Kulki cytrynowo - kokosowe są tak pyszne, że nawet nie przyznam się Wam, ile razy je już zrobiłam. Jem je na okrągło i ciągle staram się mieć świeży zapas w lodówce. Zakochałam się bez pamięci w ich lekkości i cytrynowości. Składają się z samych zdrowych składników, więc z doświadczenia wiem, że pochłania się je się z dużo mniejszymi wyrzutami sumienia w przeciwieństwie do innych słodyczy. Będą też idealnie się prezentować na wielkanocnym stole. Gwarantuję Wam, że pozytywnie zaskoczycie swoich gości lżejszą, zdrowszą i bardziej wiosenną alternatywą dla tradycyjnych mazurów, bab i pasch.
I will not admit, how many times I have prepared these coconut and lemon sweet treats. They are so delish, light, healthy and lemony that I simply have to have constantly a few of them in the fridge. I have to warn you however, cause they might be very addictive and they disappear very quickly from the fridge, so having a generous supply of coconut flakes and lemons is strongly recommended.
Składniki (ok 25 szt.) scroll down to English version
Inspiracja: Palce Lizać 2014
1 szklanka wirków kokosowych
2 łyżki miodu
skórka z dwóch dokładnie wyszorowanych cytryn
sok z 1-2 cytryn
2 - 4 łyżek roztopionego oleju kokosowego
1.W malakserze zmiel wiórki kokosowe na mąkę
2. Dodaj miód, skórkę cytrynową i jeszcze raz zmiksuj
3. Stopniowo dodawaj sok z cytryny i olej kokosowy, zaczynając od małych ilości.
4. Spróbuj masę na kulki. Jeżeli jest zbyt kwaśna, dodaj odrobinę więcej miodu
5. Jeżeli masa na kulki jest zbyt rzadka i nie daje się sklejać w kulki dodaj jeszcze wiórków kokosowych aż do momentu, kiedy masa zaczyna się dać uformować. Kulki na tym etapie nie są dość zwarte, ale się tym nie przejmuj. Ważne, żeby uformować kulki, które się nie rozpadają i nie rozjeżdżają na boki.
6. Włóż do lodówki, żeby olej kokosowy ztężał i związał kulki
7. Kulki można przechowywać przez około tydzień w lodówce.
English version
Ingredients (around 25 pc.)
Inspiration: Palce lizać 2014
1 cup of coconut flakes
2 tablespoons of honey
zest from 2 lemons
juice from 1-2 small lemons
2 - 4 tablespoons of melted coconut oil
1. Blend coconut flakes in a food proccessor
2. Add honey, lemon zest and blend once again
3. Gradually add lemon juice and melted coconut, starting with small amounts.
4. Taste the mixture in order to check, whether the mixture is not too sweet or too sour.
5. If the mixture is too watery and it is extremely difficult to form small balls out of it, add more coconut flakes, until the mixture is thick and sticky enough so that ball can be formed. At this stage the mixture should be relatively easy to form into balls, but still soft.
6. Refrigerate to allow coconut oil to set and balls to harden a bit.
7. These sweet treats can be stored for up to a week in a refrigerator.
Uwielbiam słodkości z dodatkiem kokosu! On nadaje takiego fajnego zgrzytania między zębami ;)
OdpowiedzUsuńTo w takim razie częstuj się, bo kolejna porcja zrobiona :-)
UsuńBardzo smakowite maluszki! Idealne do podjadania!
OdpowiedzUsuńOj tak podjada się je aż za szybko, takie są pyszne i malutkie. Ciągle chce się więcej :-)
Usuńśliczne:):):) już nie wspomnę o smaku. Ale ich nie zrobię bo... zjadłabym wszystko sama:):):)
OdpowiedzUsuńTo że wszystkie byś zjadła sama niestety nie jest wykluczone a wręcz bardzo prawdopodobne. Ale te kulki są z samych zdrowych składników, więc nic wielkiego by się nie stało :-)
UsuńŚlinka mi cieknie od samego opisu zwłaszcza, że uwielbiam kokos :)
OdpowiedzUsuńNo to trafiłam w Twój gust :-)
Usuńrewelacja!
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
Usuńnie sądziłam, że będą aż tak proste w przygotowaniu! świetne :)
OdpowiedzUsuńZaiste są megaproste do zrobienia i za to uwielbiam je jeszcze bardziej :-)
Usuńbardzo fajny pomysł : )
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńPołączenie cytryny i kokosu to cudowne połączenie, nie dziwę się, że się w nim zakochałaś: )
OdpowiedzUsuńSzczęśliwie to połączenie jest zdrowe, więc warto się zakochać nie tylko dla smaku ;-)
UsuńLaska, Ty mnie doprowadzisz do 100 kg tymi swoimi kuleczkami... ;)
OdpowiedzUsuńuuuups :-P
UsuńO mamo! Ja bym się im nie oparła! Coś wspaniałego. Uwielbiam kokos po prostu. :)
OdpowiedzUsuńAleż Ty się Majanko wcale nie musisz im opierać ;-)
UsuńWow jakie śliczne! Muszę zrobić, uwielbiam takie cytrynowe :)
OdpowiedzUsuńSkoro tak, to koniecznie Madziu :-)
UsuńCudowne, cytrynowych jeszcze nie jadłem, muszą być świetne! :)
OdpowiedzUsuńSą świetne :-D
Usuńo matko jakie śliczne i jeszcze do tego cytrynowe :) pycha !!!
OdpowiedzUsuńOj pycha, pycha :-)
UsuńBaby, mazurki i serniki będą - co nie znaczy że dla kulek miejsce się nie znajdzie ;) są świetne! czy olej kokosowy można czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńMasz rację, dla takich kulek zawsze znajdzie się miejsce. Kombinuję, kombinuję, ale oleju kokosowego moim zdaniem nie da się tu niczym zastąpić.
Usuńkokos i cytryna? boskie!:) też jestem ciekawa czy ten olej kokosowy da się jakoś zamienić:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Ciężko będzie znaleźć zamiennik tak samo zdrowy i tak samo zachowujący się jak olej kokosowy...
UsuńSłodkie maleństwa i zdjęcie nastraja bardzo pozytywnie!
OdpowiedzUsuńIch smak też tak nastraja :-)
UsuńMam głupie pytanie, czy zmielone wiórki to będzie to samo co mąka kokosowa (taką mam)? :)
OdpowiedzUsuńTo wcale nie jest głupie pytanie Zufik. Ja nie miałam mąki kokosowej, więc zmieliłam wiórki kokosowe, ale jak najbardziej możesz użyć mąki kokosowej :-D
UsuńGenialne! :P
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńSzałowe kule masz :)
OdpowiedzUsuńEch, już nie mam. Wszystkie pożarte ;-)
UsuńMam pytanie, czy wiórki kokosowe można zblendować na mąkę? Nie zrobi się coś w rodzaju masła? Chętnie wykonam kulki ale mam dylemat z mąką kokosową.
OdpowiedzUsuńPrzy blendowaniu wiórków kokosowych najpierw powstaje mąka kokosowa, a przy odpowiednio długim blendowaniu zaiste powstaje masło kokosowe. Nie należy się jednak obawiać a obserwować masę wiórków podczas blendowania. Poza tym zanim zrobi się masło trochę czasu upłynie a miksowanie wiórków na mąkę trwa mniejsze więcej minutę. :-)
Usuń