poniedziałek, 17 czerwca 2013

Szparagi w migdałowo-serowym sosie / Asparagus with almond and cheese sauce


Przyznaję, że w tym roku absolutnie zaszalałam ze szparagami. Przygotowywałam je na przeróżne sposoby i nie mogłam się nimi najeść. Chyba powoli staję się od nich uzależniona, co nie jest wcale takie dobre, bo sezon kończy się już za chwilkę. Jak na razie ze wszystkich moich szparagowym propozycji największym hitem okazały się szparagi w panierce, które skradły żołądki wszystkich, którzy ich spróbowali. Ale na zakończenie sezonu mam dla Was coś jeszcze lepszego i bardziej wyjątkowego a zarazem bardzo prostego w przygotowaniu. Coś zupełnie odkrywczego jak dla mnie, a jednocześnie przepysznego. Sami się przekonajcie jakie to dobre:-)

I have to admit that I got really crazy about asparagus this year. I was preparing lots of delicious dishes with this green aphrodisiac, including crispy asparagus (click), that was a real hit. But today, as a way of saying goodbye to asparagus season I serve something special yet very simple to prepare. This dish is definitely worth preparing. Just try and you won't regret it :-) 


Składniki (2 porcje) / Ingredients (2 servings)
przepis z moimi zmianami pochodzi z bloga Carnets Parisiens / adapted from recipe from Carnets Parisiens blog
Pęczek zielonych szparagów / 1 bunch of green asparagus
100 g migdałów lub mąki migdałowej / 100g of almonds or almond flour
kilka całych migdałów do dekoracji / few almonds for decoration
100 g serka mascarpone / 100 g of mascarpone cheese
100 g sera cheddar, startego / 100 g of cheddar cheese, grated
sok i skórka z jednej cytryny / juice and zest from 1 onion
sól i pieprz do smaku / salt and pepper to taste

1. Przygotuj szparagi - odłam stwardniałą dolną część lub ją obierz / Prepare asparagus - cut off the end of green asparagus or peel it. 
2. Jeżeli zamiast mąki migdałowej używasz migdałów, to miksuj je w malakserze aż do uzyskania jak najdrobniejszych kawałków / If instead of almond flour you're using whole almonds, process them in food processor until getting the desired consistency of almond flour.
3. Ugotuj szparagi na parze. Wystarczy im niewiele. Maksimum 4 minuty. Będą ugotowane, ale ciągle jędrne /  Steam asparagus for just few minutes. Maximum of 4 minutes. They will be cooked but still firm
4. W tym samym czasie kiedy gotują się szparagi wymieszaj składniki sosu (zmielone migdały lub mąkę migdałową, serek mascarpone, ser cheddar i podgrzewaj aż do połączenia się składników / While asapragus is being steamed, mix ingredients for a sauce (ground almonds or almond flour, mascarpone cheese and cheddar cheese) and heat until all ingredients are well combined
5. Dopraw sos sokiem i skórką z cytryny oraz solą i pieprzem / Season with lemon juice and zest, salt and pepper
6. Na suchej patelni upraż przekrojone na pół migdały przeznaczone do dekoracji / Cut in half  almonds that were reserved for decoration and roast them on a dry pan
7. Podawaj natychmiast szparagi polane sosem / Serve immediately asparagus with almond and cheese sauce on top

32 komentarze:

  1. O tak, wyglądają super. Joasiu, zapewne niebawem inne uzależnienie Cię dopadnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Marzenko, Ty mnie chyba za dobrze znasz. Masz rację, skończą się szparagi, a ja znajdę sobie inny obiekt westchnień i mlaśnięć ;-)

      Usuń
  2. Szparagi w panierce są pyszne :D Te też wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szparagi , zwłaszcza zielone, sos świetny, wykorzystam nie tylko do szparagów.
    Śliczne zdjęcia i ciekawie prowadzony blog. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle pochwał w jednym komentarzu. Dziękuję pięknie i zgadzam się, że sos jest świetny nie tylko do szparagów :-)

      Usuń
  4. Cudowne pozegnanie ze szparagami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już żałuję, że trzeba się z nimi tak szybko rozstawać :-(

      Usuń
  5. ten sos do szparagów - czysta rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny sos, nie wpadłabym na połączenie ze szparagami!! Musiało być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze odrobina tych zieloności gdzieś się pojawia. Sos - świetny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaiste. Można jeszcze to tu, to tam trafić szparagi, ale coraz gorzej mi idzie takie polowanie. Sos pasuje też do innych warzyw. Jest prosty, pożywny i pyszny :-)

      Usuń
  8. Szparagów nigdy dość!
    Pysznie przyrządzone.
    Jak dobrze,że sezon jeszcze trwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze trwa Amber, ale coś tak czuję, że już niedługo :-(

      Usuń
  9. Aaale bym połasuchowała :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ślinka cieknie na sam widok... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż boję się myśleć, co by było, gdyby to danie zostałoby Ci zaserwowane...:-)

      Usuń
  11. mam słabość do szparagów:) zawsze zaglądam do Ciebie bo ty masz na nie doskonałe pomysły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marto :-D Uwielbiam szparagi, więc ciągle poszukuję nowych z nimi kombinacji :-)

      Usuń
  12. Ooo jakie ciekawe połączenie! Z chęcią zjadłabym taką porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe i baaardzo, bardzo smaczne:-) Warte polecenia :-)

      Usuń