niedziela, 4 maja 2014

Jaglany budyń z rabarbarem / Millet pudding with rhubarb


Pojawił się wreszcie wyczekiwany niecierpliwie rabarbar, a wraz z nim milion pomysłów na jego wykorzystanie. Nie zdradzę Wam na razie, co jeszcze planuję z niego zrobić, ale przypomnę Wam w zamian moje wcześniejsze rabarbarowe dzieła i wynalazki. Absolutnymi hitami ubiegłego sezonu, które na pewno nie wyszły jeszcze z mody były: marmolada rabarbarowo - czekoladowa, ukochane bezy z sosem rabarbarowym, czy pyszne rabarbarowo - kokosowe ciasto. Nie mogło też zabraknąć bezjajecznych lodów rabarbarowych na śmietanie, które były po prostu boskie. W tym roku mam dla Was jeszcze więcej pyszności. Pierwszą z nich jest wegański, zdrowy i przepyszny budyń rabarbarowy. Megaprosty w przygotowaniu, składający się z dosłownie kilku składników i zachwycający. 

As soon as rhubarb appears on the market I have million of recipe ideas. I'm not going to share them yet, but I will refresh some of last-year brilliant ideas. My absolute hits no one were: chocolate and rhubarb marmolade, beloved meringues with rhubarb sauce and delicious coconut and rhubarb cake. Last summer would also not be complete without amazing, eggless rhubarb ice-cream. This year I have more delicious recipes, millet and rhubarb pudding being the first. This dessert is vegan, easy to prepare, healthy and simply amazing. 






Składniki (4 porcje) scroll down to English version
przepis własny
3 średnie łodygi rabarbaru (najlepiej ten o malinowym kolorze, bo zielony rabarbar da niezbyt ładny kolor)
6 łyżek cukru
0,75 L wrzątku
0,5 szklanki kaszy jaglanej
Kilka surowych ziaren kakaowca lub 4 kostki gorzkiej czekolady

1. Umyj rabarbar, odetnij liście i pokrój na 1cm kawałki
2. Kaszę jaglaną bardzo dobrze umyj, żeby pozbyć się goryczy. Ja płuczę ja nawet 10-15 razy, aż woda z płukania stanie się czysta, a nie zabielona
3. Umieść kaszę jaglaną, rabar i cukier w garnku, dolej wrzątku i gotuj na wolnym ogniu dopóki kasza będzie bardzo, bardzo miękka, a wręcz rozgotowana, bo tylko wtedy da się zblendować na gładki budyń. Zajmie to około 20-30 minut. Mieszaj od czasu do czasu, żeby kasza się nie przypaliła
4. Zblenduj wszytko mikserem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. To może chwilkę potrwać. 
5. Udekoruj drobinkami ziarna kakaowca lub posiekaną gorzką czekoladą i podawaj. Opcjonalnie możesz też budyń schłodzić i zaserwować później, ale czekoladą lub ziarnek kakaowca udekoruj budyń tuż przez podaniem  

English version
Ingredients (4 servings) 
my own recipe
3 medium sized rhubarb stems (I prefer to use red varieties for better colour)
6 tablespoons sugar
0,75 L of boiling water
0,5 cup millet 
2 tablespoons of raq cocoa nibs or Kilka surowych ziaren kakaowca lub 4 pieces of dark chocolate. 

1. Wash rhubarb, cut of leaves and cut into 1cm long pieces 
2. Wash millet thoughly in order to remove bitterness. I rinse it even 10 - 15 times until water is clean 
3. Place rhubarb, sugar and millet in a pot, add boiling water and simmer  simmer on a low heat until millet is fully cooked or even overcooked, because only then it will be possible to blend it into smooth pudding. It should take around 20-30 minutes. Stir from time to time so that millet does not stick to the bottom of the pot.
4. Blend until very smooth. It may take a while. 
5. Decorate with cocoa nibs or chopped dark chocolate and serve. Alternatively you can refrigerate your pudding and serve later, but decorate it with cacao nibs or dark chocoalte after refrigeration and just before serving




51 komentarzy:

  1. wygląda świetnie, chętnie bym zjadła taki deser:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro tak, to zachęcam to zrobienia takiego budyniu Justynko :-)

      Usuń
  2. What a lovely and unusual combination! It looks so pretty too!
    Mary

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Unusual yet delicious:-) Thank you Mary for your lovely comment :-)

      Usuń
  3. Jeju ale ma śliczny kolorek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie podany w tych kieliszkach!; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszłam z założenia, że trzeba sobie umilać życie drobiazgami, więc niech i budyń ma ładną oprawę :-)

      Usuń
  5. Mmm, musiał smakować bosko (jak wszystko, co z rabarbarem :)).

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie!
    Z chęcią bym spróbowała...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, dla Ciebie zawsze znajdzie się porcyjka, więc zapraszam :-)

      Usuń
  7. Bardzo ciekawy i smakowity deserek! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do jego zrobienia Kamilo i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  8. Kochana zaszalałaś :) muszę to zrobić, po prostu muszę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu potrzebne jest trochę szaleństwa Łucjo ;-)

      Usuń
  9. Cudowny, uwielbiam wszelkie kreatywne budynie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. Odkąd porzuciłam te torebkowe, co chwila znajduję nowe pyszne pomysły :-)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Skoro pisze to Patyska, to coś w tym musi być :-)

      Usuń
  11. Znowu wspaniała propozycja, kocham takie szybkie przepisy.
    Zdjęcia piękne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do przyrządzenia sobie takiego budyniu, bo jest pyszny :-)

      Usuń
  12. Rabarbar w każdej postaci idealny, więc biorę i uciekam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osz Ty :-P Mam nadzieję, że zostawisz coś dla mnie :-P

      Usuń
  13. nie jadłam rabarbaru od lat bo nie miałam na niego pomysłu, dzięki Tobie już mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudeńko! Przejrzałam Twoje zdjęcia na blogu i przepisy...są rewelacyjne. Jestem naprawdę pod ogromnym wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woow, super, cieszę się, że Ci się u mnie tak spodobało :-)

      Usuń
  15. uwielbiam takie piękne, profesjonalne zdjęcia! często będę tu zaglądać, widać, że nie jesteś amatorką ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wooooow, to jest dopiero pochwała, którą zrobiłaś mi dzień :-)

      Usuń
  16. Siedzę i podziwiam! Podoba mi się przepis jak i zdjęcia. podwójne mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak cudownie podane! Ależ bym zjadła taki budyń, musi być pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały przepis.Koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  19. Musi być pyszny! Nigdy takiego budyniu nie jadłam. Wspaniałe zdjęcia Asiu.Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny. Torebkowe budynie po prostu nie mają szans, a na dodatek jest zdrowy :-) Pozdrowionka ślę Majanko :-)

      Usuń
  20. Co za kolor!
    :) pojęcia nie mam jak to smakuje, ale co za kolor:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to ja w takim razie zachęcam do spróbowania :-)

      Usuń
  21. Odpowiedzi
    1. No co będę ściemniać. Jest pyszny i tyle :-)

      Usuń
  22. Odpowiedzi
    1. Specjalnie użyłam rabarbaru malinowego, żeby uzyskać taki kolor. Przestrzegam przed tym zielonkawym :-)

      Usuń
  23. Bardzo ciekawy przepis i oczywiście cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń