niedziela, 28 listopada 2010

żydowskie makaroniki migdałowe

Żydzi zwykle nazywają te ciasteczka makaronikami, choć pewnie Laduree by się obraził. Jak większość specjałów wychodzących spod mojej ręki są proste i szybkie w przygotowaniu no i przede wszystkim przepyszne. Połączenie bezy i migdałów jest dla mnie połączeniem po prostu idealnym i jakże luksusowym. Te, które widzicie na zdjęciu zniknęły w mgnieniu oka. Niestety nie został jeden, najdrobniejszy nawet okruszek. Trudno, trzeba będzie upiec je jeszcze raz :-)

Składniki (18 sztuk)
225 g mielonych migdałów
175 g drobnego cukru
2 białka
szczypta soli

1. Ubij sztywną pianę z białek i szczypty soli
2. Dodaj cukier i i ubijaj dopóki nie powstanie błyszcząca i sztywna masa bezowa
3. Do masy bezowej ostrożnie wmieszaj mielone migdały
4. Za pomocą łyżki, lub łyżki do lodów wykładaj małe porcje ciasta na makaroniki na papier do pieczenia
5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 - 12 minut


Korzystałam z książki kucharskiej, z serii Z kuchennej półeczki, pt. "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen.

12 komentarzy:

  1. Fajnie wyglądają, tak świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne białe kuleczki! Dobrze wpisują się w obecny klimat.No i muszą być pyszne.Chętnie bym Ci klika porwała...

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają jak otulone śniegowym puchem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają jak śniegowe kuleczki - cudowne! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak , tak takie śniegowe kulki , bardzo nastrojowe

    OdpowiedzUsuń
  6. z migdałami już sobie wyobrażam ten cudny smak!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają! Jedyne makaroniki jakie robiłam do tej pory to z maki orzechowej...następnym razem spróbuję z migdałami :))
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm... bardzo smakowite ciasteczka i chetnie bym sobie je schrupala:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądaja pyszniutko, bardzo lubię migdały :)

    OdpowiedzUsuń
  10. w ogóle się nie dziwię, że szybko zniknęły. rewelacja!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Zimowo :) Lubię jak jeszcze sie ciągną w środku. Ciasteczka z orzechów sa najpyszniejsze ze wszystkich! :)

    OdpowiedzUsuń