Zupełnie nieprzypadkowo na blogu pojawił się ostatnio przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wiedziałam, że użyję jej do upieczenia pomarańczowego ciasta, które będzie idealnym wielkanocnym wypiekiem. Chyba nie muszę Was zapewniać, że ciasto jest przepyszne, mocno pomarańczowe i na dodatek dość obficie, po świątecznemu, oblepione grubaśną warstwą lukru.
Bundt cake with candied orange peel is a great dessert for Easter dinner. Easy, light, full of citrus flavour and a thick layer of orange icing is a perfect sweet choice for this season. I'm sure you know that it's delicious, so I'm not even going to tell you that :-)
Bundt cake with candied orange peel is a great dessert for Easter dinner. Easy, light, full of citrus flavour and a thick layer of orange icing is a perfect sweet choice for this season. I'm sure you know that it's delicious, so I'm not even going to tell you that :-)
Składniki (podłużna foremka o wymiarach 10x32cm) scroll down to English version
Inspiracja: klik
112 g masła
162 g cukru
2 jajka
220 g mąki pszennej, przesianej
1,25 łyżeczki proszku do pieczenia, przesianego
4 łyżki soku pomarańczowego - ja użyłam świeżo wyciśniętego
1 łyżka mleka
2 garście kandyzowanej skórki pomarańczowej, przygotowaną według mojego ostatniego przepisu: klik (można zamienić na skórkę startą z dwóch pomarańczy)
Składniki na lukier pomarańczowy
160 g cukru pudru
2-3 łyżek soku pomarańczowego - - ja użyłam świeżo wyciśniętego
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
1. Wyłóż foremkę do pieczenia papierem do pieczenia (możesz zamiast tego nasmarować foremkę masłem i obsypać mąką, lub kaszą manną)
2. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C
3. W misce ubij masło z cukrem na białą, puszystą masę
4. Dodaj jajka i kontynuuj ubijanie
5. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj
6. Dodaj mleko, sok pomarańczowy i kandyzowaną skórkę pomarańczową i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj
7. Przełóż masę do foremki do pieczenia
8. Piecz przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ja po 30 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby wierzch się za bardzo nie przypalił. Jeżeli Twój piekarnik zbyt ochoczo działa, pamiętaj o takiej możliwości
9.Po upieczeniu dobrze wystudź10. Przygotuj lukier mieszając energicznie cukier puder z sokiem pomarańczowym aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Czasami trzeba dodać więcej cukru, lub więcej soku w zależności od upodobań dotyczących gęstości lukru oraz jego późniejszej grubości. Im gęstszy lukier, tym jego warstwa na cieście będzie grubsza
11. Udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową świeżo po lukrowaniu i odstaw do zastygnięcia lukru
English version
Ingredients (rectangular 10x32cm loaf pan)
Inspiration: click
112 g butter
162 g sugar
2 eggs
220 g all purpose flour, sifted
1,25 teaspoons of baking powder, sifted
4 tablespoons of orange juice - I used freshly pressed orange juice
1 tablespoon of milk
2 handfuls of candied orange peel prepared according to my recipe: click (can be replaced with freshly ground zest from two oranges)
Ingredients for orange icing
160 g icing sugar
2-3 tablespoons of orange juice - I used freshly pressed orange juice
candied orange peel for decoration
1. Line loaf pan with baking paper (alternatively you can butter your loaf pan and s[romkle it with flour or semolina
2. Preheat the oven to 180°C
3. Beat butter with sugar until white, light and creamy
4. Add eggs and continue to beat
5. Add flour, baking powdewr and mix well
6. Add milk, orange juice, candied orange peel and mix everything well once again.
7. Transfer the batter into baking dish
8. Bake for around 50 minutes or until fully baked (the wooden skewer inserted in the muffin should comes out dry, without any batter residues). I covered my cake after 30 minutes of baking with aluminium foil so that the top of the cake was not burnt too much, so remember about this porribility if your oven is too hot :-)
9. Allow to cool after baking
10. Prepare icing by mixing vigorously icing sugar with orange juice until obtaining desired icing consintency. Sometimes you will have to add a bit more sugar or juice, depending on your preferences concerning icing thickness.
11. Decorate with candied orange peel just after spreading the icing and allow to set.
7. Transfer the batter into baking dish
8. Bake for around 50 minutes or until fully baked (the wooden skewer inserted in the muffin should comes out dry, without any batter residues). I covered my cake after 30 minutes of baking with aluminium foil so that the top of the cake was not burnt too much, so remember about this porribility if your oven is too hot :-)
9. Allow to cool after baking
10. Prepare icing by mixing vigorously icing sugar with orange juice until obtaining desired icing consintency. Sometimes you will have to add a bit more sugar or juice, depending on your preferences concerning icing thickness.
11. Decorate with candied orange peel just after spreading the icing and allow to set.
Lubię takie aromatyczne ciasta ;)
OdpowiedzUsuńSkoro tak, to może dasz się zaprosić na kawałek?
UsuńCudowne, aż nie chce się wierzyć, że takie coś można zrobić własnoręcznie :-)
OdpowiedzUsuńMożna, można Veggie i to nawet nie jest trudne :-)
UsuńMistrzowski lukier!
OdpowiedzUsuńPomarańczowe i grubaśna warstwa lukru - wiesz, co dobre :))
OdpowiedzUsuńa wiem, wiem :-)
UsuńBaba jak malowana, lukrem malowana ;)
OdpowiedzUsuńPiękne i apetyczne zdjęcia.
Pozdrawiam
Ania
Dziękuję Aniu i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńPrawdziwie świąteczne :) mogę się poczęstować ?
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
UsuńŚwietne! Nie tylko na święta :)))
OdpowiedzUsuńMasz całkowitą rację Natalio :-)
UsuńWygląda doskonale i te cytrusowe aromaty! Pyszności!
OdpowiedzUsuńOj tak Kamilo, pyszności :-)
UsuńWyborne to ciasto! Az tutaj czuję jego zapach, a ten lukier to istne cudo. Świetnie się prezentuje *.*
OdpowiedzUsuńDzięki Sosna :-)
Usuńależ ta warstwa lukru wygląda obłędnie:) porywam kawałek ciasta, bo kocham cytrusowe klimaty:)
OdpowiedzUsuńPorywaj póki jeszcze jest Antenko :-)
UsuńAch ten lukier! Uwielbiam takie robić, gęste, mocno smakowe.
OdpowiedzUsuńAleż mi pobudziłaś ślinianki tymi zdjeciami!
Przepis świetny
Dzięki :-)
UsuńTen lukier.. uwielbiam go i pewnie zjadłabym go w pierwszej kolejności. Bardzo fajny pomysł na świąteczne ciasto. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA widzisz, ja wręcz odwrotnie, lukier zostawiam na sam koniec, na deser po deserze ;-)
UsuńJa chyba wolę bez lukru... chociaż na zdjęciach prezentuje się znakomicie:), za to bardzo lubię ciasta z dodatkiem skórki pomarańczowej. Pyszne:)
OdpowiedzUsuńMożna oczywiście zjadać ciasto bez lukru, ale to już nie to samo ciasto :-)
UsuńAle ciacho! To sie nazywa na bogato :)) Ten lukier jest niesamowity...od samego patrzenia juz mi przybylo kilka centymetrow w biodrach ;))
OdpowiedzUsuńHehehehe, ten lukier tak ma, ale za to jest boski :-)
UsuńPoproszę kawaleczek,wygląda wybornie
OdpowiedzUsuńCzęstuj się szybciutko, bo za chwilę już nie będzie nawet okruszka :-)
Usuńno no ale uczta dla mojego podniebienia :) ja też zamawiam kawałek :)
OdpowiedzUsuńA zostanie coś dla mnie...? ;-)
UsuńJoasiu, ciasto wygląda obłędnie! Jak ja lubię takie ciacha!
OdpowiedzUsuńRobiłam mocno cytrynowe, więc może czas na takie pomarańczowe? :)
Ja uwielbiam Majanko wszelkie cytrynowości, ale czasami warto skusić się na coś innego :-)
UsuńAromat cytrusów mnie tu zwabił...
OdpowiedzUsuńNie czekając na święta,częstuję się kawałkiem!
I tak do świąt nie wytrzyma, takie dobre, więc częstuj się Amber, częstuj :-)
UsuńWspaniałe ciasto! Tylko podziwiać :)
OdpowiedzUsuńA nie jeść...? ;-)
UsuńWow, wygląda rewelacyjnie :) Naprawdę super!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)
OdpowiedzUsuń