Proste, pożywne, zdrowe i słonecznie żółte, a na dodatek pięknie pachnące i zupełnie wegańskie. Curry z tofu i ananasa jest wiosennie świeże, słodko - kwaśne a na dodatek przygotowuje się je dosłownie w kilka minut. Ja do przyrządzenia tego dania używam ananasa świeżego, ze względu na jego orzeźwiający smak, ale można też dodać ananasa z puszki, choć efekt końcowy będzie troszkę inny, bo zapuszkowane owoce są dodatkowo słodzone, więc świeżość zniknie a zamiast niej pojawi się dość wyraźna słodka nuta.
Easy, delicious and aromatic curry that is also, by coincidence, vegan. It's one of my favourite recipes, that I prepare for lunch or for dinner quite often. It's ready in minutes and I like it for its refreshing taste. I suggest that you use fresh pineapple, because canned fruits are quite often sweetened and the end result if less refreshing and more sweet that curry prepared from fresh pineapple.
Składniki (2 porcje) scroll down to English version
200 g tofu, pokrojone w kostkę
ćwiartka dużego, dojrzałego ananasa (można użyć ananasa z puszki), obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
2 łyżeczki curry
szczypta kurkumy
sól
cebula drobno posiekana
olej ryżowy
200 ml mleczka kokosowego
garść rodzynek
garść orzechów nerkowca (opcjonalnie)
1. Cebulę lekko podsmaż na oleju z odrobiną soli.
2. Podczas duszenia dodaj curry i kurkumę i pozwól, żeby się podsmażyły przez kilka chwil wraz z cebulą. Nie pozwól, żeby przyprawy się przypaliły, bo zgorzknieją
3. Dodaj tofu i podsmażaj jeszcze przez chwilkę
4. Dodaj ananasa, rodzynki, orzechy i mleczko kokosowe i gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, aż wszystko się podgrzeje a smaki się połączą
5. Jeżeli potrzeba, dopraw solą i podawaj, najlepiej z ryżem basmati
English version
Ingredients (2 serving)
200 g tofu, cubed
quarter of big and ripe pineapple (alternatively you can use canned pineapple), peeled and cubed
2 teaspoons of curry powder
a pinch of turmeric
onion, finely chopped
rice oil
200 ml coconut milk
handfull of raisings
handful of cashews (optionally)
1. Sautee onion with rice oil and a bit of salt.
2. Add curry and turmeric and sautee, stirring constantly, taking care not to burn spices
3. Add tofu and sautee for few more moments
4. Add pineapple, raisings, cashews and coconut milk and simmer on a low heat for few minutes so that tastes and aromas have the chance to mix wel.
5. Season with salt if necessary and serve, preferably with basmati rice
Bardzo, bardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńNie mogę się nie zgodzić :-)
UsuńInteresujące i bardzo energetyczne w kolorystyce.
OdpowiedzUsuńMasz rację Amber :-)
UsuńAle świetne curry! : )
OdpowiedzUsuńZ pewnością by mi smakowało takie połączenie. : )
Intuicja dobrze Ci podpowiada, ja nie mam wątpliwości, że by Ci zasmakowało :-)
UsuńRewela, i jeszcze z basmati - niom!
OdpowiedzUsuńNo nie może być inaczej :-)
Usuńnigdy nie jadłam tofu, ale ostatnio mam ochotę spróbować. wersja curry mi się podoba - to moja ulubiona przyprawa:)
OdpowiedzUsuńNie ma więc na co czekać, tylko zabierać się za gotowanie ;-)
UsuńOOh..tak tofu moja ostatnia milosc <3
OdpowiedzUsuńSkoro tak, to warto przygotować takie curry :-)
UsuńUwielbiam tofu! Koniecznie muszę ja tak przygotować :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcam :-)
UsuńBardzo ładne zdjęcia, curry na pewno też smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Curry zaiste jest smaczne a nawet pyszne :-)
Usuńpomysł jak dla mnie znakomity!
OdpowiedzUsuńNo to super. Teraz tylko trzeba upichcić i gotowe :-)
UsuńWoooow :-)
OdpowiedzUsuńMniemam, że się spodobało :-)
UsuńMniam, choć chyba wolałabym z kurczaczkiem ;)
OdpowiedzUsuńWersja a kurczakiem też dobra :-) Wiem, bo sprawdziłam :-)
Usuńgenialne curry:) sama bym wszamała, nawet z samej ciekawości do tofu, którego nie próbowałam;)
OdpowiedzUsuńSkoro tak, to naprawdę zachęcam, bo to curry jest przepyszne :-)
UsuńŚwietny ma kolor! Ja tofu jeszcze nie próbowałam mówiąc szczerze, ale jeśli tylko spróbuję w końcu to na pewno wykorzystam Twój przepis: )
OdpowiedzUsuńZachęcam i do tego dania i do tofu także :-)
UsuńPomysłowo, prosto i smacznie!
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńWygląda przepysznie i bardzo wiosennie ;)
OdpowiedzUsuńZdradzę w sekrecie, że smakuje tak jak wygląda :-)
UsuńBardzo ciekawie wygląda to curry, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWarto, oj warto wypróbować :-)
UsuńNie dość, że musi wspaniale smakować to jeszcze obłędnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Potwierdzam, że smakuje rewelacyjnie :-)
UsuńCudowne, smaczne i słonecznie żółte. :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńNic dodać, nic ująć :-) Pozdrawiam cieplutko Majanko :-)
UsuńCurry palce lizać! za tofu nie przepadam, ale już zastąpiłam je piersią ;] kiedy ja tak tęsknie za mięsem już!
OdpowiedzUsuńZ kurczakiem też pycha :-) Wiem, bo sprawdzałam :-)
Usuń