wtorek, 25 marca 2014

Pizza z pieczonymi ziemniakami i śmietaną / Pizza with baked potatoes and creme fraiche



Gorąca pizza z pieczonymi ziemniakami, serwowana ze świeżym koperkiem i zimną, kwaśną śmietaną, to gratka dla wegetarian, którym znudziły się już klasyczne, włoskie odmiany bezmięsnych pizz. Choć Włoch wykrzyczałby zapewne, że to zamach na jego narodowe danie, to ja uznaję, że to jednak pizza, choć w konwencji fusion.

Hot pizza with baked potatoes, served straight from the oven, eaten with fresh dill and a dollop of cold creme fraiche is a great choice for vegetarians that are already bored with classical versions of meatless pizzas. Although it's not a traditional Italian recipe, it's simple and delicious. 






Składniki na ciasto do pizzy (2 małe pizze, czyli danie dla 2 osób) scroll down for English
przepis na ciasto do pizzy Jima Laheya 
250 g mąki pszennej (ja użyłam 200 g mąki białej i 50 g mąki pełnoziarnistej)
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli

Składniki na wierzch pizzy
przepis własny
ok. 4 ziemniaków  średniej wielkości, obranych
2 ząbki czosnku
ok. 200 g startego sera cheddar (można użyć innego sera żółtego)
kilka gałązek świeżego koperku
100 ml kwaśnej śmietany

1. Na około 9-12 godzin przed pieczeniem pizzy wymieszaj składniki na ciasto w misce, przykryj ściereczką i odstaw
2. Po 9-12 godzinach leżakowania ciasta ustaw piekarnik na 250°C 
3. Podgotuj ziemniaki przez około 10 minut - żeby były prawie miękkie, ale  nie rozgotowane
4. Pokrój ziemniaki w plastry - nie za cienkie, nie za grube, ok. 3 mm
5. Podsypując blat odrobiną mąki uformuj dwa cienkie, okrągłe placki z wyrośniętego ciasta na pizzę i ułóż je na papierze do pieczenia, lub na specjalnej foremce do pieczenia pizzy
6. Połową sera posyp dwa spody do pizzy
7. Na serze połóż cienkie plasterki czosnku oraz podgotowane ziemniaki pokrojone w plastry
8. Posyp resztą startego sera cheddar
9. Piecz przez 8 - 10 minut pilnując, żeby ser się nie przypalił za bardzo 
10. Podawaj ze świeżym koperkiem i kleksami zimnej, kwaśnej śmietany 


English version
Ingredients for pizza dough (2 small pizzas, ie. 2 servings) 
Jim Lahey's recipe for pizza dough
250 g white flour (I used 200 g of white flour and 50 g of whole wheat flour)
175 g water
1/8 teaspoon of dry yeast 
1 teaspoon of salt 

Ingredients for pizza topping
my own recipe
4 medium sized potatoes, peeled
2 cloves of garlic
around 200 g of grated cheddar cheese (you can use other varieties of cheese)
fresh dill
100 ml creme fraiche

1. 9-12 hours before pizza baking mix all ingredients for pizza dough and set aside in a bowl covered with clean cloth , at room temperature.
2. After 9-12 hours during which pizza dough was resting, set the temperature in your oven for 250°C 
3. Precook potatoes for approximately 10 minutes. They can't be overcooked
4. Slice potatoes (slices should be not too thin and not too thick - around 3mm)
5. Shape pizza dough into two pizzas (sprinkling with a bit of flour if necessary) and arrange on parchment paper or special dish for baking pizza.
6. Sprinkle pizzas with half of grated cheddar
7. Arrange garlic, very thinly sliced as wel as slices of potatoes 
8. Sprinkle with the rest of grated cheddar cheese
9. Bake for 8 - 10 minutes taking kare not to burn the cheese
10. Serve with fresh dill and a dollop of cold creme fraiche 

46 komentarzy:

  1. Ale mi na taką narobiłaś ochoty! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto ją sobie upiec, więc to dobrze, że narobiłam Ci ochoty :-)

      Usuń
  2. ciekawy pomysł na pizzę:) wygląda nieziemsko:) porywamy po kawałku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostawcie choć kawałek dla mnie :-)

      Usuń
  3. A niech sobie krzyczą. Wygląda znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, niech krzyczą! hehehehe

      Usuń
  4. Niech se Włoch swoją pizzę wsadzie, toż to nasz rodzimy podpłomyk! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka ładna ta Twoja pizza Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna, szkoda tylko że tak długo rośnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie, wbrew pozorom to spora zaleta. Mieszam ciasto rano, wychodzę do pracy, a jak wracam, to w pół godziny mam gotową pyszną pizzę domową prosto z piekarnika :-)

      Usuń
    2. I dobrze, bo to praktyczny sposób na domową pizzę w pół godziny :)

      Usuń
  7. Wygląda doskonale, załapię się na kawałek :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Jako mięsożerca byłabym zachwycona taką wersją pizzą. Nie widzę powodu żeby jakikolwiek Włoch wnosił pretensje. Zresztą przetestuję znajomego Sycylijczyka na taka okoliczność i niech tylko spróbuje kręcić nosem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ciekawa jestem, co Sycylijczyk powie :-D

      Usuń
  9. Normalnie dorwalabym sie do tej pizzy i nie zostawilabym ani okruszka, o! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj do skoraqa. To tydzień pizzy, więc jest jej tyle, że coś by i dla mnie zostało ;-)

      Usuń
  10. Takiej pizzy jeszcze nie widziałam, a wygląda tak smacznie!: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ona nie tylko smacznie wygląda, ale tak samo smacznie smakuje :-)

      Usuń
  11. Pochodzę ze stolicy ziemniaka a o takiej pizzy nie słyszałam do tej pory. Koniecznie muszę ją wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł jest autorski. Nie wiem, czy ktoś robił już taką pizzę, ale mogę napisać, że jest warta wypróbowania, oj tak :-)

      Usuń
  12. Pysznie i treściwie :D Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczna:) nie jadłam jeszcze ziemniaczanej.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznaaa!
    Ziemniaczane ciasto uwielbiam.
    I z tego powodu nazwałabym ją dyplomatycznie tartą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Genialny pomysł Amber. A więc tarta :-)

      Usuń
  15. Pizza z ziemniakami? Biorę kawałek ;) ostatnio robiłam swoją pierwszą i nie zawaham się robić kolejnych. Wersja taka również przypadła mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że złapałaś bakcyla. Domowe pizze są pyszne, bo można je napakować naprawdę bardzo kreatywnie :-) Ja zachęcam do tej, ziemniaczanej i do kolejnej. Przepis jeszcze dzisiaj na blogu :-)

      Usuń
  16. Przyznam się szczerze, że takiej pizzy nigdy nie jadłam i nawet nie wpadłabym na takie połączenie. Pieczone ziemniaki z dodatkiem sera i śmietany... o matko, to musi być pyszne!!! Kapitalny pomysł!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to jest pyszne. Była tak dobra, że zjadłam tej pizzy dużo więcej niż powinnam :-)

      Usuń
  17. pizza fusion! <3
    jak lubię mięsne, tak Twoją zjadłabym calutką nic a nic się nie dzieląc ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nawet okruszka byś mi nie zostawiła...? ;-)

      Usuń
  18. Swietna propozycja, jadłam pizzę z ziemniakami, bardzo smaczna i wcale nie wbrew sztuce kulinarnej Włochów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skoro nie wbrew sztuce kulinarnej Włochów, to jeszcze lepiej :-)

      Usuń
  19. Zapowiada się smakowicie! Chętnie porwałabym choć kawałeczek...!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmmm, nie ma już nawet najdrobniejszego okruszka :-(

      Usuń
  20. Jadłam taką! Pyszna. Ostatnio nawet pokazywali podobną w jakimś programie kulinarnym. Kremowe ziemniaki i tłusta śmietanka ;-) <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj rozmarzyłam się. Dawno nie jadłam tej pizzy, więc znowu ślinka mi pociekła :-)

      Usuń