po jednym jajku, jednym, płynnym i stanowczym ruchem. Jeżeli jajko jest świeże, to białko jest zwarte i nic nie powinno się stać.
6. Gotuj jajka w koszulkach od 1 do 2 minut w zależności od wielkości jajek i pożądanego stopnia ugotowania żółtka
7. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i osusz dobrze z wody
8. Na talerzu ułóż szparagi a na nich jajka w koszulkach. Jajka posyp skórką cytrynową, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Udekoruj smażonymi plastrami cytryny.
9. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu
English version
Ingredients (2 servings)
around 20 green asparagus stems
4 thick slices of lemon
zest from one medium sized lemon and few drops of lemon juice
1 tablespoons of butter
2 fresh eggs
2. Na patelni szybko podsmaż szparagi na maśle wraz z plastrami cytryny. Szparagi muszą być po usmażeniu jeszcze jędrne i twardawe. Pod koniec smażenia skrop kilkoma kroplami soku z cytryny i dopraw odrobiną soli
3. W garnku zagotuj wodę wraz z jedną łyżką octu
4. Rozbij uważnie każde jajko do osobnych miseczek
5. Do gotującej się wody wrzucaj po jednym jajku, jednym, płynnym i stanowczym ruchem. Jeżeli jajko jest świeże, to białko jest zwarte i nic nie powinno się stać.
6. Gotuj jajka w koszulkach od 1 do 2 minut w zależności od wielkości jajek i pożądanego stopnia ugotowania żółtka
7. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i osusz dobrze z wody
8. Na talerzu ułóż szparagi a na nich jajka w koszulkach. Jajka posyp skórką cytrynową, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Udekoruj smażonymi plastrami cytryny.
9. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu
English version
Ingredients (2 servings)
around 20 green asparagus stems
4 thick slices of lemon
zest from one medium sized lemon and few drops of lemon juice
1 tablespoons of butter
2 fresh eggs
1 tablespoons of vinegar
salt and freshly ground pepper slotted spoon
1. Wash asparagus and peel lower part of stems
2. On a frying pan heat butter and fry asparagus together with lemon slices. Don't fry for too long though, not to overcook asparagus. At the end of frying season with salt and few drops of lemon juice
1. Wash asparagus and peel lower part of stems
2. On a frying pan heat butter and fry asparagus together with lemon slices. Don't fry for too long though, not to overcook asparagus. At the end of frying season with salt and few drops of lemon juice
3. Boil water with one tablespoon of vinegar
4. Break each egg carefully into separate bowls
5. Slide eggs, one after another into boiling water in one smooth motion. If an egg is fresh, the egg white should be pretty compact and nothing bad should happen.
6. Boil eggs for 1 up to 2 minutes depending on their size
7. Remove eggs from the boiling water with a slotted spoon and dry well
8. Arrange asparagus stems on serving plates and put poached eggs on them. Season with lemon zest, salt and pepper. Decorate the plate with fried lemon slices
9. Serve immediately
4. Break each egg carefully into separate bowls
5. Slide eggs, one after another into boiling water in one smooth motion. If an egg is fresh, the egg white should be pretty compact and nothing bad should happen.
6. Boil eggs for 1 up to 2 minutes depending on their size
7. Remove eggs from the boiling water with a slotted spoon and dry well
8. Arrange asparagus stems on serving plates and put poached eggs on them. Season with lemon zest, salt and pepper. Decorate the plate with fried lemon slices
9. Serve immediately
W prostocie siła :) To danie wygląda po królewsku u jestem pewna że tak smakuje !
OdpowiedzUsuńSmakuje tak samo jak wygląda Łucjo :-)
UsuńPrzepysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńKusisz!
OdpowiedzUsuńKuszę! :-D
Usuńproste i pyszne!:)
OdpowiedzUsuńMasz rację :-)
UsuńI zmysłowo i smacznie;]
OdpowiedzUsuńTrudno się nie zgodzić :-)
UsuńUwielbiam szparagi chyba w każdej postaci i z każdym dodatkiem :D
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tak samo jak ja :-)
Usuńoj, idealna, oj...:)
OdpowiedzUsuńoooojjjj :-)
UsuńUwielbiam maczać je w żółtku!
OdpowiedzUsuńJa też :-D
UsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńSzparagi lubią się z jajkiem.
To chyba najbardziej klasyczne i łatwe połączenie.
Masz rację Amber, łatwe i niezawodne połączenie. Siła prostoty :-)
UsuńPołączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńMasz całkowitą rację :-)
UsuńNie ma co dużo gadać rewelacyjnie proste i doskonale przepyszne :)
OdpowiedzUsuńMasz rację. Nie ma co gadać, trzeba spożywać ;-)
UsuńTak podanym szparagom bym sie nie oparla...nawet bym nie probowala sie opierac :))
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię :)
UsuńWspaniale to wygląda! : )
OdpowiedzUsuńTeż przepadam za szparagami, więc chętnie wypróbuję! :)
Pychotka. *.*
Wypróbuj koniecznie :-)
UsuńAle pyszne śniadanie <3 Tzn. ja bym podała na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie ;)
Zapraszam do mnie na domowe lody - prosty przepis ;)
wenus-lifestyle
Śniadanie, przekąska, kolacja. Jak kto woli, ale masz rację. Takie szparagi to idealne śniadanie. Od razu chce się wstać :-)
UsuńO tak by mi też smakowało, robiłam jajecznicę ze szparagami zielonymi (białe lubię wyłącznie marynowane lub zupę krem), jest pyszna, apetycznie je podałaś.
OdpowiedzUsuńJajecznica to też świetny pomysł :-) Idealna inspiracja przed niedzielnym śniadaniem ;-)
UsuńJednym słowem : Foodporn ! Aż mi ślinianki wariują :D
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię takiej reakcji ślinianek ;-)
UsuńKlasyczne podane i pyszne!
OdpowiedzUsuńOj pyszne, pyszne :-)
UsuńBaaardzo smakowicie wyglądają :)!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńZrobiłam! Wspaniale! Dziękuję!!! :***
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze smakowało :-)
UsuńTo musi być boskie!
OdpowiedzUsuńhmmmm, to jest boskie :-)
Usuńmniam! pycha! i takie piękne zdjęcia! gratuluję!
OdpowiedzUsuńWygląda tak smakowicie, że mam ochotę zrobić sobie przerwę na jakąś przekąskę.
OdpowiedzUsuń