niedziela, 27 kwietnia 2014

Curry z tofu i ananasa / Pineapple and tofu curry


Proste, pożywne, zdrowe i słonecznie żółte, a na dodatek pięknie pachnące i zupełnie wegańskie. Curry z tofu i ananasa jest wiosennie świeże, słodko - kwaśne a na dodatek przygotowuje się je dosłownie w kilka minut. Ja do przyrządzenia tego dania używam ananasa świeżego, ze względu na jego orzeźwiający smak, ale można też dodać ananasa z puszki, choć efekt końcowy będzie troszkę inny, bo zapuszkowane owoce są dodatkowo słodzone, więc świeżość zniknie a zamiast niej pojawi się dość wyraźna słodka nuta.    

Easy, delicious and aromatic curry that is also, by coincidence, vegan. It's one of my favourite recipes, that I prepare for lunch or for dinner quite often. It's ready in minutes and I like it for its refreshing taste. I suggest that you use fresh pineapple, because canned fruits are quite often sweetened and the end result if less refreshing and more sweet that curry prepared from fresh pineapple. 




Składniki (2 porcje) scroll down to English version
200 g tofu, pokrojone w kostkę
ćwiartka dużego, dojrzałego ananasa (można użyć ananasa z puszki), obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę 
2 łyżeczki curry
szczypta kurkumy
sól
cebula drobno posiekana
olej ryżowy
200 ml mleczka kokosowego
garść rodzynek
garść orzechów nerkowca (opcjonalnie)

1. Cebulę lekko podsmaż na oleju z odrobiną soli. 
2. Podczas duszenia dodaj curry i kurkumę i pozwól, żeby się podsmażyły przez kilka chwil wraz z cebulą. Nie pozwól, żeby przyprawy się przypaliły, bo zgorzknieją
3. Dodaj tofu i podsmażaj jeszcze przez chwilkę
4. Dodaj ananasa, rodzynki, orzechy i mleczko kokosowe i gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, aż wszystko się podgrzeje a smaki się połączą
5. Jeżeli potrzeba, dopraw solą i podawaj, najlepiej z ryżem basmati 

English version
Ingredients (2 serving) 
200 g tofu, cubed 
quarter of big and ripe pineapple (alternatively you can use canned pineapple), peeled and cubed 
2 teaspoons of curry powder
a pinch of turmeric
onion, finely chopped
rice oil
200 ml coconut milk 
handfull of raisings
handful of cashews (optionally)

1. Sautee onion with rice oil and a bit of salt.   
2. Add curry and turmeric and sautee, stirring constantly, taking care not to burn spices
3. Add tofu and sautee for few more moments
4. Add pineapple, raisings, cashews and coconut milk and simmer on a low heat for few minutes so that tastes and aromas have the chance to mix wel.
5. Season with salt if necessary and serve, preferably with basmati rice 

38 komentarzy:

  1. Interesujące i bardzo energetyczne w kolorystyce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetne curry! : )
    Z pewnością by mi smakowało takie połączenie. : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Intuicja dobrze Ci podpowiada, ja nie mam wątpliwości, że by Ci zasmakowało :-)

      Usuń
  3. Rewela, i jeszcze z basmati - niom!

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam tofu, ale ostatnio mam ochotę spróbować. wersja curry mi się podoba - to moja ulubiona przyprawa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma więc na co czekać, tylko zabierać się za gotowanie ;-)

      Usuń
  5. OOh..tak tofu moja ostatnia milosc <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro tak, to warto przygotować takie curry :-)

      Usuń
  6. Uwielbiam tofu! Koniecznie muszę ja tak przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładne zdjęcia, curry na pewno też smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Curry zaiste jest smaczne a nawet pyszne :-)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. No to super. Teraz tylko trzeba upichcić i gotowe :-)

      Usuń
  9. Mniam, choć chyba wolałabym z kurczaczkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersja a kurczakiem też dobra :-) Wiem, bo sprawdziłam :-)

      Usuń
  10. genialne curry:) sama bym wszamała, nawet z samej ciekawości do tofu, którego nie próbowałam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro tak, to naprawdę zachęcam, bo to curry jest przepyszne :-)

      Usuń
  11. Świetny ma kolor! Ja tofu jeszcze nie próbowałam mówiąc szczerze, ale jeśli tylko spróbuję w końcu to na pewno wykorzystam Twój przepis: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam i do tego dania i do tofu także :-)

      Usuń
  12. Wygląda przepysznie i bardzo wiosennie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdradzę w sekrecie, że smakuje tak jak wygląda :-)

      Usuń
  13. Bardzo ciekawie wygląda to curry, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie dość, że musi wspaniale smakować to jeszcze obłędnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Potwierdzam, że smakuje rewelacyjnie :-)

      Usuń
  15. Cudowne, smaczne i słonecznie żółte. :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic dodać, nic ująć :-) Pozdrawiam cieplutko Majanko :-)

      Usuń
  16. Curry palce lizać! za tofu nie przepadam, ale już zastąpiłam je piersią ;] kiedy ja tak tęsknie za mięsem już!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kurczakiem też pycha :-) Wiem, bo sprawdzałam :-)

      Usuń