Pascha to zdecydowanie mój ulubiony wielkanocny deser. Może nie jest najprostsza i najszybsza do zrobienia, ale jej boski smak wynagradza wszelkie trudy i czas spędzony w kuchni. Jest wilgotna, mazista i gęsta i do tego czekoladowo - pomarańczowa, więc już pierwszy kęs potrafi silnie uzależnić :-)
This is one of my favourite Easter dessert recipes. The cheesecake is maybe not so easy and quick to prepare, but its so indulgent and so decadent and so delicious that it's worth all your efforts. It's wonderfully moist, dense and thick and oh so good so once you try a bite, you become immediately addicted. I just warned you ;-)
Składniki (1 mała pascha) scroll down to English version
Inspiracja: klik
0,5 kg sera (masa po zmieleniu) - zmielonego trzykrotnie lub zmiksowanego na bardzo gładką masę w malakserze - do paschy zawsze używam najlepszego, prawdziwego, pełnotłustego sera w kostce a nie żadnych wiaderkowych tworów.
4 żółtka
100 g masła w temperaturze pokojowej
125 ml śmietany kremówki 36%
125 g cukru pudru
2 łyżeczki likieru pomarańczowego
3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej - przepis tu: klik
75 g gorzkiej czekolady
gaza (wymiary: 1x1m)
1. Odstaw ser na sitku na kilka godzin, żeby odsączyć serwatkę
2. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia
3. W misce ubij żółtka z cukrem na puszystą i jasnożółtą masę
4. Dodaj śmietanę i kontynuuj ubijanie
5. Umieść masę jajeczno-śmietanową w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając aż do zgęstnienia masy. Nie dopuść do zagotowania, bo zrobi się słodka jajecznica zamiast kremu jajecznego :-)
6. Przełóż krem jajeczny z powrotem do miski, dodaj zmielony ser, likier oraz miękkie masło i dobrze zmiksuj
7. Dodaj ostudzoną czekoladę i jeszcze raz dobrze zmiksuj na gładką masę
8. Wmieszaj kandyzowaną skórkę pomarańczową
9. Sitko lub durszlak umieść na miseczce, tak, żeby mogła do niej spływać serwatka i wyłóż je (sitko) podwójną warstwą gazy i przełóż tam masę serową. Kantami gazy przykryj wierzch, połóż talerzyk i dociśnij czymś ciężkim (np. kamieniem lub dużym słoikiem wypełnionym wodą). Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
10. Przed podaniem delikatnie wyjmij z sitka lub durszlaka, zdejmij gazę, udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową i podawaj.
English version
Ingredients
Inspiration: click
0,5 kg of curd cheese, processed in food processor until very smooth
4 egg yolks
100 g butter at room temperature
125 ml heavy cream 36%
125 g icing sugar
2 teaspoons of orange liqueur
3/4 cups of candied orange peel - recipe can be found here: click
75 g dark chocolate
gauze (size: 1x1 m)
1. Place curd cheese in a sieve for few hours to drain all excess whey.
2. Melt chocolate in water bath and allow to cool
3. Beat egg yolks with icing sugar until pale yellow and fluffy
4. Add heavy cream and continue to beat
5. Place egg and cream mixture in a pot, and heat on a stove, stirring constantly until the mixture thickens. Do not allow it to boil however, becasue you will end up with scrambled eggs instead of custard ;-)
6. Place the custard in a bowl, add ground curd cheese, liqueur and soft butter and mix well
7. Add melted chocolate and mix well again
8. Mix in candied orange peel
9. Place sieve or strainer in a bowl, so that excess whey and juices can easily drip. Place gauze in the strainer/ sieve and place the cheesecake mixture in the gauze. Cover with remaining parts of the gauze, press down, place a plate on top and place a big jar on it filled with water in order to press the cheesecake down. Refrigerate overnight.
10. Before serving, delicately remove from the sieve or strainer, remove gauze and decorate with candied orange peel and serve.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńOj tak Kamilo :-)
Usuńwygląda cudnie:) pascha to też mój ukochany deser wielkanocny, ale u nas przygotowuje się ją inaczej. Zawsze jasna i pełna wszelkich możliwych bakali.
OdpowiedzUsuńChoć i na taką, inną wersję miałabym również mega ochotę:)
szczególnie, że w tym roku nie ma u nas paschy:/
U mnie do tej pory też taka była, ale od czasu do czasu trzeba spróbować nowych rzeczy. Ja nie żałuję, bo pascha wyszła po prostu boska :-)
Usuńwierze, bo tak właśnie wygląda:D sama muszę przetestować taką czekoladową:)
UsuńPrzetestuj koniecznie :-D
UsuńPo prostu cudna!
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :-)
UsuńPascha to jest moje wspomnienie świat w domu, ale czekoladowa to nowość. Chętnie wykonam takiego twista
OdpowiedzUsuńDla mnie to też była nowość, ale nowości często okazują się hitami lepszymi od oryginału, bo bardziej charakternymi :-)
UsuńWygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje :-)
UsuńNie jestem fanką tradycyjnej paschy, ale taka to na pewno by mi posmakowała!
OdpowiedzUsuńJestem o tym przekonana :-)
UsuńAż wstyd się przyznać ale paschy nigdy nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńToż to wielka strata!
Usuńchyba mnie przekonałaś do paschy, taka wersja mi pasuje :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że udało mi się Ciebie przekonać Zufik :-)
UsuńPaschy jeszcze nigdy nie robiłam. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńWarto, bo jest naprawdę pyszna :-)
UsuńJak Wielkanoc to pascha.
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
Ja też. Aż za bardzo :-)
UsuńKochana,ale cudo zrobiłaś! No przepięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Majanko :-D
UsuńWow, pięknie podałaś swoją paschę, chylę czoła i pozdrawiam świątecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie i też ślę pozdrowienia :-)
Usuńu nas w domu jakoś nie ma tradycji robienia paschy... wygląda pysznie i w tym roku zrobimy:)
OdpowiedzUsuńZachęcam :-) Pascha to jeden z moich ulubionych deserów :-)
UsuńPrezentuje się naprawdę pięknie! Ja jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam, mam w planach przygotować w tym roku na święta :) aż jestem ciekawa czy nam posmakuje!
OdpowiedzUsuńIntuicja podpowiada mi, że pascha Cię nie zawiedzie, ale przekonajmy się :-D
UsuńDzis wlasnie szukama przepisu na Paschę ! Twoja mnie totalnie urzekła! Każda z nich jest biała, a tu proszę jaka niespodzianka :)
OdpowiedzUsuńJa do tej pory też obstawiałam białe, a tu jednak warto czasami tradycyjne danie odmienić czymś nowym :-)
UsuńRobiłam kiedyś białą,faktycznie pyszna była.Czemu juz więcej nie zrobiłam,nie wiem
OdpowiedzUsuńJak tylko mi sie uda zrobię tą czekoladową:)
Jeżeli lubisz czekoladowe wytwory i zasmakowała Ci biała pascha, to ta będzie dla Ciebie po prostu boska :-)
UsuńJejku, jestem zachwycona, naprawdę idealna <3 :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na babkę, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady
Cieszę się i dziękuję :-)
UsuńSpróbuj choć raz, bo pascha to naprawdę coś fantastycznego :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie Ci wyszła, super
OdpowiedzUsuńJa swoją będę dopiero jutro robić, mam nadzieje że wyjdzie równie dobrze;)
Dziękuję i trzymam kciuki za Twoją :-)
UsuńWygląda obłędnie pysznie :)
OdpowiedzUsuńFenomenalnie wygląda ta pascha! Ja niestety nie dałam rady w tym roku zrobić :( Bardzo żałuję!
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu. Może uda się w następnym roku :-)
Usuń