czwartek, 17 kwietnia 2014

Wegetariański żurek wielkanocny / Easter vegetarian sour rye soup



W ubiegły weekend wszyscy nastawiali zakwas na tradycyjny żur wielkanocny. Skoro Wielka Sobota zbliża się wielkimi krokami a zakwas dojrzewa i kwaśnieje coraz bardziej, to czas pokazać Wam przepis na wegetariańską wersję żurku na nim przygotowaną.

Last weekend I showed you how to prepare soured rye flour, the main ingredient in traditional Polish soup eaten especially during Easter. Today I show you, how to prepare vegetarian version of this sour rye soup. 



Składniki (3-4 porcje) scroll down to English version
Inspiracja: klik 
3 marchewki
2 pietruszki
ćwiartka selera
kawałek suszonego grzybka (ja użyłam podgrzybka) 
1 por
4 ziela angielskie
3 listki laurowe
mielony pieprz
sól do smaku
ok. 1,5 L wody
ok. 50-250 ml zakwasu na żur, przygotowanego według tego przepisu: klik
łyżeczka chrzanu
2 łyżeczki majeranku
50-100 ml kwaśnej śmietany 18%
ok. 100 g sera tofu - opcjonalnie
2 jajka ugotowane na twardo
Kilka listków świeżej pietruszki do dekoracji

1. Ugotuj wywar z marchewek, pietruszki, selera, pora, suszonego grzyba wraz z przyprawami (zielem angielskim, listkiem bobkowym, solą i pieprzem mielonym. Wywar powinien gotować się około godziny lub do momentu, kiedy warzywa będą miękkie
2. wyjmij z bulionu wszystkie warzywa, zachowaj jedną marchewkę do dekoracji, resztę (poza porem) zużyj do przygotowania sałatki warzywnej 
3. Do bulionu dodaj majeranek
4. Dodaj zakwas na żur  stopniowo, próbując. Im mniej dodasz zakwasu, tym mniej kwaśny będzie Twój żur. 
5. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty
6. Zahartuj śmietanę, dodając do niej trochę gorącej zupy i dobrze mieszając. Tak zahartowaną śmietanę dodaj do żuru
7. Dopraw solą, pieprzem oraz chrzanem
8. Podawaj z kostkami tofu (opcjonalnie), marchewką pokrojoną w plasterki, jajkiem na twardo i listkami świeżej natki pietruszki 

English version
Ingredients (3-4 servings) 
Inspiration: click 
3 carrots
2 parsley roots
1 quarter of celeriac
small piece of dried bolete mushroom (optionally)
1leek
4 grains of allspice
3 bay leaves
ground pepper
salt
around. 1,5 L water
around ok. 50-250ml of soured rye flour prepared according to this recipe: click 
1 teaspoon of horseradish
2 teaspoons of marjoram 
50-100 ml of creme fraiche
around. 100 g of tofu cheese (optionally)
2  hard boiled eggs
few parsley leaves for decoration

1. Cook vegetable broth, by simmering 1,5 liters of water on a medium heat with carrots, parsley root, celeriac, leek, dried mushroom and spices (allspice, beay leaves, salt and freshly ground pepper). Broth should be simmering for around 1 hour or until vegetables are well cooked. 
2. Remove all vegetables. Keep one of cooked carrots for decoration, the rest of the vegetables can be used to prepare vegetable salad 
3. Add marjoram 
4. Add soured rye flour gradually. The more you add, the more sour the soup will be. 
5. Bring to a boil and simmer for around 2 minutes. 
6. Gradually add some hot soup to creme fraiche and them pour the mixture back to the pot with soup.
8. Season with salt, pepper and horseradish
7. Serve with cubed tofu (optionally), slices of cooked carrot, hard boiled egg and fresh parsley leaves. 
 

26 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj tak :-) Ja też ślę pozdrowienia Kamilo :-)

      Usuń
  2. Mmmm, pysznie wygląda Joasiu.Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. Chyba nigdy nie jadłam bezmięsnej wersji żuru
    i jestem bardzo ciekawa,
    czy nie brakowałoby mi w nim białej kiełbasy.
    Ach te przyzwyczajenia;))
    Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami pomimo przyzwyczajeń warto choć raz spróbować innej wersji :-)

      Usuń
  4. Żurek na Wielkanoc musi być obowiązkowo !~
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, żurek to obowiązkowa potrawa na Wielkanoc :-)

      Usuń
  5. Żurek na wielkanocnym stole to podstawa udanych Świąt:) Przyznam, że wersji bezmięsnej nigdy nie próbowałam. Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto choć raz spróbować wersji wege :-)

      Usuń
  6. Można zrobić wegetariański? No proszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pewnie, że może być bez mięsa, u mojej mamy często taki gości.

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie po raz pierwszy i już go lubię :-)

      Usuń
  8. Wegeżurek jest super, jadłam kiedyś podobny, był w nim jeszcze jakiś dodatek typu maślanka czy coś... Nie pamiętam, ale był git ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, pyszności :D już się nie mogę doczekać świątecznego śniadania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmm, ale żurek to chyba jednak obiad ;-)

      Usuń
  10. Bardzo smakowicie wygląda, ale niestety nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie na pewno zasmakują Ci inne skoraqowe smakołyki :-)

      Usuń
  11. Świetnie wygląda i jak mawia moja Stara ciotka "nie może być, żeby takie ładne było bez mięsa"

    OdpowiedzUsuń