Domowy zakwas to naprawdę nic trudnego. Tylko kilka podstawowych składników i gotowe. Do Świąt jeszcze tydzień, więc spokojnie zdążycie go nastawić, bo to naprawdę chwila, a dzięki niemu będziecie się mogli cieszyć w święta najlepszym żurkiem na świecie, bo swoim własnym. Część z Was zdziwi się, że nie dodaję do swojego zakwasu skórki żytniego chleba razowego, ale obecnie naprawdę ciężko jest kupić prawdziwy, nieoszukany chleb razowy na zakwasie, a tylko na takim chlebie zakwas może się udać. Dlatego opieram swój żurkowy zakwas na samej mące i odrobinie zakwasu chlebowego. Jeżeli nie macie zakwasu chlebowego to nic, bo można go spokojnie pominąć, wydłużając tylko proces zakwaszania mąki z 2 do 5 dni.
Soured rye flour is traditionally prepared just before Easter in Poland and it is a main ingredients of Easter sour rye soup, recipe for which I will show in a couple of days. It's easy to prepare, although a bit time consuming, but definitely worth giving a try.
Składniki (1 L zakwasu) scroll down to English version
Inspiracja: klik
1 szklanka mąki żytniej razowej
3 szklanki letniej wody
5 ziaren ziela angielskiego
2 duże liście laurowe
2 - 3 duże ząbki czosnku, obrane
5 ziarenek pieprzu czarnego
opcjonalnie: 1 łyżka żytniego zakwasu na chleb - przyspieszy powstawanie zakwasu na żurek
1. W dużym słoju umieść mąkę i zalej letnią wodą i dobrze wymieszaj
2. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, pieprz czarny oraz żytni zakwas chlebowy, jeśli go używasz i jeszcze raz dobrze wymieszaj
3. Przykryj słój, ale nieszczelnie. Ja przykryłam grubą ściereczką, żeby był dostęp powietrza i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni jeżeli dodany został zakwas chlebowy lub na 4-5 dni jeżeli zakwasu chlebowego nie dodano. Pierwszego dnia zamieszaj go raz czy dwa, ale później daj mu spokój. Zakwas jest gotowy kiedy ma kwaśny smak i zapach
4. Kiedy zakwas jest gotowy usuń wszystkie przyprawy, ewentualnie rozlej do mniejszych słoików lub butelek, przykryj ale nieszczelnie i wstaw do lodówki. Może tam przebywać przez mniej więcej 2 tygodnie.
English version
Ingredients(1 L)
Inspiration: click
1 cup of whole wheat rye flour
3 cups of lukewarm water
5 grains of allspice
2 big bay leaves
2 - 3 big garlic cloves, peeled
5 black peppercorns
optionally: 1 tablespoon of rye sourdough bread starter - soured rye flour will be produced faster if adding it
1. In a big glass jar place whole wheat rye flour and lukewarm water and mix well
2. Add allspice, bay leaves, garlic, blach papper and rye sourdough starter if using it and mix everything well.
3. Cover, but not tighlty, preferably with a thick dishcloth so that air access is maintained and place in warm place for 2-3 days if you added rye sourdough starter or for 4-5 days if you didn't add rye sourdough starter. Mix one or two times the soured rye flour on the first day of resting, but then leave it alone. Sour rye flour is ready when it has sour smell and taste.
4. When soured rye flour is ready, remove all spices and garlic, cover but not tightly to maintain air access and refrigerate for up to 2 weeks.
Wiadomo,że żur tylko na własnym zakwasie!
OdpowiedzUsuńNie może przecież być inaczej :-)
UsuńTeż dziś nastawiłam, też z tego przepisu :) Zobaczy się, czy się uda... Tylko ja dodałam jeszcze dwie łyżki zakwasu żytniego.
OdpowiedzUsuńMusi się udać! U mnie wystarczyła jedna łyżka zakwasu chlebowego i po dwóch dniach zakwas był gotowy, ale sądzę, że ilość dodanego zakwasu nie ma tu wielkiego znaczenia :-)
UsuńAle będziesz miałą pyszną zupkę na wielkanocnym stole... Super!
OdpowiedzUsuńTy też możesz taką mieć :-)
UsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie lubię żurku :(
OdpowiedzUsuńJa też nie lubiłam do momentu, kiedy spróbowałam tego na domowym zakwasie :-)
UsuńDziękuje po raz kolejny za przypomnienie...że to już pora na zakwas:)
OdpowiedzUsuńPolecam się na przyszłość :-)
UsuńMój już dojrzewa :) na święta będzie w sam raz !
OdpowiedzUsuńTo świetnie. U Ciebie też będzie więc pyszny żur :-)
UsuńU mnie zakwas już nastawiony i nie mogę się doczekać żurku :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuńbędzie żur:D wypas!
OdpowiedzUsuńNie ma innej możliwości. Musi być wypas :-)
UsuńDzisiaj nastawiam swój:-)
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze Marzenko :-)
UsuńJak wszyscy to ja też zrobię :)
OdpowiedzUsuńNie będziesz żałować :-)
UsuńUwielbiam żurek na domowym zakwasie. U mnie też będzie. :)
OdpowiedzUsuńTaki najlepszy, więc nie dziwi mnie, że i u Ciebie będzie :-)
UsuńJa też już dawno zrezygnowałam z kupnych żurków, od kilku lat robię żurek na własnym zakwasie. Tym razem wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZachęcam, bo jest prosty do zrobienia i rewelacyjnie wychodzi :-) Żurek przygotowany na nim jest przepyszny :-)
UsuńU mnie już stoi :D
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze :-)
UsuńU mnie żurek gotuje mama :P Ja w tym roku odpowiadam za smakołyki i zapraszam do siebie Zapraszam do siebie na babkę, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady
OdpowiedzUsuńWidzę, że w każdej rodzinie jest podział :-)
Usuńizomorfia3
OdpowiedzUsuńMój tegoroczny zakwas na żurek jest z Twojego przepisu :)
Cieszę się :-)
Usuń