Kandyzowana skórka pomarańczowa jest niezastąpiona w wielkanocnych i bożonarodzeniowych wypiekach, o czym przekonacie się już niedługo, bo mam dla Was pysznie pomarańczowy świąteczny deser, który pokażę już wkrótce. Domowa skórka oczywiście jest najlepsza, bo nie dość, że przygotowuje się ją w bardzo łatwo, to na dodatek mamy pewność, że jest ona przed kandyzowaniem porządnie wyszorowana i doczyszczona. Tak przygotowana skórka pomarańczowa nadaje się też oczywiście nie tylko do deserów, ale i do podjadania :-)
Candied orange peel is not only a great bittersweet snack, but also a great addition to all Easter and Xmas desserts. Of course it can be bought, but it is also unbelievably easy to prepare at home, so why not preparing a big batch of the most delicious and aromatic candied peel ever.
inspiracja: Palce lizać 2013
Skórka obrana z 5 dużych pomarańczy
1 szklanka cukru
1. Wyszoruj porządnie pomarańcze i sparz wrzątkiem
2. Obierz obieraczką do warzyw skórkę z wszystkich pomarańczy. Obieraj jak najcieniej się da, bo im mniej białej części skórki tzw.... tym lepiej, bo to ona właśnie zapewnia charakterystyczną goryczkę
3. Pokrój obrane skórki z cienkie paski, albo tak jak ja w bardzo drobną kostkę
4. Wrzuć skórkę pomarańczową do wrzątku i gotuj przez 15 minut
5. Odcedź, umieść w garnku ponownie, zalej szklanką wody i wsyp szklankę cukru
6. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania gęstego syropu
7. Jak syrop jest już bardzo gęsty i obkleja skórkę pomarańczową, przełóż skórkę na sitko
8. Poczekaj aż cały dodatkowy syrop się odcedzi, przełóż skórkę na papier do pieczenia rozkładając luźno, żeby skórka się ze sobą nie posklejała i odstaw do całkowitego zastygnięcia.
English version
Ingredients
inspiration: Palce lizać 2013
Peel from 5 big oranges
1 cup of sugar
1. Wash oranges thoroughly and blanch them with boiling water
2. Peel peel from oranges. Peel as thinly as possible, trying to peel without the white part of peel that is bitter.
3. Cut peel into thin slices, or into small cubes, according to preferences
4. Place orange peel in a pot, cover with boiling water and simmer for 15 minutes.
5. Drain, place again in a pot, add 1 cup of water and 1 cup of sugar
6. Simmer on a low heat, stirring occasionaly, until the syrup thickens
7. When syrup thickens, drain orange peels
8. Wait until all syrup is draines, arrange orange peel loosely on parchment paper until it sets.
Nie przepadam za smakiem takiej skórki, zawsze ją ze wszystkiego ściągam ale trzeba przyznać, że daje ładną ozdobę ;)
OdpowiedzUsuńJa mam podobnie z rodzynkami ;-)
Usuńdomowa to domowa :) zawsze najlepiej smakuje!
OdpowiedzUsuńMasz rację Łucjo :-)
UsuńLubię, lubię :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię :-)
UsuńZdecydowanie domowa jest najlepsza :D
OdpowiedzUsuńZgadzam się całkowicie :-)
UsuńTaka domowa to świetna sprawa. Piękne zdjęcia robisz, cudowne !
OdpowiedzUsuńDziękuję Majanko pięknie :-)
UsuńPiękne te słoiczki!
OdpowiedzUsuńSkórki cytrusowej używam najwięcej zimą,bo pasuje mi bardzo do zimowych deserów i napojów.
Wiosną resztki po prostu wyjadam!
Oj tak, zimowa pora, to też pora skórki pomarańczowej :-)
Usuńteż robię sama skórkę w domu:)
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze, bo domowa najlepsza :-)
UsuńSzkoda, że tylko ja ją lubię w domu, bo zrobiłabym jej cały zapas; D
OdpowiedzUsuńZawsze możesz zrobić cały zapas...dla siebie ;-)
UsuńW zimę narobiłam kilka słoików :) niezastąpiona do bab i keksów :)
OdpowiedzUsuńi do jeszcze czegoś..., ale o tym za kilka dni :-)
UsuńStrasznie lubie skorke kandyzowana :) Nie tylko w wypiekach. Porywam jeden sloiczek ;)
OdpowiedzUsuńPorywaj, mam jednak nadzieję, ze zostawisz trochę, żebym mogła z niej zrobić świąteczne desery ;-)
UsuńCudowna :)
OdpowiedzUsuńMasz rację :-)
UsuńUwielbiam domową skórkę kandyzowaną :)
OdpowiedzUsuńJaaaa teeeż :-)
UsuńMniam <3 nie mogę się doczekać tego deseru! :)
OdpowiedzUsuńCierpliwości Sosna, już wkrótce i to najprawdopodobniej dwa :-)
Usuńna święta niezastąpiona:)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńOczywiście też robię, ale nieco inaczej, i dlatego każdy nowy przepis, to następne doświadczenie .
OdpowiedzUsuńMasz rację. Jest milion sposobów i każdy dobry :-)
Usuńa my jeszcze nie robiłyśmy ale zbieramy się :) pięknie zaprezentowana :)
OdpowiedzUsuńZabierzcie się koniecznie :-)
UsuńDomowa skórka pomarańczowa jest najlepsza. Też robię sama w domu. Nie zajmuje wiele pracy, a wzbogaca smak wielu dań.
OdpowiedzUsuńMasz absolutną rację - skórka wspaniale wzbogaca smak wielu potraw :-)
UsuńAleż piękne wyglądają, jak kryształki bursztynu, które kiedyś można było kupić nad morzem. Kupić w celu zalania spirytusem na butsztynówkę :)
OdpowiedzUsuńA DżemDżusowi wszystko kojarzy się kulinarnie jak widzę ;-)
UsuńŚwietny sposób zwłaszcza na Święta ;)
OdpowiedzUsuńMasz rację :-)
Usuń