Właśnie rozpoczyna się sezon na świeżość. To jest ten okres w roku, który lubię najbardziej. Stragany uginają się pod rabarbarem, szparagami, szpinakiem i wiosennymi nowalijkami. To ten moment, na który czekam z utęsknieniem całą zimę. Jak tylko widzę na targu pierwsze polskie szparagi, zaczynam ich pożądać całą sobą i wszystkimi swoimi kubkami smakowymi. A jak już je mam, to się nimi cieszę, bo wiem, że sezon nie potrwa długo. Najpierw zajadam je więc świeże, bez dodatków, rozkoszując się ich chrupkością i lekko słodkawym smakiem, a dopiero potem dodaję do nich coś jeszcze. Tym razem połączyłam je z kontrastującą kolorystycznie czerwoną cebulą a wszystko zaaranżowałam na cienkiej jak pergamin, chrupiącej pizzy. Wyszło pysznie i nie tylko ja to potwierdzę, ale jak pewnie się spodziewacie, to nie koniec szparagowych szaleństw. Kolejne już wkrótce :-)
If you like asparagus as much as I do, this pizza will be perfect for you. Delicious, full of spring aromas and textures is also crispy, because of the pizza dough that is extremely thin, as truly Italian pizza should be. It's simply delicious and I'm not the only one that can confirm that :-)
Składniki na ciasto do pizzy (2 małe pizze, czyli danie dla 2 osób) scroll down for English
przepis na ciasto do pizzy Jima Laheya
250 g mąki pszennej
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli
Składniki na wierzch pizzy
inspiracja: klik
16-20 łodyg szparagów
2 duże czerwone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
200 g serka śmietankowego (e.g. Philadelphia albo coś w tym stylu)
sól i pieprz
16-20 łodyg szparagów
2 duże czerwone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
200 g serka śmietankowego (e.g. Philadelphia albo coś w tym stylu)
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
ok. 100 g startego sera cheddar
1. Na około 9-12 godzin przed pieczeniem pizzy wymieszaj składniki na ciasto w misce, przykryj ściereczką i odstaw
2. Po 9-12 godzinach leżakowania ciasta ustaw piekarnik na 250°C
3. Podsypując blat odrobiną mąki uformuj dwa cienkie, okrągłe placki z wyrośniętego ciasta na pizzę i ułóż je na papierze do pieczenia, lub na specjalnej foremce do pieczenia pizzy
4. Szparagi umyj, obierz ich dolną część ze zdrewniałej skórki. Przekrój je wzdłuż i pokrój na około 3 cm kawałki.
5. Serek śmietankowy wymieszaj z roztartym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
1. Na około 9-12 godzin przed pieczeniem pizzy wymieszaj składniki na ciasto w misce, przykryj ściereczką i odstaw
2. Po 9-12 godzinach leżakowania ciasta ustaw piekarnik na 250°C
3. Podsypując blat odrobiną mąki uformuj dwa cienkie, okrągłe placki z wyrośniętego ciasta na pizzę i ułóż je na papierze do pieczenia, lub na specjalnej foremce do pieczenia pizzy
4. Szparagi umyj, obierz ich dolną część ze zdrewniałej skórki. Przekrój je wzdłuż i pokrój na około 3 cm kawałki.
5. Serek śmietankowy wymieszaj z roztartym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
6. Podpiecz spód do pizzy przez około 5 minut w rozgrzanym piecu
7. Wyjmij spód do pizzy z piekarnika, rozsmaruj serek śmietankowy. Na serku rozłóż szparagi i czerwoną cebulę.
8. Posyp starym serem cheddar
9 Piecz jeszcze przez 5 - 10 minut pilnując, żeby pizza się nie przypaliła
English version
Ingredients for pizza dough (2 small pizzas, ie. 2 servings)
Jim Lahey's recipe for pizza dough
250 g white flour
175 g water
1/8 teaspoon of dry yeast
1 teaspoon of salt
Ingredients for pizza topping
7. Wyjmij spód do pizzy z piekarnika, rozsmaruj serek śmietankowy. Na serku rozłóż szparagi i czerwoną cebulę.
8. Posyp starym serem cheddar
9 Piecz jeszcze przez 5 - 10 minut pilnując, żeby pizza się nie przypaliła
English version
Ingredients for pizza dough (2 small pizzas, ie. 2 servings)
Jim Lahey's recipe for pizza dough
250 g white flour
175 g water
1/8 teaspoon of dry yeast
1 teaspoon of salt
Ingredients for pizza topping
2 cloves of garlic
salt and pepper
around 200 g of cream cheese (e.g. Philadelphia)
around 100 g grated cheddar cheese
1. 9-12 hours before pizza baking mix all ingredients for pizza dough and set aside in a bowl covered with clean cloth , at room temperature.
2. After 9-12 hours during which pizza dough was resting, set the temperature in your oven for 250°C
3. Shape pizza dough into two pizzas (sprinkling with a bit of flour if necessary) and arrange on parchment paper or special dish for baking pizza.
salt and pepper
around 200 g of cream cheese (e.g. Philadelphia)
around 100 g grated cheddar cheese
1. 9-12 hours before pizza baking mix all ingredients for pizza dough and set aside in a bowl covered with clean cloth , at room temperature.
2. After 9-12 hours during which pizza dough was resting, set the temperature in your oven for 250°C
3. Shape pizza dough into two pizzas (sprinkling with a bit of flour if necessary) and arrange on parchment paper or special dish for baking pizza.
4. Wash asparagus, peel the lower part os stem, cut lengthwise and then chop into 3cm long pieces.
5. Mix cream cheese with grated garlic and season with salt and pepper
5. Mix cream cheese with grated garlic and season with salt and pepper
6. Prebake the pizza dough for around 5 minutes in the heated oven.
7. Remove pizza dough from the oven, spread cream cheese on top and arrange red onion and asparagus.
8. Sprinkle with cheddar cheese
9 Bake for 5 - 10 minutes, taking care not to burn the pizza.
7. Remove pizza dough from the oven, spread cream cheese on top and arrange red onion and asparagus.
8. Sprinkle with cheddar cheese
9 Bake for 5 - 10 minutes, taking care not to burn the pizza.
We LOVE asparagus here so yes, this will be perfect for us! It looks wonderful!
OdpowiedzUsuńMary
Thank you Mary! I'm more than sure that you gonna love this pizza. It's simply delish :-)
UsuńSzparagi uwielbiam ale jeszcze w tym roku nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńTo zachęcam do wyprawy na targ, bo sezon nie jest zbyt długi :-)
UsuńJa, zawsze z pierwszych szparagów przygotowuje krem :D Moja wielka słabość :D A pizza wygląda obłędnie! mniam
OdpowiedzUsuńKrem to też genialny pomysł na szparagi :-)
UsuńJoanno,
OdpowiedzUsuńja też smakuję pierwsze polskie szparagi całą sobą.
Pizza piękna.
Zapraszam też do mnie na szparagi!
Widziałam kątem oka na FB, biegnę więc do Ciebie rozkoszować się Twoją wersją :-)
UsuńNiezwykle apetyczna :) czekam na kolejne przepisy ze szparagami !
OdpowiedzUsuńDziękuję Łucjo, Kolejne przepisy już wkrótce, ale najpierw coś rabarbarowego się pojawi :-)
UsuńJoasiu, Ty to wiesz co dobre :)! Porywam kawałek...!!!!
OdpowiedzUsuńPorywaj, porywaj, tylko prędko, bo pizza szybko znika :-)
Usuńpyszności
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńSuperowa, szparagi są pyszne
OdpowiedzUsuńOj tak, szparagi rządzą :-)
UsuńDokladnie tak Joanno - to zdecydowanie jeden z najpiekniejszych momentow w roku (nie tylko kulinarnie zreszta ;)).
OdpowiedzUsuńPotwierdzam - pizza ze szparagami jest pyszna! I u nas juz weszla do stalego repertuaru :)
Pozdrawam serdecznie!
U mnie już też na stałe będzie, bo jest boska. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńmniam mniammmm widziałam podobną u Dzikowca i obśliniłam monitor, teraz ślinie po raz drugi:D
OdpowiedzUsuńBiedny monitor ;-)
Usuńurzekły mnie kolory :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńCiasto doskonale cieniutkie , takie lubię, a składniki świetne.
OdpowiedzUsuńPizza na grubym cieście to przecież nie pizza a foccacia ;-) hihihihihi
UsuńJoasiu, przepyszna propozycja:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :-)
UsuńDla mnie pizza ideał!
OdpowiedzUsuńMmmm, coś o tym wiem :-)
UsuńJadłam różne rodzaje pizz, ale takiej jeszcze nie. Wygląda wspaniale, podoba mi się połączenie szparagów z czerwoną cebulą:)
OdpowiedzUsuńTo połączenie jest grzechu warte :-)
Usuńdoskonała wiosenna pizza :)
OdpowiedzUsuńMożna tak to ująć :-)
UsuńTez kocham szparagi. I pizzę. Najlepszy duet:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :-)
UsuńRewelacyjna, smakowita pizza Joasiu !:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Majanko :-)
UsuńTo też i mój ulubiony czas, kiedy robi isę coraz cieplej i coraz smaczniej. Udanej majówki życzę!
OdpowiedzUsuńDziękuję i nawzajem Beatko :-)
Usuńjak wspaniale cieniutka!! :)
OdpowiedzUsuńInnej skoraq nie robi ;-)
Usuńmniam!:) genialna wyszła Ci ta pizza:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńCudowna:) bardzo lubię takie połączenie. Idealnie cieniutka wyszła:)
OdpowiedzUsuńMiłego początku maja!
Trochę ta "cienizna" kosztowała zachodu, ale warto było się postarać :-)
UsuńCudowne jest to ciasto, takie cienkie i delikatne, mniam! :)
OdpowiedzUsuńTrudno się nie zgodzić ;-)
UsuńMniam, pycha! Ja w tym roku odkrylam szparagi na nowo :) Nigdy za nimi nie przepadalam a teraz moglabym jesc codziennie, szczegolnie te zielone. Wkrotce i u mnie pojawi sie cos szparagowego :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo.
Ja też wolę zielone :-) Ciekawa jestem, co z tych wiosennych cudowności nam wyczarujesz :-)
UsuńO tak, dałabym się skusić na spory kawałek takiej smacznej pizzy :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię :-)
UsuńŁomatko, szparagi szparagami, ale grubość, czy raczej cienkość tej pizzy to jest dopiero niommmmmm... ;)
OdpowiedzUsuńJak pizza, to włoska, a jak włoska to cienka jak pergamin :-)
UsuńTaką pizzę lubię, nietypowe dodatki i cieniaste, chrupiące ciasto :-)
OdpowiedzUsuńSkoro tak to zapraszam :-)
UsuńAsiu, przepiękna ta Twoja pizza i zdjęcia równie cudowne:) !
OdpowiedzUsuńChciałoby się krzyknąć...wiosna,wiosna ach to ty !
Ta wiosna ma też niestety brzydkie i deszczowe oblicze ;-)
UsuńMniam jaka boska ta pizza! Taka ze szparagami... rewelacja :)
OdpowiedzUsuńCałkowicie się z Tobą zgadzam Madziu. Ta pizza zaiste jest rewelacyjna :-)
Usuń