Risotto wcale nie jest takie straszne i trudne do przygotowania, jak Wam się wydaje. Choć wymaga trochę pracy i uwagi, to w rzeczywistości jest bardzo proste, a smak i niepowtarzalna kremowość potrafią wynagrodzić wszelkie kuchenne trudy. Ja zdradzę Wam w sekrecie, że wręcz uwielbiam je przygotowywać. To ciągłe mieszanie i pilnowanie, żeby się nie przypaliło ma w sobie coś z magii i bardzo przyjemnie potrafi mnie wyciszyć i uspokoić. No i ten smak. Dyniowe risotto nie tylko ma wspaniały kolor, ale i świetnie łączy wytrawny, ostry ser z lekko mdłą i słodkawą dynią. Ja swoją dynię wygrzebałam z zamrażarki, ale widziałam jeszcze, mimo wiosny, kilka okazów na rynku, więc nie czekajcie, tylko zabierajcie się za przygotowanie takiego pysznego i słonecznego risotto :-)
Risotto is not as difficult to prepare as you imagine. Of course it requires a little bit of effort and care, but it is surprisingly easy to cook, not to mention delicious. I love preparing it, because the whole preparation process somehow calms me down. It's a little bit of magic in the kitchen that transforms simple ingredients into unbelievably creamy and delicious dish.
3/4 kubka ryżu arborio - specjalna odmiana ryżu do risotto
ok. 1 L gorącego wywaru warzywnego, lub wrzątku
1 mała dynia, ok. 1,5 kg, obrana ze skórki, pozbawiona pestek i pokrojona w kostkę
2 łyżki serka mascarpone
75 g sera cheddar, startego
olej ryżowy
1 łyżka masła
olej dyniowy (opcjonalnie)
1 mała cebula
1. Opcjonalnie, jeżeli chcesz w swoim risotto mieć kawałki dynii, to rozłóż ok 1/4 dyni na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 10-15 minut, aż dynia zmięknie. Możesz ten krok pominąć i dodać całą dynię bezpośrednio do ryżu.
2. Posiekaj drobno cebulę
3. Uduś cebulę na oleju ryżowym z dodatkiem 1 łyżki masła
4. Dodaj ryż i kontynuuj smażenie jeszcze przez 2 minuty na wolnym ogniu
5. Dodaj mniej więcej 100ml wrzątku, mieszaj i czekaj aż ryż wchłonie porcję wody. Kontynuuj dolewanie po ok. 100 ml wody, pamiętając o tym by dodać kolejną porcję dopiero jak poprzednia zostanie prawie całkowicie wchłonięta przez ryż
6. Po mniej więcej 5 minutach gotowania pomiędzy dodawaniem porcji wrzątku dodaj surową dynię
7. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 10-12 minut aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany a dynia całkowicie się rozgotuje
8. Dodaj mascarpone, starty cheddar oraz sól
9. Wmieszaj delikatnie kawałki pieczonej dynii
10.Posyp odrobiną startego cheddara, skrop odrobiną oleju ryżowego, jeżeli go używasz i natychmiast podawaj
English versionIngredients (2 servings)
3/4 cup of arborio rice - special rice for risotto
around 1 L of hot vegetable stock or boiling water
1 small pumpkin, around 1,5 kg, peeled, deseeded and cubed
2 tablespoons of mascarpone cheese
75 g of cheddar cheese, grated
rice oil
1 tablespoon of butter
pumpkin oil (optionally)
1 small onion
1. Optionally, if you want to have chunks of baked pumpkin in your risotto, place 1 quarter of pumpkin, cubed, on a baking tray lined with parchment paper and bake in the oven at 180 °C for around 10-15 minutes or until pumpkin is tender. You can omit this step and add all pumpkin to your risotto during cooking.
2. Chop onion finely
3. Sautee onion with rice oil and butter until translucentand and not burnt
4. Add rice and sautee for 2 more minutes on a low heat
5. Add approximately 100ml of boiling water, stir and wait till it is absorbed. Continue with consecutive 100ml doses of water remembering to add another portion only after almost all of the previous dose of water is absorbed by rice.
6. After approximately 5 minutes of cooking in between water doses add raw pumpkin cubes.
7. Continue cooking for approximately 10-12 minutes until the rice is aldente and not overcooked
8. Add mascarpone cheese, grated cheddar cheese and season with salt
9. Mix in baked pumpkin cubes
10. Sprinkle with just another pinch of cheddar cheese and serve immediately
uwielbiam risotto, a dyniowe musiało być niezwykle pyszne : )
OdpowiedzUsuńTakie właśnie było. Pyszne :-)
Usuńwspaniałe, też lubię przygotowywać risotto bo wymaga doglądania :) to prawda dynia potrafi dłuo przetrwać, u mnie w chłodnej piwniczce spokojnie zimuje.
OdpowiedzUsuńO tak, w zimnej piwniczce dynia może sobie leżakować i leżakować :-)
Usuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko :-)
UsuńCzemu ja jeszcze dyni nie jadłam?! Koniecznie do nadrobienia tegorocznej jesieni ;)
OdpowiedzUsuńA czemuż dopiero jesienią? Dynia jest w ciągłej sprzedaży, więc nie ma co czekać :-)
UsuńMNIAAAMM... kocham dynię :) z utęsknieniem zawsze czekam na .. jesień :)
OdpowiedzUsuńNie musisz czekać, bo zeszłoroczne dynie ciągle są w sprzedaży :-) To bardzo trwałe warzywo, które odpowiednio przechowywane pięknie zimuje aż do wiosny :-)
UsuńNie lubię risotta , ale w końcu się przemogę i zrobię mężowi, bo prosi mnie od roku o tę prostą potrawę. Mam jeszcze dynię i mam cheddar, zachęciłaś mnie sowimi cudnymi zdjęciami.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepisem i zdjęciami udało mi się Cię jednak zachęcić do dyniowego gotowania :-)
UsuńRisotto zawsze pochłaniam z ochotą :) Nie wpadłabym jednak na risotto z dynią...musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńJest po prostu pyszne :-)
UsuńPysznie wygląda :) nigdy takiego nie jadłam!
OdpowiedzUsuńTo spróbuj koniecznie Łucjo :-)
UsuńDynia jest świetna do risotta :)
OdpowiedzUsuńTrudno się z tym nie zgodzić :-)
UsuńWspaniałe kremowe. Kolor obłędny:)
OdpowiedzUsuńKolor w sam raz na wiosnę :-)
UsuńWygląda bardzo wiosennie!
OdpowiedzUsuńRisotto musi być kremowe,bo to jego zaleta.
Smakuję...
Smakuj Amber, smakuj :-)
UsuńBardzo lubię risotto,z dynią jeszcze nie robiłam. Pięknie wygląda !:)
OdpowiedzUsuńOj Majanko, koniecznie zrób z dynią. Nie będziesz żałować :-)
UsuńWygląda genialnie :) Ten kolor, dynia... pyszności!
OdpowiedzUsuńOj tak, pyszności Madziu :-)
UsuńZazdroszczę Ci tej dyni. :)
OdpowiedzUsuńNie ma co zazdrościć, bo można ją jeszcze bez problemu kupić w sklepach i na bazarkach :-)
UsuńNie jadłam koniecznie muszę to zmienić :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na babkę, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady
Koniecznie, bo warto :-)
Usuń