sobota, 29 listopada 2014

Roladki cukiniowe z kozim serkiem / Zucchini rolls with goat's cheese


Wróżby wróżbami, ale pomiędzy laniem wosku, a innym Andrzejkowym zabawami trzeba przecież coś przekąsić, żeby mieć siłę na zabawę do białego rana. Zostawiam więc Wam przepis na pyszne i proste roladki cukiniowe, życzę udanej zabawy i tylko pomyślnych wyników wróżb ;-)

To handle well all magic during partiesand celebrations organized on St. Andrew's Day Eve you cannot be hungry, so I leave you the recipe for a great and simple snack that will be enjoyed during the evening and long into the night. So lets get this party started Folks ;-)





Składniki scroll down to English version
Inspiracja: Palce Lizać 2012
2 średniej wielkości cukinie
ok. 300 g sera koziego
100 g oliwek kalamata lub innych oliwek bez pestek
zioła prowansalskie
ząbek czosnku, drobno posiekany
wykałaczki
olej do smażenia 
sól i pieprz 

1. Pokrój cukinie wzdłuż na cienkie plastry
2. Każdy plaster cukinii posmaruj cienką warstwą oleju i smaż partiami na rozgrzanej patelni z dwóch stron aż do zrumienienia a następnie odstaw do ostygnięcia
3. Wymieszaj kozi serek z ząbkiem czosnku i ziołami prowansalskimi oraz ewentualnie solą i pieprzem
4. Posmaruj każdy usmażony plastrem cukinii cienką warstwą doprawionego serka koziego
5. Na samym wierzchu połóż dwie oliwki, zwiń ciasno w roladkę i wbij wykałaczkę, żeby roladka się nie rozpadła

English version

Ingredients
Inspiration: Palce Lizać, 2012
2  zucchinis, medium size
around 300 g  goat's cheese
100 g  kalamata olives, or any other variety, pitted 
provancal herbs
clove of garlic, finely chopped
toothpicks 
rice oil for frying
salt and pepper

1. Thinly slice zucchinis lenghtwise 
2. Spread a thin layer of oil on both sides of each zucchini slice and fry on hot frying pan on both sides until slightly brown. Allow to cool
3. Mix goat's cheese with provancal herbs, clove of garlic and optionally also with salt and pepper 
4. Spread a thin layer of seasoned goat's cheese on each  fried zucchini slice 
5. Place two olives on top and gently roll zucchini slice. Secure with a toothpick inserted in the middle of the roll and serve.

27 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Doskonałe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł idealny na imprezy, ja jadłabym na pewno; D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już nie wróżę sobie z fusów, czy bucików...
    Za to chętnie zjadłabym takie roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam. Kiedyś miałam okazję jeść takie roladki, bardzo mi smakowały. Pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam podobne, ale nie z serem kozim i też mi bardzo smakowały...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności!
    Podałaś tu wszystko co lubię.

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam kozi ser! super przystawka lub przekąska :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię :) Ale chyba jeszcze bardziej takie z bakłażana z nadzieniem z orzechów - dawali nam w Gruzji, muszę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  9. rewelacyjne na imprezę andrzejkową i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne, eleganckie roladki. Podobają mi się bardzo.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smaczne te Twoje roladki. Idealny przepis na spotkanie ze znajomymi:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tego przepisu po prostu nie da się nie lubić!

    OdpowiedzUsuń
  13. Podobne roladki robiłam z serkiem krowim... Twoja wersja bardzo podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszniutkie, myślę, że na nadzienie można mieć tysiące pomysłów i zawsze będzie super smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny pomysł! Chętnie bym ich spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  16. Niby takie proste, ale zrobilo na mnie ogromne wrazenie... to chyba to pierwsze zdjecia. Taki nocny napad chetki na jedzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wyglądają :) A ten kozi serek to taki kanapkowy czy to ma być rolada? Chętnie bym zrobiła, dlatego pytam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucjo, ja użyłam serka kanapkowego, bo łatwo go rozsmarować na plastrach cukinii. Z roladą byłoby trudniej :-)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, tak myślałam ale wolałam się upewnić :D Będę je robiła!

      Usuń
  18. I roladki i ciasteczka lawendowe pycha ale chyba jednak roladki. Jestem raczej słonolubna. Choc ciasteczka nęcą niezwykle. Ot i taki ze mnie osiołek co zdecydować się nie może :(

    OdpowiedzUsuń
  19. Boskie roladki, idealne na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam je! Dodaję jeszcze po kawałku suszonego pomidora i kawałki np.roszponki.

    OdpowiedzUsuń
  21. Prześliczne!
    Wypieki PÓŁnocy uwielbiam i najchętniej wypiekam na święta.

    OdpowiedzUsuń